Analize iz Holandije: Samo trećina mlijeka odgovara EU standardima

Analize iz Holandije: Samo trećina mlijeka odgovara EU standardima

Piše: RSE

Dve trećine uzoraka mlijeka prelaze granicu evropskog standarda od 0,05 mikrograma aflatoksina, pokazao je izvješaj iz Holandije.

Rezultati analize mlijeka rađenih u holandskoj laboratoriji pokazuju da od 48 uzoraka iz Srbije, 33 prelaze granicu evropskog standarda od 0,05 mikrograma aflatoksina po litri.

"Proizvodne serije mlijeka za koje je ovom analizom utvrđeno da odgovaraju standardima EU, biće vraćene u prodaju, dok će ostale biti uništene u skladu sa zakonom", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije i navelo da, prema rezultatima, nijedan uzorak ne prelazi vrijednost veću od dozvoljene u Srbiji.

Podsjećamo dozvoljena granica aflatoksina u Srbiji podignuta je na 0,5, ali je potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić najavio vraćanje na evropski standard od 0,05.

Miladin Ševarlić sa poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ocjenjuje da su rezultati iz Holandije zabrinjavajući, i da ukazuju na brojne propuste odgovornih:

„Ovo je rezultat koji ukazuje da je samo jedna trećina, ili 15 od 48 analiziranih uzoraka, bila ispravna u skladu sa pravilnikom i sa sadržajem ispod O,O5 aflatoksina u mleku. To je vrlo zabrinjavajuća činjenica i ukazuje da veliki broj proizvođača nije poštovao procedure samokontrole. Takođe, ukazuje da nadležni državni organi nisu obavljali svoj deo posla na odgovarajući način. Posebno je zabrinjavajuće da se među 48 uzoraka nalaze dva uzorka koja su čak sa sadržajem aflatoksina i iznad 0,5 posto i zaista pokazuje na nedopustivo ponašanje svih odgovornih u lancu od proizvodnje  mleka do kontrole proizvoda u prometu.“

Na pitanje kako kometariše način na koji je ministarstvo poljoprivrede prezentovalo ove rezultate, odnosno objavilo da je mlijeko u Srbiji bezbjedno i da većina uzoraka ne prelazi novu dozvoljenu količinu aflatoksina, Ševarlić kaže:

„Pitanje je kad je to mleko stavljeno u promet. Ako su ovi uzorci pakovani i stavljeni u promet pre nego što je izvršena ta promena maksimalne količine aflatoksina u mleku onda to obaveštenje i takvo saopštenje nije korektno. Smatram da su najviše oštećeni, pored potrošača, i oni proizvođači koji su uložili i sredstva i vreme da dostignu vrlo zahtevne standarde koji važe u zemljama EU. Oni su na ovaj način praktično kažnjeni.“

Direktor Robnih rezervi Goran Tasić potvrdio je da je oko 50.000 tona ili skoro trećina kukuruza iz državnih rezervi zaraženo aflatoksinom i da su te količine privremeno zapečaćene.

„On je lociran u smislu da se u svakom silosu zna tačno u kojoj ćeliji se nalazi kukuruz sa povećanim sadržajem aflatoksina i mi smo te ćelije zapečatili do daljnjeg, dok se ne bude tretirao i bude spreman za dalju upotrebu”.

Direktor produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin rekao je da je zbog afere potpuno nestalo interesovanje stranih kupaca za kukuruz iz Srbije i da su zaustavljeni svi izvozni aranžmani.

Miladin Ševarlić smatra da je najveći problem količina zaraženog kukuruza koje se nalaze u silosima, gde očigledno nije poštovan sistem kontrole tog proizvoda ili režim održavanja tih zaliha.

„Tu svoje savjete treba da daju stručnjaci za ishranu stoke. Oni su već poznati, od miksovanja sa kukuruzom koji nije zaražen do upotrebe određenih preparata koji mogu da izvrše uništavanje dela aflatoksina u zaraženom kukuruzu“, poručuje Ševarlić.

 

Tekst je preuzet sa RSE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.