Otvara se istraga

Armstrong bi mogao ostati bez ordena Legije časti

Objavljeno: 05.03.2013. - 04:33
Bivši američki biciklista Lance Armstrong bi mogao da ostane bez ordena Legije časti, pošto su francuski funkcioneri objavili da će pokrenuti istragu.
Autor: Buka/sportal
Veličina slova: a a a

Armstrong je 2005. godine proglašen Vitezom legije časti zato što je sedam puta uzastopno osvajao Tour de France. Amerikanac je priznao da se dopingovao tokom svih tih pobjeda i titule su mu oduzete.

"Otvorićemo istragu da vidimo ima li osnova da mu se oduzme Legija časti. Gospodin Armstrong će uskoro biti obaviješten da smo pokrenuli proceduru i tada će moći da predstavi svoju odbranu, ako tako odluči“, rekao je Francois Sur, prvi pomoćnik čelnika Legije časti.

Armstrong je tokom karijere negirao korištenje dopinga, ali je u televizijskom intervjuu sa voditeljskom Oprah Winfrey u januaru priznao da je stalno dopingovao.

"Kada su novine počele da pišu o ovome, tada smo počeli da sakupljamo informacije. Ovo je samo početna faza istrage, a Armstrong bi mogao da zadrži orden ako se posle istrage ne donese odluka o njenom oduzimanju", rekao je Sur.

Antidoping agencija SAD objavila je u oktobru prošle godine izvještaj u koji su bila uključena priznanja 11 Armstrongovih bivših timskih kolega. U njima se do detalja navodi kako su bili pod stalnim Armstrongovim pritiskom da se dopinguju i kako im je obezbjeđivao EPO. To tijelo je još u augustu suspendovalo Armstronga i oduzelo mu sve titule, a te kazne je kasnije potvrdila i Međunarodna biciklistička unija.

Legija časti je najviše priznanje u Francuskoj i često se dodeljuje u vojnoj službi. Osnovao ju je Napoleon Bonaparta 1820. godine.  

 

 

 

Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.