Sretan Božić

NAJRADOSNIJI PRAZNIK

Sretan Božić

Piše: BUKA

Redakcija portala BUKA svim vjernicima koji danas slave čestita Božić. Vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru danas slave Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to dan rođenja najsvetijeg djeteta u istoriji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja. Dolaskom sina Božijeg među ljude na zemlji otpočinje i nova era u istoriji čovječanstva.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić u hrišćanskoj religiji predstavlja najradosniji, a pored Vaskrsa i najznačajniji sveti praznik, ustanovljen još od apostolskih vremena.

Proslava Božića za Srbe, Ruse i pripadnike Јerusalimske patrijaršije počinje tačno u ponoć između 6. i 7. januara. Proslavu rađanja novog života, djetinjstva i roditeljstva prate najljepši vjerski običaji i obredi.

Obredno praznovanje Božića prvi put je obavljeno 354. godine u Rimu, za vrijeme cara Arkadija. Od ovog vremen, Božić se slavi izdvojen iz zajedničkog praznovanja Bogojavljenja, u vrijeme zimskog solsticija, "kada Sunce ponovo počinje da raste i jača u svojoj svjetlosti i toplini, a tama da opada".

Proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika prate najljepši vjerski običaji i obredi. Simboli Božića su slama, koja predstavlja simbol jasli u vitlejemskoj pećini u koje je položen novorođeni Isus, zatim novčići koji u slami simbolišu zlato kojim je darovan Isus. Orasi u slami i u ćoškovima sobe simbolišu to da Bog vlada nad sve četiri strane svijeta, dok kađenje kuće predstavlja simbol smirne i tamjana kojima je, takođe, darovan Hrist.

Na prvi Božićni dan dočekuje se položajnik – osoba koja će prva ući u kuću, odlazi se u crkvu na službu i pričest i jede prvi mrsni doručak.

Božiću prethodi četrdesetodnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata. Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

Pravoslavci mijese česnicu i lome na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a vjeruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Božić se slavi tri dana.

U pravoslavnom svijetu običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, a svaki narod je unio sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika.

Božić pored Srpske pravoslavne crkve,  slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

 

 

Vezan tekst

Božić miriše na kafu bake Vere

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Sretan Bozic svim ljudima pravoslavne vjeroispovijesti, da ga provedu u sreci i blagostanju sa svojim najdrazim . Hristos se rodi !
Objavljeno:
Mir Božiji, Hristos se rodi! Svim kršćanima koji slave Hristovo rođenje po julijanskom kalendaru. Pozdrav iz suncem okupanog Širokog Brijega.
Objavljeno:
Sretan Bozic svima koji ga slave. Mir Boziji, Hristos se rodi!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.