Igokea mora u plej of !

Igokea mora u plej of !

Piše: Buka

Velika drama je razriješena kompromisnim rješenjem, pa će u određivanju evroligaša iz regiona biti konsultovana i pravila Evrolige i pravila ABA lige.

Evroliga se saglasila da pobjednik ligaškog dijela ABA dobije direktno mjesto, u slučaju da grad iz kojeg je ispunjava uslove za B licencu.

U suprotnom će se učesnici EL odrediti po pravilima Evrolige - na osnovu završnog takmičenja. U praksi to znači da ako Igokea osvoji prvo mjesto, mora da se izbori za elitu kroz F4, dok bi Crvenoj Zvezdi mjesto odmah bilo garantovano.

Mjesto je u svakom slučaju garantovano pobjedniku F4, Igokea bi kao pobjednik lige imala garantovane makar kvalifikacije, a plasmanom u finale i mjesto u samom takmičenju, s tim što bi morala da igra Evroligu van svog grada (baš kao i kragujevački Radnički).

U saopštenju se dodaje da će ovaj dogovor ABA i Evrolige važiti samo za ovu sezonu.

Za očekivati je da će se čeklnici ABA i regionalnih klubova opredijeliti da se od sljedeće sezone umjesto F4 igra plej of.

“Kao klupska organizacija, Evroliga je radila zajedno sa ABA ligom na pronalaženju rješenja koje bi zaštitilo sportski interes klubova koji ove sezone učestvuju u Jadranskoj ligi. Na taj način svi učesnici ABA lige tačno znaju za šta igraju do kraja ove sezone, uključujući i F4”, izjavio je predsjednik i izvršni direktor ABA lige Đordi Bertomeu.

“Srećni smo i zahvalni Evroligi za razumijevanje situacije. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa njima potpisali smo sporazum, koji ima ključno značenje za košarkaške klubove u regionu. Zahvaljujući ovom dogovoru priliku da igraju u sljedećoj Evroligi imaće i klubovi iz gradova koji nemaju uslove, s tim što bi u sljedećoj sezoni morali da igraju u drugom gradu i hali. Za nas je to bio ključni princip, na kojem smo insistirali do kraja”, izjavio je predsjednik ABA lige Radovan Lorbek.

Saopštenje

Ako na kraju regularne sezone u ABA ligi prvoplasirani ispunjava uslove za B-licencu (hala od najmanje 5000 gledalaca, udaljenost od najbližeg aerodroma sa redovnim međunarodnim saobraćajem do 100km, minimum dva hotela sa 4 zvjezdice), plus je grad bio prijavljen za ovogodišnji ABA ligu, plasman u Evroligu izboriće timovi u skladu sa propisima ABA lige:

pobjednik F4
pobjednik ligaškog dela
sljedeći sa tabele ligaškog dijela

Ako na kraju regularne sezone prvoplasirani iz ligaškog dijela ne ispunjava uslove za B-licencu, onda se u elitno takmičenje ide po pravilima Evrolige:

pobjednik F4
poraženi finalista F4
poraženi polufinalista sa boljim plasmanom u regularnom dijelu sezone

Tumačenje

To praktično znači da nema prepreke da Igokea ili Radnički, koji ne ispunjavaju uslove hale i aerodroma, igraju u Evroligi, ako to izbore kroz završni turnir, s tim što bi morali da igraju u gradu koji ispunjava uslove.

Međutim, klubu iz Laktaša prva pozicija u regularnoj sezoni ne bi garantovalo mjesto u Evroligi – u tom slučaju morali bi da se plasiraju u polufinale, a u slučaju da ne uspiju, išli bi u kvalifikacije, kao polufinalista sa boljim plasmanom iz ligaškog dela.

Ukoliko bi Igokea bila prva i ušla u finale, u Evroligu bi sa njom i drugi finalista, a u kvalifikacije najbolje plasirani tim ligaškog dijela koji nije igrao u finalu.

Nasuprot tome, ukoliko bi neki od klubova iz gradova koji ispunjavaju uslove (Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Olimpija, Cedevita, MZT) osvojio prvo mjesto u regularnoj sezoni (samo Crvena zvezda, jer više ni Radnički zbog slabijeg međusobnog skora više ne može da prestigne Igokeu), već na taj način bi obezbijedio plasman, a dodatno mjesto izborili bi pobjednik i finalista F4 (ako pobjednik ligaškog dela nije ušao u finale) ili preostali finalista i polufinalista koji je bio bolje plasiran u ligi (ako pobjednik ligaškog dijela uđe u finale)

B92

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.