<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Top 10 obrazovnih stripova

OBRAZOVANJE

Tokom svog postojanja stripovi su se percipirali kao zabava za djecu, ali kao strašna, nemoralna zabava za djecu. Sa ciljem da se struši stereotip o takvom odnosu prema stripu ova umjetnost se koristi kao sredstvo pri ukazivanju na određene probleme sa kojima se djeca susreću.

06. februar 2013, 12:00

Takvi stripovi služe za promicanje svijesti i ukazivanje na određene negativne pojave u društvu poput droge, polne diskriminacije, opasnosti mina i slično. Obrazovni stripovi dijele se besplatno. Mnogi od njih su izuzetno zanimljivi, a mi vam donosimo 10 stripova koji su ispunili svoju obrazovnu ulogu.

Ovi stripovi se štampaju uz podršku raznih vlada, institucija i udruženja za djecu.

1) Supermen i Wonder Woman: Skriveni ubica



Ovaj strip podučava djecu kako da se zaštite od mina. Iako je riječ o izrazito traumatičnom stripu on ispunjava svoju ulogu, jer govori djeci koliko su mine opasne.

2) Spajdermen and Power Pack protiv seksualnog zlostavljanja



Spajedermen čuje djete iz susjednog stana kako plače i ispostavlja se da je to dijete žrtva seksualnog zlostavljanja. Spajdermen pomaže djetetu tješeći ga i uspijeva podstaći dijete da kaže svoj problem roditeljima. U drugoj priči govori se o djevojčici koju je otac zlostavljao, a majka joj nije vjerovala. Djevojčica je ipak uspjela prijaviti zlostavljanje SOS broju.

3)The New Teen Titans protiv droge




U ovom stripu glavni junaci objašnjavaju djeci o problemima narkotika.

4) Captain America ide  u rat protiv droge



Ovaj strip je 1990. godine sponzorisao FBI. Strip govori o dilerima i načinu kako se može “ratovati” protiv narkotika.

5) Supergirl i Sigurnosni pojas


Sigurnosni pojas se našao u dva stripa Supergirl koji su se objavili tokom 80-tih godina prošlog vijeka.

6) Betmen: Smrt nevinih



Ovaj strip takođe govori o problemima mina. Djevojčica uzima igračku u kojoj se krije mina i zbog toga gubi život. Strip ukazuje da djeca ne smiju uzimati igračke i predmete koje nalaze na ulicama.

7) Spajdermen: Riot u svijetu robota

Ovaj strip je sponzorisan od IBM-a i na neki način je izuzetno smiješan. Napisan je tako da zainteresuje djecu za inžinjerstvo i tehnologiju.


8) Captain America susreće čudovište Astma

Strip govori o dječaku koji u tržnom centru dobija napad astme. Glavni junak objašnjava djeci detalje o bolesti i kako da se nose sa njom.


9) Heroji protiv gladi



Betmen i Supermen ukazuju na problem gladi u Etiopiji.

10) Spajdermen protiv Prodigy-ja



Ovaj strip govori o temama koje su bitne za djecu, maloljetničkoj trudnoći, prodaju djece i sličnim problemima.