BUKA u Mostaru: Mostarska noga na kočnici ili na gasu za povratak u prošlost?

Hercegovina

BUKA u Mostaru: Mostarska noga na kočnici ili na gasu za povratak u prošlost?

Piše: Berislav Jurič

Već dvije godine, otkad je Ustavni sud BiH utvrdio kako su birači u Mostaru diskriminirani, traje bespoštedna borba Hrvata i Bošnjaka, utjelovljenih kroz HDZ BiH i SDA, da nametnu svoju viziju budućnosti grada na Neretvi. U međuvremenu, počelo se užurbano tražiti i odgovor na pitanje tko je kriv što lokalnih izbora u gradu slučaju nema ni na vidiku. Jasno je samo da kad se u medijima pojave akteri mostarske politike, a sve polemike o Mostaru vode se preko medija, da se krivac teško može naći, a rješenje još teže.

Kako bi se izbjegao totalni kolaps grada, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) nametnut će proračun grada. Potvrdio je to medijima Slađan Bevanda, predsjednik mostarskog Gradskog odbora HDZ-a BiH.

Proračun za smirivanje situacije

''Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić iskoristit će svoje zakonske ovlasti i početkom travnja namentuti gradski proračun. Temeljem zakona o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik ima pravo nametnuti proračun općine ili grada 90 dana nakon početka godine, odnosno od 1. travnja'', rekao je Bevanda.

Jedan problem prividno je riješen, pa će Mostar na dan smijeha pokušati navući osmijeh na lice institucijama, koje su na proračunskim jaslama, a koje su na izdisaju. Pokušaja da se donese odluka o privremenom financiranju je bilo, ali je mostarski gradonačelnik svaku od njih osporio jer je upitno djelovanje Gradskog vijeća. Naime, OHR je donio naputak kojim se savjetuje vjećnicima da ne donose bilo kakve odluke, pa se različito tumači valjanost mandata Gradskog vijeća. Problem je u činjnici što je mandat Vijeća prestao trajati na dan objave službenih rezultata lokalnih izbora 4. studenoga prošle godine i to odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Stoga su hrvatski vijećnici izbjegavali sazivanje sjednica, a Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću dva puta je donosio odluku o privremenom financiranju. I dok su jedni tvrdili kako se trude spasiti grad, a drugi kako poštuju donesene odluke Izbornog povjerenstva i OHR-a, grad je pečatio svoju sudbinu neriješenog slučaja, a nastavljena je potraga za krivcima i odgonetačima mostarske misterije.

Promašaji

Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara, izjavio je za sarajevsko Oslobođenje kako OHR treba pregovarače dovesti za stol te dovršiti izmjene Statuta Grada Mostara i Izbornoga zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar.

''Smatram da se to može uraditi samo na način kako to zagovaraju SDA i Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara – pitanje Mostara treba se prvenstveno riješiti u samom Mostaru a tek onda taj dogovor treba provesti i Parlamentarna skupština BiH. Ovo što je do sada rađeno pokazalo se promašajem. Ta priča sada odgovara hrvatskoj strani i oni je forsiraju'', rekao je Marić.

No, hrvatska strana, odnosno HDZ BiH, smatra kako cijelo vrijeme SDA blokira proces dogovora te krivnju sa sebe prebacuju na SDA i OHR. Tako je mostarski Gradski odbor HDZ-a BiH objavio kako je vrijeme da konačno, nakon pola godine, predstavnici OHR-a i SDA sjednu za isti stol i razmijene stajališta.

''Nadamo se kako su obje strane konačno shvatile da Mostar treba urediti kao normalan grad, ni manje ni više nego kao ostale jedinice lokalne samouprave u BiH i da su razgovori išli upravo u tom smjeru'', objavili su iz mostarskog HDZ-a BiH na što je samo uslijedio odgovor da SDA nikad nije napustila razgovore te da samo nisu željeli sudjelovati na sastancima na kojima su bile nazočne sve stranke.

Dijeljenje Mostara

SDA, pak, smatra da je i OHR napravio grešku kad je ostavio mandat gradonačelnika Mostara i njegove glavne savjetnice netaknutima, iako su oni izabrani iz reda vijećnika Gradskog vijeća Mostara.

''Otkad se Gradsko vijeće našlo u neizvjesnosti glede valjanosti mandata, financijske i sve druge dubioze u gradu koriste se u dnevno-političke svrhe i od Mostara se i dalje pravi slučaj. Problemi u Mostaru, čini se, trebaju kulminirati pa da onda OHR nametne neko rješenje'', rekao je Marić medijima optuživši predsjednika HDZ-a BiH, Dragana Čovića i njegov HDZ da insistiraju na rješavanjima nekih drugih političkih pitanja na razini Federacije i države, a sve na račun Mostara.

Nasuprot tomu, Gradski odbor HDZ-a BiH navodi kako je OHR od samog početka pregovore poveo u krivom smjeru i da je od početka bilo jasno da oni neće dobro završiti.

''Ne želimo dijeliti Mostar s OHR-om i Strankom demokratske akcije'', naveli su iz mostarskog ogranka HDZ-a BiH i dodali kako je i Mostar dio Bosne i Hercegovine i da za njega ne smiju vrijediti nikakva posebna pravila.

Ustavni sud BiH je, pak, poništio dijelove Izbornoga zakona BiH koji se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara te je utvrdio kako su dijelovi gradskog Statuta neustavni. Neustavnima su proglašene odrednice prema kojima se sa šest gradskih izbornih jedinica (postratnih općina) bira ukupno 18 vijećnika, po tri iz svake, iako spomenuta gradska područja imaju drastično različit broj birača. Također, ocijenjeno je kako su stanovnici središnje gradske zone diskriminirani jer ne mogu birati 18 vijećnika u Gradsko vijeće.

Nepoznate izmjene

Naložene su izmjene i Izbornoga zakona i Statuta, no Ustavni sud nije precizirao kakve izmjene trebaju biti.

SDA je predložila formiranje više nacionalno dominantnih općina na području Grada Mostara kako bi se zaštitili interesi Bošnjaka, dok je HDZ BiH iznijela zahtjev da se izbori u Mostaru odvijaju po pravilima koja vrijede u svim ostalim jedinicama lokalne samouprave u zemlji. Također, iz HDZ-a se protive ideji formiranja više općina u Gradu Mostaru. Jer smatraju da to vodi konačnoj podjeli Mostara na istočni i zapadni.
S

DA se, s druge strane, pribojava da bi Hrvati, zbog brojčane prednosti, mogli imati većinu u Gradskom vijeću Mostara. Tvrde kako bi princip ''jedan čovjek, jedan glas'', za što se zalaže HDZ, doveo Bošnjake u podređeni položaj.

Zanemaruju pak činjenicu da Mostar i dalje ima specifičan status; na snazi ostaje maksimalna i minimalna kvota vijećnika pripadnika konstitutivnih naroda, u Gradskom vijeću je moguće pozvati se na zaštititu vitalnog nacionalnog interesa, a sve važnije odluke se donose dvotrećinskom većinom.

I iz OHR-a, kreatora nametnutog Statuta Grada Mostara, inače izvorišta svih problema Mostara i Mostaraca, poručeno je kako građani ne moraju strahovati od dominacije jednog naroda nad drugim jer su na snazi ostali navedeni mehanizmi zaštite prava konstitutivnih naroda.

I dok obje strane tvrde kako žele pregovarati i urediti Mostar kao normalan grad, čeka se odgovor Parlamentarne skupštine BiH, koja treba donijeti konačno očitovanje o valjanosti mandata mostarskog Vijeća.

Pretpostavlja se i kako se mostarsko pitanje želi uklopiti u paket izmjena Izbornog zakona BiH što bi onda išlo na Gradsko vijeće Mostara koje bi trebalo gradski Statut uskladiti s tim izmjenama. No, onda se opet dolazi do začaranog kruga i pitanja koje će to Vijeće uraditi ako je ovome sada istekao mandat?

Zadrta politika

Obje strane u mostarskoj priči vide normalan grad u budućnosti, ali se ona strana, koja sve ovo nosi na leđima – stanovnici Mostara, najmanje pita, a ako se i upita, njihov stav se ne uzima zaozbiljno. Tako je anketa OHR-a u kojoj je čak više od 80 posto ispitanika reklo kako HDZ BiH i SDA ne trebaju ostati na svojim pozicijama u Mostaru, nazvana političkim spinom i OHR-ovom namještaljkom.

A OHR pak najavljuje razgovore s političkim strankama i s veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira oko ''mostarskog slučaja'' i u javnost plasira priču kako su dvije stranke glavni kočničari u procesu iznalaženja rješenja.

Naravno, dvije stranke odbijaju da ih se titulira kao kočničare, no niti jedna ne popušta u svojim stavovima, a građani trpe tješeći se tek pokojom obnovljenom ulicom. No, i zbog toga se rodi problem jer uvijek visi pitanje na čijoj je strani obnovljena ulica.

Onima koji žive u Mostaru jasno je da su obični građani svjetlosnim godinama udaljeni od zadrte politike, koja još uvijek vuče korjenje svojih stavova u ratnim planovima. S druge strane, virtualna mostarska stvarnost govori drugačije, pa se na vijest o mogućem imenovanju neke mostarske ulice u čast Srđana Aleksića, mogu isčitati komentari kako ukopana politika ukopava i glave u krvave godine.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.