Velika socijalna davanja prijete fiskalnoj održivosti BiH

Delegacija EU

Velika socijalna davanja prijete fiskalnoj održivosti BiH

Piše: BUKA/Fena

Fiskalna održivost BiH, a posebno Federacije, mogla bi biti izložena ozbiljnoj prijetnji ukoliko se pitanje socijalnih davanja ne riješi na adekvatan način, putem sveoubuhvatnih reformi.

Ovo je, između ostalog, odgovoreno Feni iz Delegacije Evropske unije u BiH na molbu za komentar posljednjih dešavanja u Federaciji BiH oko protesta otpuštenih vojnika OSBiH, stvaranja jedinstvenog zakona za sve "boračke kategorije" i pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o nastavku saradnje sa BiH.

"Kao što je naglašeno u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine iz 2012. godine, pitanje fragmentacije zakonskog okvira za socijalne beneficije i prava na penziju još uvijek treba da budu riješena. Nisu poduzeti ni značajniji koraci na uspostavi ekonomsko-socijalnog vijeća na državnom nivou. Isto se može reći i za napore u vezi sa usklađivanjem sistema socijalne zaštite na nivou entiteta i kantona" - navodi u svom odgovoru glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

Kao što je navedeno u studiji Direkcije za ekonomsko planiranje Svjetske banke (DEP WB) od prije nekoliko godina, podsjetila je ona, Bosna i Hercegovina troši velike svote novca na različite transfere pojedincima kao što su socijalna i boračka davanja.

Iako oko 12,4 posto stanovništva prima socijalne isplate, samo 17 posto onih kojima je to potrebno su uključeni u navedene programe. Izdvajanja za borce su veća od izdvajanja za civilne kategorije stanovništva. Značajan nedostatak je nepreciznost u identifikaciji korisnika pa veći dio beneficija odlazi onima koji su u boljoj materijalnoj situaciji.

"Generalno, raspodjela socijalnih davanja je regresivna. Brojni programi koji se ne finansiraju iz doprinosa su dosegli limit fiskalnog okvira i mogli bi predstavljati ozbiljnu prijetnju fiskalnoj održivosti Bosne i Hercegovine, a posebno Federacije, ukoliko se ovo pitanje ne riješi na pravi način, putem sveobuhvatnog programa reformi" - upozorila je glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.