<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD: 27 ubijenih u osnovnoj školi

Tragedija

Konektikat, Vašington -- U pucnjavi u osnovnoj školi u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, mladić ubio 20 dece, šest odraslih, među kojima je i njegova majka, na kraju i sebe.

15. decembar 2012, 12:00

Predsednik Barak Obama u suzama obećao naciji da će sprečiti takve tragedije.

Mediji pišu da je napadač Rajan Lanca (24) najpre usmrtio svoju majku, koja je učiteljica u toj školi, potom 20 učenika u njenom razredu, zatim još pet odraslih i na kraju sebe. Nezvanično, ubijeni su i direktor škole i psiholog. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do deset godina.

Novi izvor agencije AP u policiji rekao je da je 20-godišnji Adam Lanza identifikovan kao napadač koji je danas upao u školu u Njutaunu i ubio 20 dece i šest odraslih, a potom izvršio samoubistvo, a ne njegov brat Rajan, kako je prvobitno saopšteno.

Policijski izvor kaže da je prvobitna informacija bila pogrešna, jer je zamenjen identitet dvojice braće. Isti izvor je naveo da je Rajan Lanza uhapšen i da je na ispitivanju u policiji kako bi se utvrdilo da li ima veze s napadom.

Lanzina devojka i još jedan prijatelj iz države Nju Džersi vode se kao nestali.

Američki mediji navode da je Lanca izvršio samoubistvo kada je policija stigla na lice mesta. AP prenosi da je priveden njegov mlađi brat, koji mu je možda pomogao u napadu. CNN javlja i da je u jednoj kući pronađeno telo muškarca, koji je najverovatnije drugi napadačev brat.

Predstavnik policije Pol Vins rekao je na konferenciji za novinare, koju su prenosile svetske televizije, da se za sada samo jedna osoba vodi kao napadač, ali da ispituju mogućnost da je u napadu učestvovao još neko.

Vins nije želeo da ulazi u detalje zamolivši novinare za razumevanje jer je istraga u toku. On je rekao da su se sva ubistva dogodila u jednom delu škole, u dve ili tri učionice.

Ubica je sebi razneo glavu, zbog čega je identifikacija otežana.

Prema nepotvrđenim informacijama među ubijenima su i direktor škole i školski psiholog.

Napad je izveden automatskom puškom kalibra 5,7 milimetara, rekao je izvor agencije AP-a u Vašingtonu. Na licu mesta je veliki broj policijaca i agenata Federalnog istražnog biroa (FBI).

Na televizijskim snimcima vide se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji koji se okupljaju oko škole. Si-En-En (CNN) je, kao i većina drugih, prekinula emitovanje redovnog programa i neprekidno prenosi nove informacije vezane za napad.

Pol Dens iz državne policije Konektikata rekao je kratko na konferenciji za novinare da je policija reagovala brzo, da je odmah došla na mesto napada i da je ceo školski kompleks pregledan i obezbeđen.

To je jedna od najsmrtonosnijih pucnjava u istoriji SAD, gde takvi napadi nisu neuobičajeni. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina, preneo je Rojters.

Među žrtvama su direktor škole i psiholog, javio je Si-En-En, dok lokalni mediji navode da je ubijen i napadač (24), kod koga su pronađena tri komada oružja i pancir.