U Željeznicama RS višak 852 radnika

REKONSTRUKCIJA PREDUZEĆA

U Željeznicama RS višak 852 radnika

Piše: BUKA/Agencije

Javno preduzeće "Željeznice Republike Srpske" predvidjele su planom restrukturisanja da do 2015. godine smanje broj zaposlenih radnika za 852, nakon čega bi troškovi za plate i topli obrok bili manji za 12,8 miliona KM.

Plan restrukturisanja u "Željeznicama Republike Srpske" biće uskoro na dnevnom redu posebne sjednice Vlade Republike Srpske, piše u službenom informativnom listu "Glas željezničara".

Glasilo navodi da je planom predviđeno da se broj zaposlenih u ovoj godini smanji za 513, u idućoj za još 168 radnika, dok bi u 2015. godini ukupan broj zaposlenih trebalo da bude manji za 852 radnika u odnosu na oktobar 2012. godine.

"Željeznice Republike Srpske" trenutno zapošljavaju 3.456 radnika, a mogle bi da posluju sa maksimalno 2.650 radnika. Trenutno ima viška radnika u ekonomskim i pravnim poslovima, a nedostaje direktnih izvršilaca, navodi se u planu restrukturisanja.

U planu se navodi da se pitanje potrebnog broja radnika i kvalifikacione strukture može riješiti kroz prekvalifikaciju postojećeg kadra i preraspodjelom radnika u druge organizacione dijelove firme, te prodajom i odvajanjem pojedinih dijelova preduzeća.

Prodaja i odvajanje dijelova "Željeznica Republike Srpske" bilo bi provedeno u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, za koje već postoje zainteresovani inostrani partneri i tu bi bilo raspoređeno do 450 radnika, navodi se u Planu restrukturisanja.

Planom se predviđa da bi radnicima koji žele da ostanu u okviru "Željeznica Republike Srpske", a nemaju kvalifikaciju potrebnu za poslove na koje su trenutno raspoređeni, bila ponuđena mogućnost raspoređivanja na druge poslove, uključujući i poslove za koje se traži niži stepen stručne spreme.

Pitanje radnika za koje ne bude mjesta u okviru novog restrukturisanog sistema rješavalo bi se penzionisanjem, ali i otpuštanjem radnika za koje ne bude postojala mogućnost bilo kakvog drugog načina.

Prema ekonomskim pokazateljima, ukupan kapital "Željeznica Republike Srpske" na kraju prošle godine iznosio je 341,4 miliona KM, akumulirani gubitak 207,8 miliona KM, dok je prošlogodišnji poslovni gubitak bio 10,9 miliona KM.

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.