Prevare oko poreza

Američki sud kaznio švicarsku banku Wegelin&Co sa 58 miliona dolara

Objavljeno: 05.03.2013. - 09:33
Američki sud naložio je privatnoj švicarskoj banci Wegelin&Co da plati blizu 58 miliona dolara zbog pomoći bogatim američkim državljanima da izbjegnu plaćanje poreza poreskim vlastima SAD-a.
Veličina slova: a a a

Ova suma se dodaje iznosu od 16,3 miliona dolara, koji je već zaplijenjen u procesu protiv najstarije švicarske privatne banke, osnovane 1741. godine, prenosi francuski časopis Capital.
 
Banka, optužena da je pomagala bogatim Amerikancima izbjegavanje poreskih obaveza, pred sudom u New Yorku je priznala u januaru ove godine da je na svojim računima sakrila ukupno 1,2 milijarde dolara od poreznika.
 
Wegelin&Co, čije je aktivnosti van SAD-a preuzela Grupa Raiffeisen, izjasnila se u svom saopćenju da je zadovoljna odlukom suda.     

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.