FBiH započinje privatizaciju Telekoma i Elektroprivrede
Foto:Avaz

FBiH započinje privatizaciju Telekoma i Elektroprivrede

Piše: Anadolija

Vlasti Federacije BiH razmišljaju o skoroj prodaji dijela svog kapitala u jednom telekom operateru i dvije federalne elektroprivrede, izvještava novinar agencije Anadolija .

Time se definitivno otvara priča o privatizaciji vodećih državnih kompanija, što je do sada, uglavnom, bila tabu tema u FBiH. Prema neyvani;nim informacijama, vlasti FBiH na ovaj način žele udovoljiti i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda za ubrzanje privatizacije.

Inače, Vlada FBiH u BH Telekomu kontroliše 90 posto kapitala, a u HT Mostar, u čijem sastavu se nalazi i poznati Eronet, država ima 50,1 posto kapitala. Federalna vlada je, takođe, većinski vlasnik Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio je za agenciju Anadolija informacije o spremnosti federalne vlasti da se krene u proces privatizacije vodećih kompanija.

"Prema Planu koji je usvojio i Upravni odbor Agencije, spremni smo da na prodaju ponudimo pet posto dionica jednog telekoma i dvije elektroprivrede. Međutim, taj Plan još uvijek nije usvojen od Vlade FBiH, a kada su u pitanju elektroprivrede, mora se ići na Parlament Federacije BiH", kazao je Fazlić za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li raspolaže analizama stručnjaka koliko bi se u ovom trenutku isplatilo ići u proces privatizacije "porodičnog srebra", Fazlić odgovara konstatacijom da je to relativan pojam.

"Relativan je pojam bi li se nešto isplatilo ili ne. Mi u Agenciji smo zaduženi za privatizaciju i razmišljamo u tom pravcu. Pravo je pitanje koliko mi dnevno gubimo u kapitalu telekoma i elektroprivreda. Koliko dnevno gubimo zbog politike koja se tamo vodi, zapošljavanja koje nije kontrolisano, javnih nabavki, davanja poslova... Sudeći po onome što se piše u medijima, gubimo milione i milione maraka. To bi bilo spriječeno da je to privatna imovina. Država je dokazala da ne može da zaštitit imovinu! To ispada više kao partijska imovina ili ne znam već čija. Država, očito, ne može da zaštititi imovinu i uvede red", smatra Fazlić. Fazlić se pita zašto telekom operateri ili elektroprivrede ne bi bili predmet prodaje?

"Sada mi, kao, ne trebamo prodati telekome, kao mi imamo dobit... Ok, kada ćemo prodati? Mi smo to pretvorili u nekakvo partijsko vlasništvo gdje postavljamo svoje ljude. Daj Bože da su to ljudi koji su sposobni. Sada govorim o telekom operaterima. Elektroprivrede, istina, zahtijevaju jedan strateški pristup na nivou države, ali i ta se priča mora otvoriti. Ne mogu se stalno okretati leđa tom pitanju", naglasio je Fazlić.

Kako agencija Anadolija saznaje, predstavnici federalne vlasti već su ostvarili kontakte sa diplomatskim predstavništvima Velike Britanije i Mađarske. Njihovi predstavnici su se, naime, interesovali uopšte za privatizaciju, pa i privatizaciju vodećih kompanija u Federaciji BiH, uključujući i telekom operatere.

Takođe, vodeći turski telekom operater zainteresovan je za sarajevski BH Telekom. Iz Turcela su još u novembru prošle godine potvrdili da izbliza prate rad sarajevskog BH Telekoma. Naime, turska kompanija priprema ponudu za BH Telekom. Turkcel u okviru svog poslovanja na Balkanu planira pokretanje aktivnosti i u Bosni i Hercegovini. Štaviše, najavljivan je pohod Turkcela na Balkan.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.