Studenti RS:Republika Srpska treba da se otcijepi od BiH!

Studenti RS:Republika Srpska treba da se otcijepi od BiH!

Piše: BUKA

Čak 72 odsto studenata Univerziteta u Banjaluci smatra da Republika Srpska treba da se otcijepi od BiH, pokazalo je veliko istraživanje grupe studenata četvrte godine Fakulteta političkih nauka koje je sprovedeno krajem prošle godine.

Obimno istraživanje, koje je dostavljeno listu Press RS, trajalo je od 15. novembra do 15. decembra prošle godine.

Ispitano je 500 studenata kojima je postavljeno tridesetak pitanja o statusu RS i BiH, poverenju u političare i institucije, odnosu prema religiji, vlastitom i drugim narodima, zadovoljstvu životom i zainteresovanošću za politiku. Odgovori su pokazali da studenti uglavnom nemaju poverenja u institucije Srpske i njene političare, kao i da su prilično skeptični po pitanju opstanka BiH.

Studenti se gotovo dvotrećinskom većinom protive ulasku BiH u Evropsku uniju, a čak četiri petine nije za ulazak ove zemlje u NATO. U analizi dobijenih rezultata studenti su se posvetili ukrštanjima odgovora na pojedina pitanja i iz svega izvukli vrlo zanimljive zaključke.

Kada je u pitanju povjerenje u političare, interesantno je da je čak 47 odsto anketiranih odgovorilo da ne vjeruje ni jednom od njih.

S druge strane, istraživači su razdvojili pitanje povjerenja i imidža, pa tako među petnaestak političara najbolji imidž ima predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić. Istovremeno, najnepopularniji političar među studentima je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić.

U istraživanju je ispitan i imidž predsjednika RS Milorada Dodika za koga oko 37 odsto ima povoljno, 33 odsto nepovoljno, dok 27 odsto nema nikakvo mišljenje. O lideru SDS-a i vođi opozicije Mladenu Bosiću nikakvo mišljenje nema čak 44 odsto ispitanih.

Blizu 36 odsto ispitanih kao najveći nacionalni ponos izdvaja slavnu prošlost srpskog naroda, dok se oko 24 odsto pronalazi u uspjesima sportista.

Navedeno istraživanje je je pokazalo da je preko 85 odsto studenata u određenom stepenu religiozno. Njih 60 odsto ima povjerenja u crkvu, što je više od bilo koje druge institucije. Više od 72 odsto ispitanika uopšte nema povjerenja u svjetovne institucije što, tvrde studenti, dovodi do zaključka se gubi nada u realnu politiku.


 

Komentari na tekst (42)
Objavljeno:
Probajte anketu u Federaciji, "Treba li se vojno vratiti teritorija RS". Pa to objavite ako smijete. Svako je napravio svoju omladinu reko sam to već.
Objavljeno:
Pa djeca pričaju kako ih uče. Preko djece se ciljevi uspostavljaju. I Hitler i Tito je imao omladinu. Stvar je jedna jasna svima. Kada bi neko čudo se desilo da se pripoji RS Srbiji, pocrkali bi od gladi i iselili se iz BiH. Pitajte Vojvođane šta su nekad bili a šta su sada.
Objavljeno:
cijepajte knjige, ionako iz njih ništa niste naučili. veči tirani od vas su bosnu htjeli cijepati a su ostali kratkih rukava a mnogi bogme i bez glava.
Objavljeno:
E, sad mozes da ga jebes ali opet nema nista od toga STUDENti ( dok se ne zagrije) MOJi banjalucki.. Vasa domovina je jedna i jedina Bosna i Hercegovina. Konate li ba?
Objavljeno:
Kako moze da se otcijepi ( izdvoji ) iz BiH nesto sto nije unijeto u nju, a pripada i Srbima i Bosnjacima i Hrvatima i Ostalim - bez rata? To bi bilo suludo. Studenti bi trebali da koriste pozitivnu energiju i vlastiti um za rjesavanje problema svoje domovine i njenih gradjana. Sulude ideje o otcjepljenju su porazene.
Objavljeno:
Ништа чудно, процес независности Српске је природан процес отпору НАТО окупацији и НАТО-накарадној, геноцидној творевини тзв. БеиХа! Браво омладино! Свијест о слободи српског народа и слободи Српске од НАТО-окупације мора да се развија и даље.
Objavljeno:
Анкета к'о анкета. Гарантујем да би исте проценте о религији, политичарима, повјерењу у институције добили свугдје у региону. Главна разлика је код питања због којих је почео рат. Сви су у својим рововима ( што се види из коментара )! Мислим да је реалност на терену ипак таква да ће и потрајати. Дубоко подијељена Босна ! ! ! Из тога се изводи и став према НАТО-у и према ЕУ. О акцијама НАТО не бих трошио ријечи, а о ЕУ бих само рекао да је то ипак чиста интересна организација. ( примјер уласка Бугарске и Румуније прије Хрватске, вјечна кандидатура Турске...) показују да је то само једна заједница која гледа само свој ( Њемачко, Француско, Британски ) интерес у првом плану.... Ко воли нек' изволи. Остали коментари су само мале злоће. Што би Сидран недавно рекао о БиХ и причи из СДА да не дају Босну подијелити, вели Абдулах: "Немојте нас плашити нечим што се већ десило"!!! Поздрав.
Objavljeno:
Stalno se povlaci pitanje rusenja Jugoslavije,Jugoslaviju su srusili politicari iz Srbije,sa kvinslinzima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske a predvodnik tog jata je ubica Stambolica,Milosevic... i ne optuzujte druge da su razvalili bisu nam Domovinu Jugoslaviju uzrok trazite u Beogradu,Palama i Kninu...
Objavljeno:
Čitam nešto komentare na ovom portalu i pitam se :" Ima li uopšte Srba u Republici Srpskoj"? Ili ovde namju pravo glasa slično našoj bleeee 92-ojci ...pljuc.
Objavljeno:
http://www.youtube.com/watch?v=6J7ri91oVcM
Objavljeno:
Ja bih volio da vidim kakav je rezon te većine tako što bih im dao da zamisle jednu hipotetičnu situaciju: Neko protjera 250 000 Srba iz banjalučke regije. Zatim pobije jedno dvadesetak hiljada iz dobojske. Zatim poruši pola crkava i manastira u RS-u zapadno od Bijeljine. I onda taj Neko omeđi prostor od Bijeljine do Banjaluke koji je na taj način uništio i zahtijeva da tu napravi republiku po svojoj mjeri, slaveći pritom navedena protjerivanja, ubistva i rušenja. Kako bi onda studenti glasali?
Objavljeno:
SVaka cast mladjana SRBadijo pihhh bas me razveseliste .Zivela Srbadiaj zivela Srbskaaa Republikaaa.AMIN AMIN AMIN
Objavljeno:
rpl-milan iz BL:ako vam je pun k..... bacite ga u nesvest i bitce vam lakse!a kada se opet napuni,vi ponovite radnju!nazalost ne mogu da vas svatim,da niste u stanju naci pertnerku.Ali na srecu desanka je ziva i zdrava,ali i ona umije da utrne-grc, Milane jabuko sa grane!
Objavljeno:
Oni bi da se odcijepe a u isto vrijeme svi bi nekako da nagule u inostranstvo jer ovdje nema hljeba. Mogu da se odcijepe i povezu sa sobom zemlje koliko moze da stane u tacke ili traktor.
Objavljeno:
Sva sreca pa se studente nista ne pita..
Objavljeno:
Ja jada i cemera studentskog !!! Sirova religiozno cobanska masa za politicko oblikovanje i obescovjecenje. I ovi sto ih uce spadaju u ovu bezlicnu masu.
Objavljeno:
Odcijepit se i nije neki problem. to možeš i da nikoga ne pitaš za ništa, ali problem nastaje kad počneš razmišljat . "kome se pricijepit". Zar mislite da ima itko normalan ko bi želio sebi "pridružit" nekoga ili nešto ovakvo. Razmislite i brzo ćete skontat da ni za šta bolje od ovoga nismo, niti će nas itko bolji od nas primit k sebi. Vrijeme je da povedemo sami o sebi računa i da konačno počnemo sami krojit svoju sudbinu.
Objavljeno:
Bokijevom komentar potpisujem, realno i posteno.. Pozdrav.
Objavljeno:
Probni komentar za Android aplikaciju
Objavljeno:
Каква мржња, каква завист... какав шовинизам, фуј... и то само зато што су људи исказали своје мишљење које је различито од вашег. Шта је спорно ако су људи религиозни? Шта је спорно ако желе независну РС? Ко сте ви да им судите?! Шта сте урадили од својих живота осим што седите за вашим рачунарима и пљујете све што није по вашем... Ко ме се не свиђа РС и воља њених грађана ,а живи код нас, увијек има прилику да се пресели у Федерацију, Хрватску, ЕУ... нико вам не брани... Сигуран сам да ће вас дочекати раширених руку, јбг ипак сте ви проевропски орјентисани а њима увек треба јефтине радне снаге. Нас и РС оставите на миру. Пун ми је к.... вас "интернет мислилаца".
Objavljeno:
Test
Objavljeno:
najveci neprijatelj srpskog naroda su oni sami sebi ...nevjerovatno koliko su uporni u samounistenju jer sve sto su imali sve su izgubili ...od pozicija u sloveniji ..hrvatskoj ...bosni pa kosovu i sad ce sa svojom politikom izgubit i vojvodinu a mozda i sandzak...ostace im beogradski pasaluk pa nek ponjemu vode politiku velike srbije
Vex
Objavljeno:
Možda bi i ja htio da se otcijepim da sam na vašoj strani. Loša ekonomska situacija i sranje od države! Pozzzz iz Sarajeva. Treba sagledati stvari iz drugog ugla i eto mira!
Objavljeno:
Nažalost, ovi današnji studenti imaju mozga koliko i polugodišnja telad. A njihovi profesori nisu puno pametniji, nego samo prefriganiji. Generacije i generacije mladih ljudi su upropaštene. Ovi prostori nemaju budućnosti. Nazire se povratak u planine i držanje stoke. Ko će koga čuvati, nisam siguran.
Objavljeno:
U svakoj normalnoj drzavi studenti se smatraju inteligencijom, pametnim. Ako su ova "istrazivanja"" tacna u sta sumnjam onda su stvarno napredni.. Drustvo, pocnite lagano da shvatate, slovo po slovo. CJEPATI JE NECETE , uostalom kao sto neko gore napisa , samo nastavite, pa cete najprije dobiti isti status kao i RSK u Hrvatskoj. Pozdrav
Objavljeno:
Probni komentar iz Android aplikacije
Objavljeno:
SAVO... imaš ti pravo... i potpisujem da se svaki pojedinac treba otcjepiti, pa da se vratimo u prvobitnu zajednicu i sve počnemo iz (normalno) početka... jebi ga ovako ispade da smo od čovjekolikog majmuna danas dobili majmunolikog čovjeka...
Objavljeno:
Nije ozbiljno komentarisati istraživanje čije podatke nisam vidio... Međutim, ovo šta je objavljeno ukazuje da su "budući političari" još više dezorjentisani od ovih sadašnjih. Kada studenti političkih nauka u današnjem trenutku uopšte "bave se" nekakvim otcjepljenjima - onda je upitno šta su naučili tokom studija. Pa profesori su ih elementarno trebali naučiti kako su integracije jedina šansa malih naroda da se spasu od nestajanja. Čuj mladi političari su protiv ulaska u EU - pa zar misle da će ova zemlja zauvijek ostati nekakav feud u kom se političari mogu ponašati kako hoće (pa i oni čekaju svoj red). A tek podatak da vjeruju u crkvu, a ne u institucije, pa što ne upisaše teologiju kad tako percipiraju svoje društvo. Vjerujem da takav rezultat ne bi postigli ni da su anketirani studenti teološkog fakulteta. Kako god okrenemo - crno nam se piše i u dalekoj budućnosti...
Objavljeno:
Демократија. Испоштујмо вољу ових младих, прогресивних људи ! А овом latin-MILANU који ликује над трагедијом Срба из Хрватске би требало додијелити плакету са ликом "ћика јове дивјака бранитеља на ленти са љиљанима". И наравно, желим му да живи са тим истим јовандеком у Федерацији БиХ - нашој сусједној држави. Срби протјерани из Хрватске ће се већ снаћи у једој од двије матичне српске државе - особођеним од: milana, divjaka, mesica, tanovica и иних моднијалиста.
Objavljeno:
Зашто нико не проведе истраживање о томе шта су студенти БЛ Универзитета научили за вријеме свог школовања, колико су информисани о дневно-политичкој ситуацији код нас и у свијету, те колика им је моћ критичког мишљења, па тек онда проведе истраживање на ову тему. Немају мишљење и нису упознати са радом политичара који им кроје судбину, али зато знају да не вјерују свјетовним институцијама и да се поносе славном прошлошћу.
Objavljeno:
Ja jada i čemera studentskog !!! Religiozno pastirski manipulisani stalež !!! Tendenciozno od Buke, ali ipak je "anketa" uspjela.
Objavljeno:
Svakako da bi trebala "RS" imati "pravo" da se odcijepi, pod uslovom da svaka opstina ima isto to pravo, a one pod uslovom da svaka mjesna zajednica, grad i sl. ima isto to pravo (ljudi u njima). Sto nas dovodi do logicnog zakljucka da bi svaki pojedinac trebao imati "pravo" da se "odcjepi" (tj. da ga ne pljackaju). Sto bi svakako bilo najbolje i najpostenije rjesenje. http://www.youtube.com/watch?v=DR-qLB-XMhU
Objavljeno:
Dosao sam kuci uplakan sam, jer nisam imo kesha da varim ceo dan, da varim ceo dan , da varim ceo dan.............
Objavljeno:
Sandra, istrazivanje nije sproveo niko. Ostaje pitanje ko ga je proveo.
Objavljeno:
ko je sproveo istrazivanje?
Objavljeno:
Dobice onakvu drzavu kao sto su je dobili u Hrvatskoj
Objavljeno:
@CRIBIZ, Tih 85% samo misli da je religiozno, oni nemaju nikakve veze sa religijom, oni ni ne znaju sta je religija…
Objavljeno:
Има наде и за нас...
Objavljeno:
Čuj samo 72% Svaka čast za Univerzitet u BL. Nisam očekivao da 28% ljudi se ne bi otcijepilo. Iznenađen sam. Mada da se razumijemo, žalim što se Bosna otcijepila od "ostatka" Jugoslavije '92. Dao bih sad i "Srbima" da se otcjepe od BiH. Nek se svako cijepa koliko hoće. I treba da mu se desi glupost koju priziva. Valjda jednom kad se svi izdijele na sitne komadiće će shvatiti 95% ljudi od tog nema ništa. A ovih 5% se smije već 20 godina, a smijaće se još više ako nastavimo dalje da meljemo svojim životima njihove finansijske mlinove.
Objavljeno:
Crkva, Država i Slavna daleka prošlost. Nema šta, režimska propaganda je dobro odradila pos'o. Masi je pušteno da gaji antipatije prema političkoj eliti, da se postigne privid slobode mišljenja, ali je zato masa sistematski uspješno navedena da u potpunosti popuši ideologiju režima. Bravo političke partije, bravo televizija, bravo novine, bravo dekani i školski direktori. Od crkve, države i slavne daleke prošlosti se super živi. Hristoliki svetosavski čoveci još nisu počeli da kopaju po kontejnerima, ali hladno je, dok još malo otopli...
Objavljeno:
Posljednja rečenica je najstrašnija! Ako je to tačno, onda 85% osoba koje (bi trebalo da) se bave naučno-istraživačkim radom, vjeruju u postojanje nadprirodnih sila i imaginarnih bića. I pored prednosti i mana eventualno potpuno samostalne Republike Srpske, to je najmanji problem koji bi trebalo nekoga da brine. S druge strane, ako se niko ne brine što 85% populacije koja bi bar tokom studija trebala biti psihički zdrava, bori s psihičkim demonima i poremećajima kakva je svakako famozna religioznost, to je gore od svega...
Objavljeno:
Лочично ! Свака част долазећој елити ! Узалуд сав притисак западних велесила познатих по агресијама широм свијета. Узалуд "мустафићи", "тановићи", "буке", "кукићи", "николаидиси", "богићевићи"... Драго ми је што имамо однос према БиХ какав су Бошњаци-муслимани имали према нашој Југославији. Док они свим срцем желе БиХ, ми мурдо чекамо њено распадање. Па кад се Република Српска осамостали - тад, лицемјерно, као Бошњаци данас, почнемо да заговарамо ГРАЂАНСКУ ДРЖАВУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ !? Има ли ишта љепше !? Што кажу - правда је уистину достижна. Поздрав од српског сецесионисте, тј. сљедбеника политике Бошњака из 1991.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.