Banjalučka Toplana pred kolapsom, Dodik: Biće grijanja do kraja sezone

Banjalučka Toplana pred kolapsom, Dodik: Biće grijanja do kraja sezone

Piše: BUKA

Banjalučka Toplana je pred kolapsom. Kumulirani gubici dostigli su 52 miliona maraka. Dospjele obaveze premašuju 62 miliona, a kamate po osnovu tih obaveza iznose 12 miliona maraka. Za proizvodnju toplotne energije koristi se najskuplji energent mazut, čije su zalihe na kritičnom nivou. Ove grijne sezone na adresu Toplane stigli su prigovori više od 1200 nezadovoljnih korisnika , koji se žale da je grijanje lošije nego prethodnih godina.

"Razlozi teške situacije su skup mazut, niža prodajna cijena od cijene koštanja grijanja, uska grla, starost mreže i opreme, niska energetska efikasnost, "kaže Mićo Milovanović, direktor banjalučke Toplane.

"Uzimajući u obzir situaciju u našem preduzeću, zatražili smo od dobavljača mazuta da nam isporuči potrebnu količinu da bismo održali grijanje, uz odgođeno plaćanje iz priliva 'Toplane' do jula", rekao je Milovanović.

On je objasnio da je garanciju za takvo ponašanje Uprave "Toplane" dobavljaču dao gradonačelnik Banjaluke, kao zakonski zastupnik kapitala grada u preduzeću, što dobavljač nije prihvatio, jer je njegov uslov posebna garancija kao instrument obezbjeđenja plaćanja.

Milovanović je napomenuo da takvu garanciju ne može obezbijediti "Toplana", jer je kreditno nesposobna, ali ni grad, zbog čega je ostalo neriješeno pitanje nabavke mazuta.

"U ovakvoj situaciji pomoć možemo očekivati jedino od Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka, bez obzira na ograničenja sa kojima se suočavaju i grad i Vlada", rekao je Milovanović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je održavanje "Toplane“ u "životu" nemoguće na bazi mazuta kao energenta i dodao da se intenzivno razmatraju svi pravci restrukturisanja postrojenja i prelazak na drugi energent.

Kao alternativu Milovanović navodi gas, ističući da ne može reći kada bi moglo doći do prelaska na drugi energent.

On je podsjetio da dužnost direktora u "Toplani“ obavlja od oktobra prošle godine, odnosno od početka aktuelne sezone grijanja, te da su,
prema nasljeđenom stanju, ukupne obaveze preduzeća oko 62 miliona KM, ukupni akumulirani gubitak oko 52 miliona maraka, a osnovi kapital oko 19 miliona KM.

Milovanović je rekao da je "Toplana“ opterećena i obavezama plaćanja poreza i doprinosa, kao obavezama po osnovu korištenja električne energije iz prethodnog perioda u ukupnom iznosu od 425.000 KM.

"Osim ovih obaveza, `Toplana` će morati da plati i kamate od oko 12 miliona KM za kredite uzete u prethodnom periodu koji su korišteni za nabavku mazuta", rekao je Milovanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sezona grijanja u banjalučkoj "Toplani" biti završena kako je i planirano 15. aprila, do kada će i biti obezbijeđeno grijanje.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem ovo pitanje riješeno i da će se nakon završetka sezone grijanja vidjeti koje je dugoročno rješenje ovog problama.

"Niko ko se grije preko gradske `Toplane` u Banjaluci neće da ozebe", rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će nakon završetka sezone grijanja tražiti od rukovodstva banjalučke "Toplane"da počne proces rješavanja njenog statusa i funkcionisanja u budućnosti.

On smatra da se sistem "Toplane" može osposobiti i da u narednoj sezoni grijanja Banjalučani budu zadovoljni tom vrstom usluga.

"Nadam se da ćemo ove probleme brzo prevazići i učinićemo sve napore da se sezona okonča 15. aprila i da se odmah krene u rješavanje problema ovog sistema", istakao je Gavranović. 

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Koja tuzna prica.... E kad bi "toplana" mogla da isprica svoju pricu...A koliko su tek kostale sve te bankarske garancije dobavljacu i koja banka je uzela 12 miliona za drakonske kamate za kredite ...i "...ko se boji vuka jos...", ili jos bolje koja je cijena najskuplje prodatog mazuta.... pogledajte poslovne knjige rekordne cijene.... Raso je bio u pravu, Banjalucanima ne treba grijanje...
Objavljeno:
Ovaj problem mora biti prioritetan za svaku vlast. Ako glavni grad RS-a ne moze da rijesi problem grijanja, onda smo stvarno pukli!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.