<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rafinerija nafte u Brodu i dalje grca u višemilionskim gubicima

DUGOVI

Rafinerija nafte u Brodu i dalje grca u višemilionskim gubicima i dugoročnim kreditnim obavezama. Ovo preduzeće je na kraju 2012. godine iskazalo gubitak u iznosu od 51.774.372 maraka, dok su na navedeni dan kratkoročne obaveze bile veće od njegove obrtne imovine za čak 417.723.869 maraka.

07. mart 2013, 12:00

Naime, akumulirani gubitak Rafinerije, po izvještaju koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, ima akumulirani gubitak veći od nevjerovatnih 455,1 milion KM.

U nekonsolidiranom finansijskom izvještaju za 2012. ponovo se upozorava da je „sposobnost ovog preduzeća da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja, zavisno od kontinuirane finansijske podrške matičnog preduzeća (OAO "Neftegazova? Innovacionna? Korporaci?", Moskva, Ruska Federacija)“.

Matično preduzeće je dostavilo pismo podrške Rafineriji u kojem se obavezalo da će pružiti svu neophodnu finansijsku podršku za period od 12 mjeseci od datuma priloženih finansijskih izvještaja, da bi ovo preduzeće nastavilo svoje redovno poslovanje.

Brodska rafinerija je na kraju prošle godine imala prosječan broj zaposlenih od 1.487, i u odnosu na godinu ranije imala je 107 radnika manje.

Ruski vlasnici kreditno su zadužili Rafineriju za stotine miliona KM.

Dugoročne obaveze prema matičnom preduzeću (OAO "Neftegazova? Innovacionna? Korporaci?", Moskva, Ruska Federacija) se odnose na obaveze po osnovu odobrena tri kredita: od 78,2 miliona KM, zatim od 141,8 miliona KM, te od 189,5 miliona KM.

I tu nije kraj, jer Rafinerija ima i dugoročne obaveze prema povezanom preduzeću (OAO ''Zarubežneft?'' Moskva, Ruska Federacija) , koje se odnose na obaveze po osnovu odobrenja u ovom slučaju dva kredita: u ukupnom iznosu od 72,7 miliona KM, te od 124,6 miliona KM.

Ostale dugoročne obaveze Rafinerije se odnose na reprogramirane obaveza prema Poreskoj upravi  i Vladi RS.

Poreskoj upravi RS sa stanjem, 31. decembra 2011., Rafinerija je dugovala nevjerovatnih 101,4 miliona maraka, a odnose se na reprogramirane porezne obaveze za neizmireni porez na promet, kao i neizmirene poreze i doprinose na lična primanja.

Reprogramirane porezne obaveze su odobrene beskamatno, stoji u ovom izvještaju i naglašava se da je rok za izmirenje ovih obaveza, na osnovu izmjena Sporazuma o reprogramiranju dugovanja, produžen za tri godine, odnosno otplata dugovanja počinje tek 1.jula 2014.godine u 60 jednakih mjesečnih rata (do 1.juna 2019.godine).

Dugoročne obaveze prema Vladi RS-a sa stanjem od 31. decembra 2012. godine su u iznosu od 3.382.206 maraka i odnose na reprogramirane beskamatne obaveze za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu koju je Vlada RS-a, uime ovog brodskog preduzeća, izmirila prema Općini Brod.

Obaveza je nastala po osnovu Protokola o knjigovodstvenom evidentiranju međusobnih potraživanja i obaveza potpisanog između Vlade RS-a i ovog preduzeća 28. novembra 2008. godine. Protokolom je definirano da se navedena obaveza mora izmiriti u 60 jednakih mjesečnih rata (do 1. juna 2016. godine) uz grace period od četiri godine.

Rafinerija se također povremeno javlja kao tužena strana u sporovima koje dobavljači vode radi naplate dugovanja.

Na kraju 2012. godine, ovo preduzeće je vodilo sudske sporove radi naplate svojih potraživanja u iznosu od 2.945.331 konvertibilnih maraka, ali je naplata neizvjesna zbog nepostojanja sredstava na računima firmi, preduzeća u stečaju ili ona posluju a nisu brisana iz sudskih registara.

Istovremeno, procijenjene potencijalne obaveze po sudskim sporovima u kojima je brodsko naftno preduzeće tužena strana iznose  12.008.844 KM, ne uključujući efekte potencijalnih zateznih kamata.

Među njima je 11.127.000 KM „teška“ tužba „Petrola“ Ljubljana iz perioda prije privatizacije, koji će u skladu s Ugovorom o kupovini i prodaji akcija preduzeća iz Broda, izmiriti Vlada Republike Srpske.