Milorad voli Harisa

BUKA karikature

Milorad voli Harisa

Piše: BUKA

Dragi drugari, Buka vam predstavlja još jednu biografiju likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Ovaj put donosimo kratku biografiju i crtež Harisa Silajdžića.

Rođen 1. oktobra 1945. godine u Sarajevu. Diplomirao na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije u Libiji. Doktorirao temom iz američko-albanskih odnosa.

Kao član Stranke demokratske akcije, bio je premijer BiH za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Od 6. novembra 2006. godine, obavlja dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Mijenjao je političke partnere, davao ostavke i povlačio ih, potpisao Dayton i obrušio se na njega - sve kada je trebalo. Dok je bio izvan Bosne, bio je najomiljeniji političar u njoj. Kada se vratio, postao je mrzak partnerima, jednako dalek bivšim saradnicima i ove godine najozbiljniji je kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva.

Dobri poznavaoci prilika u BiH Silajdžića vide kao velikog individualca, čovjeka koji stoji sam "protiv svih", saosjećanje pokazuje uglavnom samo za sopstvene žrtve, a osuđuje samo tuđe zločine. Neki svjedoci smatraju da u stranci ne poštuje nikoga, da ga se mnogi sljedbenici plaše i oslovljavaju i nakon dugog partijskog prijateljstva još uvijek sa "Vi". U njegovoj biografiji stoji podatak da je bio Titov gardist, gotovo "zaljubljen u Josipa Broza".

Silajdžić, za kojeg su mnogi smatrali da je politički mrtvac, vraća se na velika vrata na političku scenu u BiH, "lomeći" takozvani aprilski paket ustavnih promjena. Na tim krilima bilježi i izbornu pobjedu na izborima 2006. godine, te postaje članom Predsjedništva BiH.

Bez obzira na odstupanje od principijelnih stavova, oni koji ga dobro poznaju, kažu da Silajdžić ima jasan politički cilj: pokazati zube Srbima, što mu je postalo gotovo opsesija. On smatra da pomaže Bosni i Hercegovini, da sve to čini u njeno ime i za nju, te očekuje novu mirovnu konferenciju "Dejton 2".

U Bosni i Hercegovini imamo danas dva ekstrema: kod Bošnjaka Harisa Silajdžića kao najradikalnijeg zastupnika nacionalnih interesa, a na drugoj strani Milorada Dodika. Pri tome obojica imaju ključnu manjkavost da je potpuno upitna ideološka orijentisanost njihovih stranaka, nepostojanje stranačkih programa koji bi bili pokriće u njihovom stranačkom djelovanju i biračko tijelo koje se opredjeljuje isključivo na osnovu nacionalnog garda prema drugome.

 


 

 

Haris Silajdžić govori ono što Milorada Dodik želi da čuje i svaki njegov govor predsjednik SNSD-a koristi u predizbornoj kampanji kao dokaz ugroženosti. I jednom i drugom ova vrsta javne netrpeljivosti ne smeta da budu u koalicionim odnosima gdje god to mogu sebi priuštiti.

 Zamjera mu se prevelika okrenutost ka vanjskoj politici, pri čemu koristi svoja poznanstva i veze kako bi pridobio političke poene, prvenstveno za sebe, znatno manje za stranku na čijem je čelu.

Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

Autorica crteža : Nina Hadžić


 

Komentari na tekst (23)
Objavljeno:
glupost je imati ovakvu strukturu vlasti, da se niko drugi osim ovih naroda moze kandidovati za neku bitnu poziciju...to se treba promjeniti i ne gledati na nacionalnost vec na kapacitet osobe u pitanju

@saso mange

ako vam je srbija i ovde nemojte nase trolejbuse koristiti...da se ja pitam stavili bi vam i pravu granicu pa idite vozajte se beogradskim trolom
Objavljeno:
Uzmi ti Harisa , pa pravo Arabija.
Objavljeno:
saso mange:

Kao sto sam naveo u predhodnom komentaru, hendikepi za sve narode u BiH : predrasude, neinformisanost i ovde bi dodao još izolaciju u kojoj zivimo, nakaradan sistem obrazovanja i naravno kulturu koja je u službi DNEVNIH politika. Mislim da je svaka dalja rasprava suvišna!
Objavljeno:
@sanel
Srbija je nama i ovde,nista ti ne brigaj,cim izadjes na zadnjjoj stanici iz trole na dobrinji u Srbiji si

@disident
Ja ne vidim ni jedan razlog zasto mi moramo zajedno u EU,i u toj EU su svi dobro omedjeni,znas ti to.Mogla je EU isto reci i kosovarima "nemojte se odvajati,morate zajedno sa Srbijom u EU",al morgen,ode Kosovo.
A i srbi su jasno stavili svima do znanja da im je preca RS od EU,tako da nikakva EU vam nece pomoci da sacuvate BiH kao drzavu,koja doduse ne postoji vec odavno,samo to treba ozvaniciti.
Meni skroz ok izgleda scenario gdje FBiH i RS ulaze u EU kao dvije nezavisne drzave.Kutarisali bi se uzajamnog gushenja a ubjedjen sam da bi se i postovali vise.
Objavljeno:
Uh.. kao prvo ne zivim u FBiH! Kao drugo predrasude koje sam vec pomenuo zajedno sa opstom neinformisanoscu i pored interneta kablovske i sl. mogucnosti su rak rana ove zemlje. I to je ono sto odrzava ljude poput Harisa na vlasti- između ostalog! Kazes MI (tu mislim i na sebe) idemo u EU. hehehe Kako? Po tvojoj prici ne mozemo da zivimo u zajednici sa druga dva naroda a ne sa 20 i kusur naroda koliko ih ima u EU i gdje se sve bitnije odluke donose konzenzusom svih članica. Očekuješ da EU primi jednu takvu zemlju? Sve ovo upucuje na to da ocito ne poznajes ni EU ni evropske civilizacijske tekovine, te stoga i formiras svoje stavove na osnovu dnevne stampe i onoga sto nasi politicari laprdaju u dnevno politicke svrhe. I kad jos tome dodamo nauku i kulturu koje su u sluzbi tih politika onda tvoj stav i ne treba da iznenadi.
Objavljeno:
Zalosno ali istinito !
Objavljeno:
Uzmi Dodika pod ruku i pravac serbija.
Objavljeno:
@disident
srbi nesto i ne zele da se vezu sa arapima,sto i podrzavam,evropa nam je preca.Kod vas u federaciji je jos uvjek ratna fela na vlasti,prosto nevjerovatno,ne moze to bog upregnut.Stoga sam definitivno za opciju mirnog razilazenja,eto vama Hare,nama Dodik i bog nek nam je na pomoci.
Objavljeno:
@saso mange:

Tvoje izjave obiluju predrasudama! Nazalost predrasude su prisutne kod sva tri naroda u BiH. Osim toga brkas neke pojmove, ali da ne skrećem sa predmeta nase prepirke. Ovde ću se zadržati samo na Haretu odnosno na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije, čije diplomce ti nazivaš fanaticima. Nidje veze. Za tvoju informaciju u Beogradu imas isti fakultet koji radi po skoro istom programu kao i onaj u Libiji. Većina studenata na tom fakultetu su Srbi. Po tvojoj logici ti ljudi su fanatici i teroristi? Nidje veze! Kažeš kako neko sa takvim fakultetom može pomoći narodima u BiH? Pazi bivša Juga je imala odlične ekonomske kulturne i druge veze sa brojnim islamskim/arapskim zemljama. Srbija i danas manje- više održava i nastoji da unaprijedi te veze. Bosni i Hercegovini bi veze sa ovim zemljama mogle donijeti veliku korist. Ako uzmeš u obzir samo jedan Energoinvest koji je prije rata zapošljavao 5000 inžinjera (pazi samo 5000 inžinjera ostale radnike i da ne pominjem), i koji je prije rata godišnje realizovao poslove u tim istim islamskim zemljama vrijednije od godišnjih budžeta obadva entiteta. I sad me ti pitas kako neko ko poznaje jezik i kulturu tih zemalja može donijeti korist BiH? Vjeruj mi da može i te kako. Nažalost to nije slučaj, jer je Hare zaokupljen bitnijim poslovima - ukidanjem RS i kako autor teksta reče cilj mu je pokazati zube Srbima. Šta je pozadina svega toga to je sad drugo pitanje. Pitam se samo dokle ćemo da robujemo glupostima i frustracijama koje nam nameću ovakvi egocentrici, umjesto da svi mi zajedno upregnemo takve likove da rade za opšte dobro.
Objavljeno:
@disident
Hare-arapski jezik i islamske studije
Alija-napisao islamsku deklaraciju

Stvarno mislis da su ova dva prikrivena vjerska fanatika mogli donjeti nesto dobro muslimanskom narodu i uopste narodima BiH?
Srbi krivi za rat? Ne bi rekao.
Objavljeno:
Pa Milorad i Haris su skolovani u istoj skoli i njima naredjuje jedan te isti gazda..
Objavljeno:
saso mange:
"Arapski jezik i islamske studije,doktorirao na temi americko-albanskih odnosa.Ovo sve govori o kakvom se covjeku radi".

To sto si naveo, govori samo da se radi o jako obrazovanom čovjeku a ne ono što si pokušao da poentiras. Da je kojim slučajem iskoristio svoje obrazovanje i veze u arapskom svijetu za dobrobit svih građana BiH, da je radio na izgradnji povjerenja i pomirenju naroda u BiH i da nije zaokupljen ukidanjem RS i potpaljivanjem strasti svi mi bi mogli imati korist od takvog Predsjednika. Ovako žali bože "Aprilskog paketa" , protraćenih godina i ko zna još čega. Zaista šteta za takvu jednu osobu i uopšte za sve nas! Kad jedan predsjednik posjeduje kvalitete ali kakve koristi kad je naopako nasađen...
Objavljeno:
Ukidanjem Republike Srpske, ali i ukidanjem Federacije BiH, srpski narod iz sadašnje Federacije BiH bi dobio sva ljudska prava, a također, Bošnjaci i Hrvati bi dobili ljudska prava u sadašnjem manjem Entitetu Bosne i Hercegovine.


Ukidanjem oba bh entiteta "NE UKIDAJU" se i narodi Bosne i Hercegovine, koji su vijekovima živjeli u BiH.

Meni kao Srbinu nije cilj opstanak Republike Srpske, nego opstanak srpskog naroda u cjelini, a posebno na Balkanu, jer smo suviše brzo zaboravili na našu braću iz Hrvatske, Kosova, ali i iz Federacije BiH.


Bosna i Hercegovina je jedina država gdje Srbi imaju KONSTITUTIVNOST, a Republika Srpska i Federacija BiH nikada neće osigurati ravnopravnost svih građana.

Navest ću samo IZBORNI ZAKON kao veliku diskriminaciju, jer ja kao Srbin iz Federacije ne mogu glasati za Srbina kao člana Predsjedništva BiH, a to važi i za Hrvate i Bošnjake u RS-u.


Hare Silajdžić je obična "palivatra", jer zagovara samo ukidanje RS-a, ali ne i F BiH.
Objavljeno:
Arapski jezik i islamske studije,doktorirao na temi americko-albanskih odnosa.Ovo sve govori o kakvom se covjeku radi.
Objavljeno:
uuuu mjera, bas im ga odmjeri!
Copy-paste, sramota!
Objavljeno:
...divide et impera...
Objavljeno:
Tekst je tačan u svakom segmentu,tu nema greške!Dodik i Silajdžić rade zajedno,jedan protiv drugog govore i daju zapaljive izjave jedan protiv drugog,tj. optužuju se uvjek "oni drugi" za probleme koji postoje.Na prvi pogled,čovjek bi rekao da su smrtni neprijatelji,međutim svakom slobodoumnom građaninu BiH odavno je postalo jasno da ovaj duo radi zajedno.Igraju na kartu jeftinog nacionalizma i šovinizma bez pokrića u realnom vremenu.Vješto koriste sjećanja na skorašnje tragične događaje na prostorima EX YU,i to zloupotrebljavaju maksimalno.Kopaju po živim ranama bliske nam prošlosti,sa samo jednim jedinim ciljem-DA SE PREDSTAVE KAO NEKI LAŽNI BRANITELJI (SVOJIH) NACIONA.Međutim,sve je to farsa.Umjesto da ponude neke konkretne ekonomske planove,oni za izbore nude nacionalizam.Nude nacionalizam,pod plaštom(međusobno dogovorenih da se izgovore)nekakvih prijetnji,dižu se tenzije i to uvjek pred izbore po pravilu, a ovamo se vrši pljačka enormnih razmjera.I mnogi ljudi su svjesni ovoga,ali i dalje glasaju za njih dvojicu.Bolje je da se vrati ona garnitura što je bila do 2006,a kamoli da se govori o nekim novima,savko je bolji od ove dvojice u RS i u Federaciji BiH
Objavljeno:
Govoreći jedan protiv drugog Hare i Mile igraju jedan za drugog praktično u istom timu, pod različitim krinkama sa istim ciljem, a to je lična korist.
Posto je struktura stanovništva Bosne i Hercegovine takva kakva jest njima to prolazi nažalost.
Pa iste nam priče pričaju već 20 godina ugroženi ovi ugroženi oni mi njih nismo oni nas jesu, pustite to zašto niko od njih ne kaže ja sam to napravio u protekle 4 godine gdje su nam ti silni davno obećani autoputevi i radna mjesta. Ista je stvar i u BL i u Sa ista nas tuga muči nezaposlenost, jad, bijeda... stomaci krče i kod Srba i kod Bošnjaka kad su gladni otvorite ne nasjedaj te više
bar mi mladi vidimo da smo nezaposleni i u Sa i BL i u cijeloj BIH.
Kanite se tih nacijonalističkih budalaština isto je to smeće da ih ne imenujem u našem jeziku samo ih jedna riječ može opisat to su GOVNA.
Objavljeno:
bravo mjera
Objavljeno:
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=934139

Je li ovo jedini izvor informacija koji ste koristili za Silajdžićevu biografiju?
Objavljeno:
draga milice,
zamolit cu te da se malo bolje informises o tome ko pise a ko crta ovdje.
i malo bolje da se informises o politicarima.

pozdrav
Objavljeno:
daj, Nina , ne preseravaj se , molim te! ne volim ga ni ja, narcisoidan je i bezobrazan, ali reći za njega da je nacionalistički ekstrem, to samo neinformisan može....ako si već, po ko zna čijem nalogu, zavratila rukave da ga nacrtaš, daj se malo bolje informiši i o njemu i o onima koje dotičeš....ovako samo lupetaš i provaljuješ se.....
Objavljeno:
Heh, to Milorad zeli da prikaze tako da voli Harisa i Harosivu politiku. Upravo ta naopaka teza sluzi tome da navodno srusi Harisa. Svejedno, gledati i slusati cemo Harisa jos cetiri godine. Pozdrav svim neprijateljima BiH.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.