Armstrong bi mogao ostati bez ordena Legije časti

Otvara se istraga

Armstrong bi mogao ostati bez ordena Legije časti

Piše: Buka/sportal

Bivši američki biciklista Lance Armstrong bi mogao da ostane bez ordena Legije časti, pošto su francuski funkcioneri objavili da će pokrenuti istragu.

Armstrong je 2005. godine proglašen Vitezom legije časti zato što je sedam puta uzastopno osvajao Tour de France. Amerikanac je priznao da se dopingovao tokom svih tih pobjeda i titule su mu oduzete.

"Otvorićemo istragu da vidimo ima li osnova da mu se oduzme Legija časti. Gospodin Armstrong će uskoro biti obaviješten da smo pokrenuli proceduru i tada će moći da predstavi svoju odbranu, ako tako odluči“, rekao je Francois Sur, prvi pomoćnik čelnika Legije časti.

Armstrong je tokom karijere negirao korištenje dopinga, ali je u televizijskom intervjuu sa voditeljskom Oprah Winfrey u januaru priznao da je stalno dopingovao.

"Kada su novine počele da pišu o ovome, tada smo počeli da sakupljamo informacije. Ovo je samo početna faza istrage, a Armstrong bi mogao da zadrži orden ako se posle istrage ne donese odluka o njenom oduzimanju", rekao je Sur.

Antidoping agencija SAD objavila je u oktobru prošle godine izvještaj u koji su bila uključena priznanja 11 Armstrongovih bivših timskih kolega. U njima se do detalja navodi kako su bili pod stalnim Armstrongovim pritiskom da se dopinguju i kako im je obezbjeđivao EPO. To tijelo je još u augustu suspendovalo Armstronga i oduzelo mu sve titule, a te kazne je kasnije potvrdila i Međunarodna biciklistička unija.

Legija časti je najviše priznanje u Francuskoj i često se dodeljuje u vojnoj službi. Osnovao ju je Napoleon Bonaparta 1820. godine.  

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.