Opasni produžni kablovi na tržištu BiH

Opasni produžni kablovi na tržištu BiH

Piše: BUKA

Produžni kablovi nepoznatog proizvođača i tipa, koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače jer mogu izazvati strujni udar ili požar, pronađeni su na bh. tržištu.

Upozoreno je na to iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, iz koje su apelovali na sve potrošače koji posjeduju ove proizvode da prestanu s njihovim korištenjem zbog navedenih ozbiljnih rizika.

Naime, rezultati laboratorijske analize su pokazali da ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, i to rizik od strujnog udara, jer ne posjeduju vod za uzemljenje, ali i da predstavljaju i rizik od požara, jer je poprečni presjek provodnika deset puta manji od zahtijevanog za deklarisanu vrijednost opterećenja, pišu Nezavisne novine.

"Produžni kablovi o kojima je riječ su bijele boje, dužine tri metra, imaju tri ili četiri utičnice i prekidač, te su upakovani u providnu, plastičnu ambalažu sa plavo-žutom kartonskom etiketom", rekli su iz Agencije. Prema njihovim riječima, nadležni inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH ove proizvode povlače s tržišta i uništavaju ih.

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Ma ovo je smijesno. Pa 90% produznih u ovoj drzavi imaju premali presjek a veliki dio nema uzemljenje... Kako niko nikada nije povukao one "samovare", za kuvanje vode za kafu, koji su na trzistu 30 godina, koji griju vodu direktnim prolaskom struje kroz vodu, sto znaci da ce ubiti onog ko metalnom kasikom dirne vodu... Ako to moze biti na trzistu, a na trzistu je i dan danas, onda mogu i produzni bez uzemnljenja, pa i bez izolacije, sa golim zicama jer to je otprilike isti nivo zastite koju ima i taj "samovar", kuvalo ili kako ga vec ko zove!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.