Deset najskupljih knjiga na svijetu
Birds of America, James Audubon — $11.5 miliona

FOTO

Deset najskupljih knjiga na svijetu

Piše: BUKA

Za vas smo sastavili spisak od deset najskupljih knjiga ikada prodatih. Nakon što ih pogledate, idite na tavan da provjerite imate li kakvih zaboravljenih prašnjavih tomova — možda ste milioneri, a da toga niste ni svjesni.

1. The First Book of Urizen, William Blake — $2.5 miliona

 



Prvi put odštampana 1794. godine, knjiga The First Book of Urizen jedno je od glavnih djela (a neki kažu i najvažnije) iz Blakeovog opusa. Jedan od samo osam preostalih primjeraka prodat je na aukciji u Njujorku (Sotheby’s), 1999. Godine, za $2.5 miliona jednom privatnom kolekcionaru.

2. The Tales of Beedle the Bard, J.K. Rowling — $3.98 miliona

 



Prije nego što je ova knjiga izašla u ogromnom tiražu za masovno tržište, J.K. Rowling je načinila sedam originalnih primjeraka, koje je autorka ispisala i ilustrovala svojom rukom. Šest primjeraka je podijelila prijateljima i urednicima, ali je 2007. godine jedna od sedam knjiga stavljena na aukciju. Ugrabio ju je Amazon.com za nevjerovatnih $3.98 miliona, što čini ovaj primjerak najskupljim modernim rukopisom ikad kupljenim na aukciji. Novac od prodaje knjige doniran je za humanitarnu  kampanju The Children’s Voice.

3. Geographia Cosmographia, Claudius Ptolemy — $4 miliona

 



Prvi štampani atlas svijeta, i prva knjiga na svijetu u kojoj se nalaze ugravirane ilustracije, Ptolemyjeva Cosmographia iz 1477. godine prodata je na aukciji u Londonu (Sotheby’s) 2006. godine za £2,136,000 (tadašnjih $4 miliona).

4. Traité des arbres fruitiers, Henri Louis Duhamel du Monceau — $4.5 miliona

 



Knjiga Traité des arbres fruitiers autora Henri Louis Duhamel du Monceau, koju su ilustrovali Pierre Antoine Poiteau i Pierre Jean François Turpin — $4.5 miliona

Definitivno najskuplja knjiga ikad napisana o voćkama (sadrži šesnaest različitih vrsta!), primjerak ovog vrijednog seta od 5 svezaka ilustracija i teksta prodat je za oko $4.5 miliona 2006. godine.

5. The Gutenberg Bible — $4.9 miliona

 



Primjerak Gutenbergove Biblije Prodat je 1987. godine za tada rekordnih $4.9 miliona na aukciji u Njujorku (Christie’s). U svijetu postoji samo 48 ovih knjiga, koje su prve odštampane pokretnom presom.

6. First Folio, William Shakespeare — $6 miliona

 



Iako je originalna cijena knjige First Folio bila jedna funta (dvije do tri ako si htio kožni povez ili neki drugi ukras), očuvani primjerci su sada među najskupljima kod kolekcionara knjiga. Procjenjuje se da je ostalo samo 228 komada (od prvobitno 750). Suosnivač Microsofta Paul Allen 2001. godine kupio je jedan primjerak za $6,166,000 na aukciji u Njujorku.

7. The Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer — $7.5 miliona

 



Prvo izdanje iz 15. vijeka prodato je za £4.6m (tadašnjih $7.5) u Christie’s u Londonu 1998. godine. Od 12 poznatih primjeraka prvog izdanja iz 1477. godine, ovaj je najduže ostao u privatnim rukama, originalno kupljen za £6, a kupio ga je grof Fitzwilliam na rasprodaji John Radcliffeove biblioteke u Christie’s 1776. godine.

8. Birds of America, James Audubon — $11.5 miliona

 

 



Knjiga Birds of America autora John James Audubona, koja je 2010. godine prodata za $11.5 miliona, nosi naslov najskuplje štampane knjige na svijetu.

9. The Gospels of Henry the Lion, Order of Saint Benedict — $11.7 miliona

 



Njenu izradu naručio je Henry the Lion, Vojvoda od Saksonije, za oltar Djevice Marije u Katedrali u Brunswicku, a kupila ju je njemačka vlada na aukciji u Londonu 1983. godine za £8,140,000, (tadašnjih $11.7 miliona). Sa 266 stranica, uključujući 50 ilustracija preko cijele stranice, knjiga se smatra remek djelom romanesknog krasnopisa iz 12. vijeka.

10. The Codex Leicester, Leonardo da Vinci — $30.8 million

 



Najpoznatiji od da Vincijevih naučnih žurnala, ova bilježnica u kojoj je na 72 stranice veliki mislilac svojom rukom ispisao razmišljanja i teorije o sve od fosila do kretanja vede do toga zbog lega mjesec svijetli. Rukopis je prvi put kupljen 1717. godine Thomas Coke, koji je kasnije postao grof od

Leicestera, a zatim ju je, 1980. godine, otkupio kolekcionar Armand Hammer (koji je 14 godina bio vlasnik rukopisa, pa je knjiga nosila njegovo ime).  Bill Gates je 1994. godine kupio žurnal na aukciji za $30,800,000, čime je to postala najskuplja knjiga ikad kupljena. Gates je skenirao ovu knjigu za screensaver za Microsoft Plus! za Windows 95.

 

Preuzeto sa www.flavorwire.com

Za  BUKU prevela i prilagodila Milica Plavšić

 

BUKA ARHIVA

 

 

 

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Ah, osim Hagade - za koju mislim da je neprocijenjiva, Bosna ima još ohoho knjiga koje, da su procijenjene, po vrijednosti bi premašivale te navedene. Šta bi bilo, recimo sa inkunabulama kojih u BiH ima oko 50-tak a samo u Kraljevoj Sutjesci 31. Bez obzira... zanimljiv članak koji pruža nova saznanja!
Objavljeno:
sarajevska hagada treba da je medju ovih 10 ali nije nikad procijenjena, cak i kad je isla na procijenu nisu mogli da odrede cjenu jer je jedina takva na svijetu
Objavljeno:
Tako je to u svijetu. Tamo su to vrijedne knjige - u BiH su to stare knjige. Uostalom, zar postoji u BiH kolekcionar? Jedan???
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.