Lansiranje KUPEK-a u "Privatni svemir"

RADIO EMISIJA

Lansiranje KUPEK-a u "Privatni svemir"

Piše: BUKA

Kad je krenula da snima film o mladim bračnim parovima u Čehoslovačkoj, daleke 1974. godine, Helena Treštikova je očekivala da će od svega nastati dokumentarac od 15 minuta.

Kad je završila snimanje ispostavilo se da je to radila čitavih 37 godina, da je ispratila rođenje troje djece, sve probleme sa prvorođenim, da je ispratila rušenje željezne zavjese, raspad Čehoslovačke, ulazak u EU itd.

Sve to je sastavila u dokumentarac "Privatni svemir" koji je u ovim krajevima prikazan na festivalu "Sedam veličanstvenih" nakon čega su u emisiji KUPEK razgovarali sa autorkom koja je dobitnica brojnih nagrada, među kojima i ona Evropske filmske akademije. A uz sve to je i predavačica u čuvenoj praškoj filmskoj akademiji.

Poslušajte kako je trajao proces snimanja i koliko su političke promjene uticale na njen rad onda, ali koliko utiče i danas.

"Nakon razgovora sa Helenom Treštikovom spustili smo se u beogradski underground, konkretno u klub 'Podmornica+ gdje se početkom marta održava-o 'Skriveni beogradski underground festival' (SBUF), a poslušali smo i Raduleta iz Atheist Rapa koji je pričao o svojim književnim uzorima", rekli su organizatori emisije.

Sve je garnirano češkim punkom, ali i bendovima sa SBUF-a.

KUPEK no 60 možete poslušati ovdje.

A o KUPEK-u detaljnije tu ili na facebook stranici.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.