<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opasni produžni kablovi na tržištu BiH

Produžni kablovi nepoznatog proizvođača i tipa, koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače jer mogu izazvati strujni udar ili požar, pronađeni su na bh. tržištu.

07. mart 2013, 12:00

Upozoreno je na to iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, iz koje su apelovali na sve potrošače koji posjeduju ove proizvode da prestanu s njihovim korištenjem zbog navedenih ozbiljnih rizika.

Naime, rezultati laboratorijske analize su pokazali da ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, i to rizik od strujnog udara, jer ne posjeduju vod za uzemljenje, ali i da predstavljaju i rizik od požara, jer je poprečni presjek provodnika deset puta manji od zahtijevanog za deklarisanu vrijednost opterećenja, pišu Nezavisne novine.

"Produžni kablovi o kojima je riječ su bijele boje, dužine tri metra, imaju tri ili četiri utičnice i prekidač, te su upakovani u providnu, plastičnu ambalažu sa plavo-žutom kartonskom etiketom", rekli su iz Agencije. Prema njihovim riječima, nadležni inspekcijski organi entiteta i Brčko distrikta BiH ove proizvode povlače s tržišta i uništavaju ih.