Pisanje beogradske Politike:Republika Srpska Americi veći problem od Kosova

Pisanje beogradske Politike:Republika Srpska Americi veći problem od Kosova

Piše: B. Mitrinović / Politika

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je svojom izjavom da Vašington ne želi „novu Republiku Srpsku na Kosovu jer se taj model nije pokazao kao dobro rešenje za razvoj Bosne i Hercegovine” začudio srpske predstavnike i sa jedne i sa druge strane Drine, ali je pokazao da se SAD preko Kosova obračunavaju sa entitetom u Federaciji BiH, kao većim problemom.

Jer ono što je državni vrh predstavio kao svoje rešenje u obliku zajednice srpskih opština daleko je ispod svega što se ikada nudilo Srbima na Kosmetu i, nažalost, nema nikakve veze sa ovlašćenjima kojima raspolaže predsednik, vlada i skupština RS. Uprkos postdejtonskim pritiscima dela zapadnih sila da se funkcionisanje Dejtona povremeno menja „u ime Dejtona” na štetu RS, što je u Banjaluci karakterisano kao ozbiljna revizija Dejtonskog sporazuma.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekao je juče da Srbija na Kosovu ne traži Republiku Srpsku već formiranje zajednice koja bi imala izvorna ovlašćenja, kontrolu i uticaj nad sudstvom, policijom, obrazovanjem i svim segmentima važnim za život građana. Ipak, sada je nemoguće napraviti uporedan pregled ovlašćenja Republike Srpske i zajednice srpskih opština na Kosmetu, zato što još niko ne zna koja bi ovlašćenja imala ta zajednica.

Beograd traži zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast (što je pregovore u Briselu dovelo u krizu, jer Priština srpski zahtev svodi na asocijaciju ili čak nevladinu organizaciju kojoj, potpomognuta SAD i Nemačkom, nema nameru da da takva ovlašćenja).

Direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin juče je rekao za Tanjug da Srbija ne traži Republiku Srpsku: „Ne tražimo spoljne poslove, vojsku i sve ono što je RS imala po Dejtonskom sporazumu (a što joj je oduzeto, uključujući i nadležnosti koje je RS imala i nad policijom). Mi tražimo da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da žive onako kako žele”.

Vulin je rekao da je Republiku Srpsku napravila međunarodna zajednica i, ako nije zadovoljna, onda bi taj problem trebalo da rešava sama sa sobom, a ne sa Srbijom.

Ambasadorovim nezadovoljstvom RS juče je bio iznenađen i predsednik RS Milorad Dodik koji je za Srnu rekao da je RS „potpuno dobro rešenje za njene građane” i da je ambasador prevideo da su se novinari interesovali za američki pogled na predlog Beograda za rešenje pitanja zajednice srpskih opština na Kosovu, a ne za bilo koje pitanje o RS.

Dodik je ocenio da je ambasador Kirbi, ako je već pominjao RS, onda svakako mogao da da i odgovor – zašto ne bi podržao i Srbe u RS da krenu putem samostalnosti, kada se bori za pravo Albanaca na samoopredeljenje i samostalnost KiM zbog animoziteta između Srba i Albanaca.

Istoričar i osnivač Naprednog kluba Čedomir Antić kazao je za „Politiku” da se „razume da velika sila ima pravo na stav, makar isti bio potpuno protivan legitimnim pravima samo jednog naroda, ali da nepravda nije ništa u odnosu na iskazanu neistinu i licemeran odnos”.

„Razmotrimo državne tvorevine na Balkanu čijem su stvaranju SAD doprinele tokom protekle dve decenije. Republika Srpska „nije dobro ispala”? Da li zato što je politički stabilnija i funkcionalnija od Federacije BiH, dražeg ali slabijeg deteta administracije SAD? Da li je omogućila povratak daleko većeg broja prognanika i bolje uslove za njih od Federacije BiH? Da li bi BiH bila uspešnija da je čitava izgrađena po uzoru na Federaciju BiH? Da li bi prava Srba bila bolje zaštićena da su u celoj BiH zapostavljeni i obespravljeni kao u Federaciji BiH?”, postavlja pitanja Antić i konstatuje da su tamo Srbi konstitutivni narod a imaju manje samostalnosti i uticaja nego bošnjačko-muslimanska nacionalna manjina u Srbiji?

„U Republici Srpskoj, koje se jedan Ričard Gir plaši, od rata do danas je stradalo osamdeset puta manje pripadnika manjinskih zajednica nego na albanskom Kosovu posle juna 1999. godine, koje za ambasadora Kirbija očigledno nije greška”, konstatuje Antić i dodaje da je nastojanje SAD i Nemačke da nateraju Srbiju da sama obespravi svoj narod na Kosovu izraz vrhunskog sadizma.

Na pitanje zašto se Vašington plaši još jedne RS, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kazao je za „Politiku” da Amerikanci procenjuju dve stvari. Prva je „non pejper” (prvobitna verzija Platforme o KiM) sastavljen u Predsedništvu Srbije, koji je podeljen ambasadama, i onaj deo platforme koji je unet u rezoluciju.

„Po definiciji institucionalne teorije zajednica opština neće moći da ima predsednika, vladu, zakonodavnu i izvršnu vlast nego može samo da bude koordinacija nastupa opština koje je čine. Tu nastaje sumnja da se zloupotrebljava termin zajednica opština, a da se želi region ili entitet unutar Kosova”, kazao je Janjić.

Kao drugi izvor sumnje, on vidi insistiranje Beograda na pravosuđu i policijskim poslovima, jer sadašnje pravosuđe i policijski poslovi na Kosovu funkcionišu po principima koji su uspostavljeni još u doba Unmika, a Euleks i kosovski ustav su to samo preuzeli.

„Podsetimo, Beograd je sarađivao sa Unmikom. Znači ponovo otvaranje sudstva i policijskih poslova je de fakto vraćanje na stanje pre 2006. godine. A pogotovo je iritantno da unutar policijskih snaga bude posebna etnička jedinica koja bi štitila manastire, to je nešto što u Evropi i SAD nije praksa. I to Amerikancima takođe miriše na RS”, smatra Janjić i naglašava da „država u državi” za njih nije dobro rešenje, pa pokušavaju „jednim udarcem da ubiju dve muve: da nateraju Nikolića i Dačića da jasno kažu šta je zajednica opština i da ih distanciraju od Dodika”.


Srpska nacionalna veća bolje rešenje od zajednice srpskih opština

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je državni vrh zahtevom za zajednicu srpskih opština išao ispod mogućnosti i da je trebalo da traže nacionalni srpski savet. „Kada su izabrali taj naziv odrekli su se takozvane manjinske autonomije koja postoji u Srbiji, jer su politički hteli da se udvore Srbima i da im ne kažu da su manjina. Model srpskog nacionalnog veća napravljen je u doba Koštuničine vlade i Čovića i stoji u fiokama. Da su napravili srpska nacionalna veća po opštinama i onda uspostavili koordinaciju, kao što je u Hrvatskoj, imali bi pravo veta u nekim pitanjima nacionalnog identiteta. Taj model je prihvaćen svugde u Evropi”, naveo je Janjić.

„To je bio način da Srbija uđe u zakonodavnu i izvršnu vlast. Oni to nisu uradili, nisu čak tražili ni region za sever Kosova, nisu tražili ni ono što je u oktobru simulirano: da EU sprovodi upravu dve godine kao u Istočnoj Slavoniji i Mostaru. Ovako će zajednica srpskih opština imati minimalne koordinativne funkcije, upravljaće primedbama i predlozima, jer zajednica opština ne može, a srpsko nacionalno veće može – da osporava zakone”, zaključuje Janjić.


Tekst preuzet iz Politike

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Ameri su se sjetili da je Ruzvelt skupa sa Chercilom i Staljinom jednom davno (1943) na Jalti potpisao jedan sporazum koji ima vise slojeva. Prvi je bio ( barem u to vrijeme) razgranicenje ruskog uticaja ka Evropi, a onaj manje poznat je granca pravoslavlja koja je od Raskola , gotovo hiljadu godina, bila na Drini a nastankom RS ona je zasla u katolicko podrucje.Zato Ameri kazu da im "smeta" RS. I to sa potpunim pravom. Jedan od manje vidljivih razlika izmedju zapada i istoka je nacin vodjenja drzava. Zapad pod katolicanstvom je kroz Renesu odvojo drzavu od crkve, a kao ustupak nastao je Vatikan . Istocna crkva je koncipirana na principu drzave i njenih granica i zato su sve pravoslavne drzave ustvari drzave dualistickog tipa u smislu da Crkva, vise iz sjene, ucestvuje u politickom zivotu drzave. Princip je slican, mada mnogo manje izrazen u jednom Iranu koji je Muslimanska Republika, znaci vjerska drzava sa serijatskim zakonodavstvom. Pravoslavne drzave imaju zakonodavstvo zasnovano na Rimskom Pravu ali crkve su te koje usmjeravaju drzavu na prosirenje teritorije cime se prosiruje i uticaj samog pravosavlja. Crkva je ta kojastimulisedrzavu na teritorijalne ratove. To je i bio osnovni cilj agresije na Bosnu, teritorijalno prosirenje SPC, stoje cisti fakat u RS a kasnije, sistemom politicke asimilacije i eliminacije onih koji nisu pravoslavci taj prostor u nekom buducem vremenu, na duge staze, bi trebao postati integralni dio same Srbije. Da je to tako pokazuje naprimjer i presuda Haaga . Srbija SAMO saucesnik u agresiji i genocidu.?..Samo saucesnik zato sto glupo muslimansko politicko i vjersko rukovodstvo nije znalo pravilno definisati tuzbu vodeci dva paralelna procesa, jedan protiv R Srbije a drugi protiv SPC kao drzave u drzavi Srba. Nova tuzba , koja ce biti pisana od strane BOSANACA, na koju Bosna ima pravo, ce vjerovatno biti formulisana upravo tako, bice tuzena R Srbija a drugom, paralelnom tuzbom SPC za agresiju i genocid na citavoj teritoriji Bosne.
Objavljeno:
Amerikancima trenutno "smeta" RS, taman koliko Federacija i kompletna BiH - šuplja priča. Zajednica opština ili bilo šta slično neće se dozvoliti na Kosovu iz jednostavnog razloga kako ne bi postojala niti najmanja prepreka stvaranju Velike Albanije. Amerikanci inače djeluju po principu "podijeli, pa vladaj" i tako je sasvim logično odvajanje BiH od Juge, ali i dioba ove države na dva entiteta, pa i na kantone, kao rezultat dva "američka proizvoda" Dejtonski i Vašingtonski sporazum. Međutim, taktika podjela je rezervisana samo za narode kakvi nisu "pretjerano vezani" za Amere, dok je u slučaju Albanaca primjenjivan sasvim drugi princip. Albanci su se pokazali kao najpouzdaniji američki "saveznik" na Balkanu i kao takvi biće "nagrađeni" jedinstvenom državom stvorenom objedinjavanjem Albanije i Kosova, a sa snažnim "specijalnim vezama" sa dijelovima C. Gore i Makedonije (tu će nastati dvije nove Republike Srpske (Albanske)). Svi južnoslavenski narodi pokazali su se u proteklih 20-ak godina kao nepouzdani jer su "mešetarili" sa Njemačkom, Rusijom i drugima, dok Šiptari imaju samo jednog "tatu" - američkog. Da ne pojašnjavam previše geostrateški položaj buduće Velike Albanije dovoljno je reći da taj prostor presijeca mogućnost direktnog kopnenog povezivanja EU (preko Baklana) sa Grčkom i dalje sa zemljama Sredozemlja. znači i kada bi sve zemlje exYu bile primljene u EU, opet ne bi došlo do direktnog povezivanja Grčke sa ostatkom Unije, a posebno ne istorijskim Koridorom 10. Drugo, Albanija svojim položajem obezbjeđuje kontrolu nad ulazom u Jadran, ali i bitnu tačku za kontrolu nad Sredozemljem. Znači, sveukupno ovo nema nikakve veze sa "ljubavlju" prema Albancima, nego Ameri samo obezbjeđuju sopstvenu poziciju na ovim prostorima preko svog najpouzdanijeg saveznika. Eh da, da ne zaboravim, američka taktika "kontrolisane destabilizacije" EU preko ovih prostora znači nastavlja se i dalje. Nakon prethodnog iskustva (ratova) nikom normalnom "ne pada na pamet" da izaziva oružane sukobe ili slične gluposti, odnosno (baš suprotno) na ovim prostorima postoji tendencija pomirenja (spora, ali postoji). Sad, kako u takvoj klimi proizvoditi incidente (jedini američki izvozni proizvod). Za to su zaduženi "braća" Albanci i već je vidljivo da su u Makedoniji započeli sa sukobima, dok na jugu Srbije i C. Gori tek predstoje. Jebi ga, na kraju, ovdje su u Srbija i Hrvatska optuživane da su imale nekakve projekte stvaranja nekakvih VELIKIH država, iako za tako nešto nikada nije postojala jasno izrečena volja vlasti (samo na kolokvijalnom nivou). Sad kad albanski narodi otvoreno propagiraju prijekat stvaranje Velike Albanije - nigdje osuđujuće riječi od strane "osvještenog" Zapada.
Objavljeno:
Gdje ovaj Cedomir Antic zivi i come on predaje historiju,sve dok u Srbiji ne dodze do suocavanja sa desavanjima 90 tih,nece biti boljitka na brdovitom balkanu,a pijuni I manjem bletinetetu ce po obicaju kako ,,majcica kaze,,
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.