<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Minhenska paranoja gospodara Srpske: Ne gledaj me tako i ne ruši me više

Teorije zavjere

Sadašnji vlastodršci nisu bili gadljivi na strance kada su njih dovodili na vlast i kada je silom smijenjen tadašnji Predsjednik RS-a

24. januar 2013, 12:00

Sve je započelo oko  Nove godine. Tada je Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izašao u javnost sa informacijom da je u Srpsku „upumpano“ oko 10 miliona KM, kako bi se od strane raznoraznih nevladinih organizacija izvelo nekakvo lokalno revolucionarno „proljeće“, u kojem bi bio smijenjen on i njegov politički establišment.

"Naravno, cilj je jedan: skloniti Dodika. Dovesti marionete. Isprazniti Srpsku. Oduzeti joj sve nadležnosti. Ako dođem u tu poziciju, tražiću da se narod izjasni da li treba da idem. Ako narod kaže da nisam dostojan ovog mjesta, odmah ću otići. U suprotnom, teško", rekao je tada Predsjednik Dodik.

Čak je istakao da će, ako se to desi, formirati veliki narodni pokret za samostalnost Republike Srpske.

"Nama je najvažnija stabilnost koju ćemo sačuvati. Republika Srpska danas je svjesna sebe, bez nje nema više nijedne odluke. To nikada više ne smijemo ispustiti iz ruku, jer nas onda neće biti. Želim da, ko god dođe poslije mene, ima osnov koji čuva Srpsku. Ako je prepustimo strancima, od nje neće ostati ništa.

Poslije toga su se događaji redali kao na pokretnoj traci. Prvo je locirana BN televizija kao logistička baza iz koje će biti izvršen “prevrat i napad” na Predsjednika, naravno od strane “stranih plaćenika i domaćih izdajnika”.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da su prefiksima  “strani plaćenici i domaći izdajnici” u posljednje vrijeme etiketirani i ljudi koji su uživali zaštitu vlasti i imali određen nacionalni ekskluzivitet:

Zaista postoji jedna politička mentalna matrica na ovom prostoru. Ono što je čudno i što zabrinjava jeste ponovno oživljavanje onoga modela i one mantre koju je razvio Slobodan Milošević. To stvaranje unutrašnjih neprijatelja i stranih plaćenika bilo je dominantno u unutrašnjoj politici devedesetih godina”, navodi Topićeva.

Najbolji primjer za ovaj iskaz Topićeve je Darko Trifunović, profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti, koji je na istoj toj BN televiziji izjavio da se predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nalazi na čelu kriminalne organizacije koja se našla pod istragom međunarodnog tima istražitelja zbog kriminala i korupcije.

Ne treba smetnuti s uma ni to da je Trifunović član Direktorata ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije. Direktorat je, na čelu sa Trifunovićem, promptno smijenio svog dojučerašnjeg kolegu i perjanicu istog tima Dževada Galijaševića - Dodikovog savjetnika za borbu protiv terorizma, sa obrazloženjem da je povezan sa organizovanim kriminalom.

Eksperski tim upozoren je na indicije i sumnje o mogućim vezama Dževada Galijaševića sa organizovanim kriminalom, odnosno zbog sumnji da je pripadnik mreže organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, tj. mreže na čijem se čelu nalazi Milorad Dodik, a o čemu svjedoče izvještaji SIPA”, stoji u saopštenju ET JU.

Pored toga, u saopštenju Direktorata, navodi se da je od Galijaševića zatraženo da se izjasni o tim indicijama, informacijama i sumnjama, od osmog mjeseca 2012. godine do prvog mjeseca 2013. godine. Uprkos insistiranju,  Dževad Galijašević ne samo da je odbio da se izjasni o tome, nego je od Ekspertskog tima tražio da se, uprkos brojnim dokazima, ne istražuju pojedini slučajevi organizovanog kriminala i korupcije u BiH.

Ne treba posebno ni napominjati da se Trifunović preko noći od Dodikovog čovjeka prometnuo u “izdajnika”, što samo potvrđuje tezu Tanje Topić da je establišment počeo da gubi i svoje ljude.

Međutim, najveća konfuzija nastala je kad se Dževad Galijašević obratio javnosti. On je “Glasu Srpske” rekao da je  Darku Trifunoviću u decembru istekao petogodišnji ugovor o članstvu u Ekspertskom timu jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, a nije mu obnovljen, jer za pet godina nije napisao nijednu analizu, procjenu, izvještaj ni operativnu studiju u vezi sa terorizmom:

Pripadam grupi od 69 stručnjaka sa jugoistoka Evrope koji su 1. januara potpisali i produžili te ugovore, za razliku od Trifunovića. Osim toga, nikakav Direktorat Ekspertskog tima ne postoji”, rekao je Galijašević.

Ovaj tragikomični rat između Galijaševića i Trifunovića u okviru polupostojećeg Direktorata nije ni završen, a Vlada RS je još jednom reagovala.

Naime, dva dana poslije obraćanja Darka Trifunovića na BN televiziji, Premijer Aleksandar Džombić  rekao je da funkcioneri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, izabrani predstavnici i imenovani zvaničnici na bilo kom nivou, neće ubuduće sarađivati sa BN televizijom!  

Scenario je već viđen. Prije samo nekoliko godina, identičan “zavjet ćutanja”  SNSD je imao prema banjalučkoj Alternativnoj televiziji. I tada je matrica bila istovjetna. Medij se proglasi “plaćeničkim” i onda se njegovi novinari ignorišu do besvijesti. Ali ovakav scenario po Topićevoj jako loše utiče na ionako katastrofalno javno mnijenje:

“Ako ćemo posmatrati dominantnu mantru javnog mnijenja, ja mislim da je prosječni građanin RS vrlo ksenofobičan i vrlo paranoičan. I sam je decenijama sabijen poput hobotnice od ‘stranih i domaćih neprijatelja’ i živi u uvjerenju o opasnosti od onih koji drugačije misle. Još uvijek je jedan prosječan građanin Republike Srpske sklon vjerovati da su takve tvrdnje utemeljene.”


Međutim, ni ovdje nije kraj čitave ove sage oko “branitelja i  rušitelja” Republike Srpske i Milorada Dodika kao personifikacije iste. Nastavljeno je “bildanje” javnosti “stranim plaćenicima”.


Minhenski scenario u režiji “Blica”

O potpunom slamanju Republike Srpske i neutralisanju njenog predsjednika Milorada Dodika razgovarano je na jednoj međunarodnoj konferenciji u Minhenu, a svaka nevladina organizacija, uključena u taj projekat, dobila je zadatak šta treba da radi i izvještaje o tome dostavlja u Budimpeštu, piše srbijanski "Blic".

Među učesnicima konferencije, kako prenosi “Blic”, bili su savjetnici za nacionalnu bezbjednost zemalja EU i direktori obavještajnih agencija.

Procjena kreatora slamanja Srpske je da će ona najlakše biti urušena kada se sa pozicije ukloni Dodik, koji je, prema njihovom mišljenju, personifikacija državnosti i snage Republike Srpske.

Profesor psihologije na banjalučkom Univerzitetu Srđan Dušanić kaže de se u ovom slučaju radi o klasičnom zastrašivanju javnog mnijenja:

 “Ta praksa poznata je odavno i na našim prostorima. Propaganda Miloševića se u najvećoj mjeri zasnivala upravo na tome da su opozicionari strani plaćenici. Vidimo  i da sadašnja vlast u Republici Srpskoj pribjegava istoj taktici, proglašavajući sebe ekskluzivnim zaštitnicima RS-a, dok su svi drugi izdajnici, plaćenici itd.  Da ironija bude veća, tokom 1998. isti scenario je koristio SDS ali protiv SNSD-a, dakle koristi se isti metod, samo su uloge zamijenjene. Pri tome, ne treba zaboraviti da je prije 15-ak godina uloga stranog faktora u mijenjanju vlasti bila i te kako očita i skoro transparentna. Sadašnji vlastodršci nisu bili gadljivi na strance kada su njih dovodili na vlast i kada je silom smijenjen tadašnji predsjednik RS-a.

Nadalje, prema saznanjima "Blica", scenaristi su angažovali i neke domaće političare, pa čak i bliske Dodikove saradnike, ali nije poznato pod kojim uslovima su pristali na saradnju.

Profesor banjalučkog Univerziteta Miodrag Živanović istako je da primjena tog starog metoda “stranih plaćenika” i domaćih izdajnika” samo pokazuje da vlast više nema racionalan odgovor na katastrofalno stanje u društvu.

Pretpostavljam da će takve metode jednostavno pokazati da su anahrone i demode. Ali, nažalost, tako će i naš život postati demode. To je nešto što je neminovno. Ali, nadam se da će nakon tog uvida građani doći do individualne samosvijesti, inače će nam se opet sve ovo ponoviti kao rimejk jednog lošeg filma za 10-15 godina.

Dakako, povodom “minhenskog scenarija” oglasio se i Dževad Galijašević, koji je za RTRS rekao da čitavom operacijom rukovodi  Njemačka obavještajna služba. Bio bi red da Galijašević pojasni otkuda mu ovakvi podaci?


Ovakve, u najmanju ruku kontroverzne informacije srbijanskog “Blica”, te lokalnog borca protiv terorizma Dževada Galijaševića još više su dolile ulje na vatru domaćeg političkog tignja. U galimatijasu informacija o “stranim plaćenicima” i “domaćim izdajnicima”, najnovija teza o nekakvoj minhensko-peštanskoj uroti protiv Dodika otvara zaista širok spektar napada na pojedince i organizacije, koji će od strane vladajućeg režima biti etiketirani kao neprijatelji i izdajnici. Jer, po navodima “Blica”, na meti su političari, NVO aktivisti, slobodnomisleći pojedinci, intelektualci...dakle, gotovo svako za koga režim posumnja da drugačije misli.

Da li je “minhenski scenario” samo povod za progon neistomišljenika ili on demonstrira nemoć i paniku vladajuće strukture? Za političku analitičarku Tanju Topić, stvar je posve jasna:

Ja to vidim kao znak nervoze. To je osnovni znak prepoznavanja, da se jedan monolitan sistem urušava. Mislim da je ta paranoja nastala nakon poraza na lokalnim izborima u oktobru prošle godine. Vidimo da se razbija mit o nepobjedivosti jedne političke opcije.

Vrijeme će pokazati koliko će “strani plaćenici i domaći izdajnici”, a koliko strah i paranoja vlasti, krojiti političko-medijsko nebo sumorne Republike Srpske.

Na tom fonu profesor  Srđan Dušanić zaključuje:
“Svi ovi primjeri ukazuju da nam se dešava ono što smo i zaslužili. Sve dok nasjedamo na najprostije propagandne fore vlasti, bolje i ne zaslužujemo. Kolektivno gledano, baš smo jadno stado!

Za kraj, treba reći kako je vrlo opasno  da jedan čovjek-Milorad Dodik personifikuje jednu opštinu, grad ili čitavu Republiku Srpsku. Jer, Dodik je samo čovjek, osoba koja podliježe biološkim i ljudskim zakonima. Ako je to tako, a tako je, postavlja se pitanje šta rade i čemu služe sve ostale institucije Republike Srpske i koja je svrha njihovog postojanja?

Tekstovi na istu temu:

Dževad Galijašević isključen iz ekspertskog tima

Blic piše: Dodika ruše iz Minhena