Ko bi mogao biti Chavezov nasljednik?

Pobornici 'chavizma' i najveći rivali

Ko bi mogao biti Chavezov nasljednik?

Piše: Buka /agencije

Nakon smrti jednog od najutjecajnijih i najkontroverznijih lidera u historiji Venecuele Huge Chaveza, koji je preminuo od kancera u 59. godini, u ovoj južnoameričkoj zemlji počele su rasprave o tome ko bi mogao biti Chavezov nasljednik.

 Chavezov zamjenik Nicolas Maduro, koji je objavio informaciju o smrti venecelanskog lidera, a kojeg je Chavez ranije proglasio svojim nasljednikom, a trenutno je 'privremeni predsjednik Venecuele', najizgledniji je kandidat za preuzimanje predsjedničke fotelje.

Pored Madura, kao drugi mogući nasljednjik spominje se i predsjednik venecuelanskog parlamenta Diosdado Cabello, poznat kao predstavnik 'Chavezove tradicije'.

Također, velike šanse na idućim izborima ima i lider vencuelanske opozicije Henrique Capriles. Vođa opozicije je na posljednjim izborima u oktobru prošle godine, izgubio s malim zaostatkom za Chavezom.

Prema Ustavu Venecuele, u slučaju smrti predsjednika, u roku od 30 dana potrebno je održati nove izbore.

-Chavezova zaostavština-

Dojučerasnji karizmatični lider Chavez za vrijeme svoje 13-godišnje vladavine, u okviru socijalističkog poretka koji je želio utvrditi u svojoj zemlji, proveo je mnoge socijalne programe poput smanjenja nepismenosti, poboljšanja zdravstvenih usluga i eliminiranja socijalne nepravde.

Iako je Chavezova 'radikalna' politika izazivala nezadovoljstvo u nekim dijelovima Venecuele, novi lider ove zemlje će morati naučiti da se nosi sa problemom socijalne nepravde, sa kojim je stanovništvo najnezadovoljnije.

Istraživanja pokazuju da je za vrijeme vladavine Chaveza, koji se borio za prava siromašnih i protiv konkurentnih elita, znatno smanjen postotak stanovnika koji žive ispod granice siromaštva i nepismenih.

Stručnjaci smatraju da će novi predsjednik Venecuele morati obratiti pažnju na ove činjenice.

Prema mišljenju eksperata, Chavez je stanovnicima Venecuele, koji su se smatrali 'nevidljivim i marginaliziranim', vratio 'identitet i osjećaj povjerenja', tako da će u narednom periodu željeti sudjelovati u političkom i društvenom sistemu.

-Rivali Maduro i Cabello-

Iako su i zamjenik predsjednika Venecuele Nicolas Maduro i predsjednik parlamenta Diosdado Cabello Chavezove pristalice, oni predstavljaju dvije različite grane 'chavizma', lijevog političkog pravca koji se temelji na učenjima Huge Chaveza.

Maduro je poznat kao blizak civilnom krilu pokreta, dok je Cabello poznatiji po militarističkom pristupu.

Maduro je bivši lider sindikata i ima bliske veze sa kubanskom vladom. Kao dugogodišnji ministar vanjskih poslova, Maduro je poznat kao Chavezovo lice na međunarodnoj sceni.

Privremeni predsjednik Venecuele je razvio odnose sa Iranom, Sirijom i Bjelorusijom, te je Venecuelu uključio u zajedničko tržište Južne Amerike (MERCOUR). U slučaju da Maduro dođe na poziciju novog predsjednika Venecuele, stručnjaci smatraju da bi moglo doći do smekšavanja stava Venecuele prema SAD-u.

S druge strane, predsjednik parlamenta Cabello, koji je kao i Chavez bivši član vojnih struktura, za vrijeme državnog udara iz 1992. godine bio je najveća Chavezova podrška. Pretpostavlja se da bi Cabello vojne strukture mogao dovesti u prvi plan. Također se navodi da Cabello ima veoma bliske odnose sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Castrom.

Lider opozicije Henrique Capriles je treći mogući nasljednjik preminulog venecuelanskog lidera Huge Chaveza.

Na posljednjim izborima u oktobru, na kojima je Chavez dobio 56 posto glasova, Capriles je kao kandidat Koalicije demokratskog jedinstva osvojio 44 posto glasova.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.