Delegacija EU

Velika socijalna davanja prijete fiskalnoj održivosti BiH

Objavljeno: 08.03.2013. - 09:00
Fiskalna održivost BiH, a posebno Federacije, mogla bi biti izložena ozbiljnoj prijetnji ukoliko se pitanje socijalnih davanja ne riješi na adekvatan način, putem sveoubuhvatnih reformi.
Autor: BUKA/Fena
Veličina slova: a a a

Ovo je, između ostalog, odgovoreno Feni iz Delegacije Evropske unije u BiH na molbu za komentar posljednjih dešavanja u Federaciji BiH oko protesta otpuštenih vojnika OSBiH, stvaranja jedinstvenog zakona za sve "boračke kategorije" i pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o nastavku saradnje sa BiH.

"Kao što je naglašeno u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine iz 2012. godine, pitanje fragmentacije zakonskog okvira za socijalne beneficije i prava na penziju još uvijek treba da budu riješena. Nisu poduzeti ni značajniji koraci na uspostavi ekonomsko-socijalnog vijeća na državnom nivou. Isto se može reći i za napore u vezi sa usklađivanjem sistema socijalne zaštite na nivou entiteta i kantona" - navodi u svom odgovoru glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

Kao što je navedeno u studiji Direkcije za ekonomsko planiranje Svjetske banke (DEP WB) od prije nekoliko godina, podsjetila je ona, Bosna i Hercegovina troši velike svote novca na različite transfere pojedincima kao što su socijalna i boračka davanja.

Iako oko 12,4 posto stanovništva prima socijalne isplate, samo 17 posto onih kojima je to potrebno su uključeni u navedene programe. Izdvajanja za borce su veća od izdvajanja za civilne kategorije stanovništva. Značajan nedostatak je nepreciznost u identifikaciji korisnika pa veći dio beneficija odlazi onima koji su u boljoj materijalnoj situaciji.

"Generalno, raspodjela socijalnih davanja je regresivna. Brojni programi koji se ne finansiraju iz doprinosa su dosegli limit fiskalnog okvira i mogli bi predstavljati ozbiljnu prijetnju fiskalnoj održivosti Bosne i Hercegovine, a posebno Federacije, ukoliko se ovo pitanje ne riješi na pravi način, putem sveobuhvatnog programa reformi" - upozorila je glasnogovornica Delegacije EU Jamila Milović-Halilović.

 

 

Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.