Postignut dogovor o Ljubljanskoj banci

ZAGREB

Postignut dogovor o Ljubljanskoj banci

Piše: Buka

Slovenija i Hrvatska postigle su danas dogovor o rješavanju spora oko Ljubljanske banke, čime je uklonjena i posljednja prepreka za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU 1. jula.

Hrvatski šef dilomatije Vesna Pusić i državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Ton Kajzer parafirali su jutros memorandum kojim se rješava problem Ljubljanske banke.

Problem će biti riješen sukcesijom i preko banke za poravnavanje u Baselu, dok će hrvatska strana osigurati da se "zamrznu" sve tužbe koje se pred hrvatskim sudovima vode protiv Ljubljanske banke.

Zaključak o prihvatanju memoranduma bio je prva tačka dnevnog reda današnje sjednice hrvatske Vlade. Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je da će u ponedjeljak, 11. marta, sa predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom potpisati ovaj memorandum.

"Do kompromisa se došlo brzo i lako kada je postojala volja", rekao je Milanović na sjednici hrvatske Vlade.

Hrvatski šef diplomatije Vesna Pusić, koja je na sastanku sa bivšim slovenačkim ministrom inostranih poslova Karlom Erjavcem dogovorila prijedlog memoranduma, kaže da je uspješno riješen problem sa Slovenijom nakon dugotrajnih i komplikovanih razgovora.

Ovim dogovorom, kaže Pusićeva, riješeno je pitanje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u parlamentu Slovenije, koja bi mogla da bude gotova već do kraja marta.

Vlada Slovenije obavezala se da odmah u parlamentu pokrene postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske u EU.

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.