<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je krivac zbog rušenja novog puta preko Čemerna

Tek sagrađena i asfaltirana saobraćajnica preko planinskog prevoja, između tunela Surdup i Čemerno, je u potpunosti uništena, a na saobraćajnici se pojavila pukotina i rasjed duga nekoliko stotina metara.

11. novembar 2012, 12:00

Saobraćajnica koja bi trebalo da trajno riješi problem klizišta na planinskom prevoju Čemerno moglo bi da se pretvori u Skadar na Bojani Republike Srpske. Odroni, klizišta, rasjedi i podzemne vode zadaju velike glavobolje domaćim neimarima, a prije desetak dana klizište je odnijelo i uništilo tek urađenu dionicu puta između tunela Surdup i Čemerno. Vlada i njeni dvorski neimari nisu se obazirali na brojna upozorenja geologa da se radi o vrlo zahtjevnom terenu, i da radovi ne mogu početi bez završenih geoloških ispitivanja. Ko je krivac ako sa putem i 72 000 000 maraka završe u ambisu.
             Tek sagrađena i asfaltirana saobraćajnica preko planinskog prevoja, između tunela Surdup i Čemerno, je u potpunosti uništena, a na saobraćajnici se pojavila pukotina i rasjed duga nekoliko stotina metara. Potporni zidovi su popucali, a odron i klizište na više mjesta u potpunosti su uništili put, podlogu i nasip koji su završili u provaliji. Šteta je više milionska, i postavlja se pitanje da li se klizište može sanirati i da li će se morati graditi nova trasa puta. Upravnik gradilišta Kosta Tošović, kao ni rukovodioci Integral-inženjeringa i Javnog preduzeća Putevi Srpske nisu željeli da kažu šta je prouzrokovalo rušenje puta i ko je odgovoran. Mehanizacija Integral-inženjeringa već je počela da siječe padinu iznad tek sagrađene saobraćajnice kako bi izmjestila trasu, ali je pitanje da li će opsežni radovi dodatno opteretiti nestabilnu kosinu i izazvati nove odrone i klizišta. Obezbjeđenje Integral-inženjeringa neprekidno obezbjeđuje prolaz kroz tunel i preko mosta na Tjentištu, i ne dozvoljava novinarskim ekipama da dođu na gradilište, pa se do novog puta jedino može doći pješice šumskim stazama preko okolnih uzvišenja.



       Stručna analiza i eventualna istraga mogu utvrditi šta je prouzrokovalo rušenje tek sagrađenog puta. Treba utvrditi da li je urađena adekvatna drenaža terena, da li su potporni zidovi sagrađeni na čvrstoj i stabilnoj podlozi, da li je nadzorni organ vršio stalnu kontrolu kvaliteta radova i da li možda postoje propusti i u projektovanju saobraćajnice duge 9 700 metara. Postavlja se pitanje da li Integral-inženjering, kao i brojne firme koje su angažovani kao podizvođači, imaju adekvatan kadar i da li su stručno osposobljeni da iznesu ovaj projekat. Čemerno je i u bivšoj Jugoslaviji smatrano za jedno od geološki najkomplikovanijih područja, pa se bivša nam zajednička država, koja je bila daleko uređenija od sadašnje, nije lako upuštala u rješavanje problema na planinskom prevoju.



Od samog početka gradnje stvari nisu postavljene na svoje mjesto, a najveći krivac svakako je Vlada i rukovodstvo Republike Srpske. 2008. godine direktnom pogodbom tadašnjeg premijera Milorada Dodika i vlasnika Integral-inženjeringa Slobodana Stankovića u četiri oka, bez tendera i javnog oglasa, Vlada Republike Srpske povjerila je radove na prevoju Čemerno i uplatila na račun firme iz Laktaša avans za cjelokupne radove u iznosu od 72 000 000 maraka. Radovi su svečano otvoreni u predizbornoj kampanji septembra 2008. godine iako projekat nije bio kompletiran, i nisu bili završena geološka ispitivanja zemljišta. Posao je pokrenut mimo ustaljene procedure i prakse, pa su mnogi stručnjaci i geolozi već tada ukazivali na mogućnost da geološki nestabilno zemljište pokvari planove. Premijeru je tada bilo važno da brzopleto započne radove uoči izbora kako bi dobio jeftine političke poene, a sa druge strane mimo zakona o javnim nabavkama "nabacio" je još jedan veliki posao dvorskom neimaru i svom bliskom saradniku Slobodanu Stankoviću. U normalnoj državi pravosuđe i istražni organi davno bi utvrdili da li je Milorad Dodik prekršio zakon i ovlaštenja, i da li je direktnom pogodbom pričinjena šteta budžetu Republike Srpske. Nažalost institucije u našoj državi ne funkcionišu, pa je rušenje tek sagrađenog puta rutinska pojava koja nikog puno ne zabrinjava.
    Vlada je u projekat trajne sanacije klizišta na planinskom prevoju uložila 72 000 000 maraka, a vrijeme će pokazati da li je cijela investicija završila u ambisu zajedno sa urušenom saobraćajnicom. Teško je očekivati da istražni organi pokrenu opsežniju istragu i utvrde ko je krivac i ko je napravio najveće propuste u ovom projektu koji je od vitalnog značaja za cijelu staru i istočnu Hercegovinu.

Više puta prolongiran rok završetka radova: Prvobitno je bilo predviđeno da radovi na Čemernu budu završeni za tri godine, i da se saobraćajnica pusti u promet u septembru 2011. godine. Zbog problema sa slovenačkim CPM-om, koji je probijao dva tunela i otišao u stečaj ostavivši milionske dugove, radovi su u 2010. i 2011. više puta bili obustavljani. Predsjednik Dodik i vlasnik Integrala Slobodan Stanković prošle godine su obećali da će novi put biti pušten u saobraćaj do kraja 2012., ali je već sada izvjesno da će i novi rok biti prolongiran. Do završetka radova Foča i Gacko i dalje će biti povezani uskom obilaznom saobraćajnicom širokom 4 metra, koja je privremeno sagrađena 2006. godine nakon što je klizište odnijelo staru dionicu puta.