Veća prava filmskim radnicima u BiH
Zoran Galić, Jovan Marjanović i Mirsad Purivatra

"Mapiranje filmske industrije"

Veća prava filmskim radnicima u BiH

Piše: BUKA

Resornim institucijama biće upućen 21 zaključak, koje su donijeli učesnici konferencije.

Filmski radnici u BiH od države će zatražiti veća prava i finansijsku podršku za svoj, zaključeno na konferenciji "Mapiranje filmske industrije u BiH", koja je juče završena u Banjaluci.

Stručnjaci filmske industrije na nivou BiH mnogo čvršće će djelovati u ostvarivanju svojih prava, pa je dogovoreno i udruživanje na nivou akademija, producenata i uopšte filmskih radnika.

Vodeći filmski stručnjaci donijeli su odluku da aktivnije djeluju prema sistemu i da uspostave partnerski odnos sa vlastima na svim nivoima, i entitetskim i državnim. Tokom konferencije zaključeno je da je neophodno donijeti nove zakonske akte koji se odnose na filmsku industriju, na poreske olakšice i bolji status filmskih radnika na ovom području ali i osigurati primjenu već postojećih.
 
U narednih nekoliko dana će se završiti i osnivanje Asocijacije filmskih radnika Republike Srpske koja će dalje djelovati kao organizovana grupa filmskih autora koja će insistirati na ostvarivanju datih obećanja od strane vlasti.

Resornim institucijama biće upućen 21 zaključak, koje su donijeli učesnici konferencije  Zoran Galić, reditelj i direktor produkcijske kuće "Viz-Art" iz Banje Luke, Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović, predstavnik BiH u "Eurimagesu", Amra Bakšić-Čamo, predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH, Predrag Solomun, prodekan za nastavu Akademije umjetnosti Banjaluka, te Elma Tataragić, sekretar Udruženja filmskih radnika BiH.

"Ne može se desiti da jedna država ima autora koji joj donosi dva 'Srebrena medvjeda', a da pri tome ne zna da li će uopšte i koliko imati sredstava za svoj naredni film. Film je izvozni proizvod BiH i 100.000 KM uloženih u film pravi promet od 600.000 KM, pa je prema tome ta vrsta subvencije ulaganje u privredu, a ne trošak", rekao je Zoran Galić, direktor produkcijske kuće "Viz-Art".

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.