Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

KLASIČNA MUZIKA

Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

Piše: BUKA

Antonio Vivaldi rodio se u Veneciji 4. marta 1678. godine.

Da će muzika obilježiti njegov put moglo se vidjeti već u najranijoj fazi mladosti kada ga je otac počeo poučavati osnovama.

No, pored muzike njegov život obilježava i crkva tako što je poslan da se zaredi za sveštenika što je ubrzo napustio ne samo zato što je glazba bila na prvom mjestu, nego i zbog krhkog zdravlja koje je bilo obilježeno astmom koju je dobio još kao dijete i koja mu je zadavala brojne probleme kao i kod svečenstva. Antonio jednostavno nije imao snage prisustvovati njihovim brojnim obredima.

Nakon toga svoj život posvećuje muzici, odnosno violini kad je 1713. godine imenovan profesorom na Ospedale della Pietà (institucija za glazbeno školovanje), nakon čega je objavio svoje prve radove, tri sonate, sonatu za violinu te 12 koncerata.

Poslije toga se udružio sa svojim ocem na prvoj produkciji Orlando finto pazzo, koja je izvedena u teatru St. Angelo 1714. godine.

Nakon toga je svakako uslijedio period velikog stvaralaštva za Antonia i sve one koji su voljeli slušati ono što je poteklo od njega kao velikog stvaraoca.


Ono što je najžalosnije u svemu što unatoč svojoj velikoj popularnosti koju je uživao u više zemalja kod Svetog Oca i čak na pojedinim dvorovima, svoj je život završio kao obični siromah, kao posve obična osoba koja nije imala dovoljno za život.

Usprkos svom tužnom završetku, Vivaldi nam je svima ostavio veliko naslijeđe, svoja djela koja će vječno ostati zapisana na kulturnoj svjetskoj sceni i bit će vječno dio opšte kulture.

Njegov život je završio 28. jula 1741. godine u Beču zbog upale pluće kad je pokopan na bolničkom groblju za siromašne.

Smatra se tvorcem violinskog koncerta – muzičke forme sa malim orkestrom i violinom. Od vremena Vivaldija potiče solistički koncert od tri stava: allegro – lento – allegro.

Takav raspored zadržaće se i do danas. Napisao je veliki broj koncerata za violinu, a jedan od najpopularnijih je koncert u a-mollu. U obliku končerta grosa pisana su Četiri godišnja doba  – njegovo najpoznatije delo, koje predstavlja jedno od najviše izdavanih klasičnih muzičkih komada. Pored koncerata pisao je i duhovnu muziku i opere.


Poslušajte njegovo najpoznatije djelo: Četiri godišnja doba!

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.