<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RS: Ukida se projekat zapošljavanja pripravnika

Projekat zapošljavanja mladih pripravnika bez radnog iskustva u Republici Srpskoj biće ukinut u maju ove godine, a nastavljen će biti samo projekat angažovanja mladih volontera bez iskustva, saznaju „Novosti“.

21. januar 2013, 12:00

Razlog za ukidanje pripravničkog staža za mlade sa visokom i višom stručnom spremom leži u činjenici da Vlada nema novca da podrži projekat zapošljavanja mladih ljudi, ali jedan od uzroka je svakako i nezainteresovanost poslodavaca za ovaj projekat!

- U drugoj polovini ove godine izvršiće se analiza realizacije i ukupne evaluacije projekta angažovanja pripravnika i volontera i neće biti predložen novi projekat sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, ali će se u svakom slučaju voditi računa o zapošljavanju mladih bez radnog iskustva i pripremi drugih projekata sa tom namjenom - saopšteno je za „Novosti“ iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Sa druge strane, nadležni u ovoj instituciji smatraju da je projekat zapošljavanja pripravnika ispunio očekivanja, jer je u prošloj godini zaposleno 1.420 pripravnika od maksimalno planiranih 1.500, te da osobe sa položenim pripravničkim ispitom imaju veće šanse da se zaposle.

Podsjetimo, u prošloj godini je raspisan i vanredni konkurs za zapošljavanje pripravnika, jer nije bilo dovoljno zainteresovanih poslodavaca, pa je ostalo 200 mjesta za mlade sa višom i visokom stručnom spremom bez iskustva. Iako platu pripravnika Vlada finansira sa 60 odsto, to nije motivisalo poslodavce da zaposle mlade i za samo preostalih 40 odsto od plate pripravnika dobiju obrazovanog i motivisanog radnika.

Jasno je da cilj projekta nije ostvaren, jer je nezaposlenost povećana dijelom i zbog toga što nadležni koji su osmislili ovaj projekat nisu, kao što je to slučaj u nekim zemljama regiona, uslovili poslodavce da zadrže pripravnika određeni period nakon isteka pripravničkog staža. Većina pripravnika je u tom slučaju odmah vraćena na biro za zapošljavanje.

- Zaposlila sam se u junu 2011. godine u jednoj državnoj instituciji kao pripravnik i nakon godinu dana rada i dokazivanja saopštili su mi da sam tehnološki višak. Mislim da većina rukovodilaca u preduzećima ne cijeni trud i sposobnost radnika, već samo gleda kako da se što prije riješi mladog radnika nakon isteka pripravničkog ugovora - rezignirano kaže Banjalučanka Marija S.

Četiri puta više

Republika Srpska potrošila je oko 30 miliona maraka na projekat zapošljavanja mladih bez iskustva sa visokom stručnom spremom. Za pet godina, zaključno sa stanjem u prošloj godini, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u maju 2007.godine bilo je 2.685 osoba sa visokom stručnom spremom, dok je u decembru 2012. registrovano 10.731 visokoobrazovanih osoba.