<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Za neke nema zime!-Vlada RS kupila obveznice privatnog preduzeća Kaldera

Prema informacijama sa banjalučke berze, u četvrtak je Vlada RS, putem Investiciono razvojne banke, od Balkan investment banke kupila obveznice privatnog preduzeća Kaldera i obveznice RS u ukupnom iznosu oko 8,5 miliona KM. Tako je samo dan prije masovnog sindikalnog bunta Vlada RS odlučila da rizikuje sa budžetskim sredstvima, kupujući obveznice jednog privatnog preduzeća doduše čiji je vlasnik blizak vlastima RS.

04. decembar 2012, 12:00

Prema podacima dostupnim na sajtu banjalučke berze na datum 29.11.2012 godine, može se primjetiti kako je datum trgovanja sa Kalderom obavljen u 12 časova i 1 minut te da je prometovanje obavljeno u ukupnom iznosu od 6.624.484 konvertibilnih maraka!

Portparol IRB – a Zoran Popović, potvrdio je ATV-u da je ova banka kupila obveznice Kaldere na sekundarnom tržištu uz diskont. Kako je naveo riječ je o 70000 obveznica. Kaldera je solventna firma koja uredno izmiruje svoje obaveze.


Rok otplate obveznica je 20 godina što znači da će Kaldera vratiti novac od obveznica tek 2031. godine!Republika Srpska će u tih 20 godina na osnovu kupovine obveznica zaraditi oko 300 000 maraka, što je u odnosu na uloženih 6,6 miliona KM mizeran iznos!

PDP smatra da je sramota i ponižavanje poštenih radnika u RS da Vlada RS smanjuje plate radnicima, policiji, prosvjeti i drugima, a u isto vrijeme posuđuje milione privatnim kompanijama i bankama.

Sada je očigledno da se plate ne moraju smanjivati i da se Vlada RS na to odlučila samo da bi imali više novca za podmirivanje potreba svojih privatnih banaka i preduzeća.

Ova transakcija pokazuje da koalicija SNSD-DNS-SP ima samo jedan cilj a to je bogaćenje pojedinaca iz ovih stranaka i siromašenje Republike Srpske, navodi se u PDP-u.

Ministar finansija Zoran Tegeltija nije želio da komentariše slučaj Kaldera.


Iz Investiciono-razvojne banke pristigao nam je slijedeći demantij:


Nije tačno da će  IRBRS za 20 godina zaraditi samo 370.000 KM na ime kupljenih obveznica Kaldera Company kao što ste Vi to objavili .Kamata  za period otplate  je 4.785.000 KM , što s ostvarnim diskontom iznosi blizu 5 miliona KM zarade za IRBRS.

mr Zoran POPOVIĆ

Referent za odnose sa javnošću