Aldous Huxley: Vrli novi svijet

NOVI PREDGOVOR

Aldous Huxley: Vrli novi svijet

Piše: Aldous Huxley

U današnjim totalitarnim državama, zadaća da robovi zavole svoje robovanje dodijeljena je ministarstvima, masmedijima i učiteljima.

Naravno, ne postoji nikakav razlog zbog kog bi novi TOTALITARIZAM nalikovao starom. Vladanje batinama i vodovima za strijeljanje, umjetno izazvanim nestašicama, masovnim zatvaranjima i progonstvima, nije samo nehumano (za to danas nitko ne mari); dokazano je kao nedjelotvorno. Stvarno totalitarna država bila bi ona u kojoj svemoćna izvršna vlast političkih glavešina i njihove vojske upravljača kontroliše populaciju robova koje nije potrebno prisiljavati, jer oni vole svoje robovanje. U današnjim totalitarnim državama, zadaća da robovi zavole svoje robovanje dodijeljena je ministarstvima, masmedijima i učiteljima.

 

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Nije rob onaj koji zna da je rob,jer će uvek težiti da bude slobodan.Rob je onaj ko misli da je slobodan.Kakva je razlika između roba u Rimskom carstvu i današnjeg modernog roba?U rimskom carstvu rob nije imao nikakva prava,nije bio slobodan,nije se ženio,nije imao imovinu,nije imao pravo glasa, nije bio plaćan za posao koji radi.Samo je dobijao smeštaj,hranu,vodu,odeću i brigu o zdravlju.Bio je smatran za oruđe,stoku koja treba što duže da traje,jer je skupo plaćen.A šta je sa današnjim čovekom?Čim ga ne platimo za posao koji radi,nije li on nalik robu u Rimskom carstvu?Ne,nije nalik,još je gori rob.Nisi plaćen,ali zato moraš da platiš državi porez na imovinu,hranu,vodu,da platiš usluge zdravlja,struju...Od rimskog roba se ništa nije tražilo,jer nije ni dobijao.A od modernog roba se sve traži,a ništa ne daje.I pri tom mislimo da smo slobodni,a još smo gori nego rimski robovi.
Objavljeno:
A s Huxley-ijem u vezi, nedavno sam vidjela kratki dokumentarac "Subconscious War" (2011), "Subconscious War is a short documentary on media, reality, and the culture of violence, It covers the prophecies of Aldous Huxley and Neil Postman's grim assessment of our Brave New World and relates these to our violence and the cultural influences that fosters it today." http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5pAeOUDsDO8#!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.