<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Edgar Rajs Barouz: Priča o Tarzanu

1. septembar 1875 - 19. mart 1950.

Pustolovni romani o Tarzanu – kralju džungle, prevedeni su na šezdeset jezika. Tarzan je preživio avionsku nesreću u kojoj su mu poginula oba roditelja. Njega je usvojila porodica majmuna i Tarzan je od malena živio u džungli sa životinjama.

01. septembar 2015, 12:00

Edgar Rajs Barouz, američki pisac popularnih romana o Tarzanu rođen je 1. septembra 1875. godine, a umro je 19. marta 1950. godine.

Pustolovni romani o Tarzanu – kralju džungle, prevedeni su na šezdeset jezika.

Tarzan je preživio avionsku nesreću u kojoj su mu poginula oba roditelja. Njega je usvojila porodica majmuna i Tarzan je od malena živio u džungli sa životinjama.

Serijal o Tarzanu stekao je veliku popularnost i pretočen je u niz filmova i serija, pa čak i u crtane filmove.  Najpoznatiji Tarzan bio je Džoni Vajsmiler.



Edgar Rajs Barouz nikada nije bio u Africi, ali u stvaranju Tarzanovog lika se inspirisao mnogim legendama, likovima kao što je Mogli, dječak iz džungle u Kiplingovoj “Knjizi o džungli”, mitom o plemenitom divljaku, o izgubljenom raju, o velikom majmunu, pa čak i mitom o Heraklu antičkih Grka.

Tarzana je kreirao kao pravog modernog zapadnog superheroja/supermena koji živi u jednoj imaginarnoj i idealizovanoj Africi u kojoj iz avanture u avanturu dolazi do sve nevjerovatnijih otkrića.

Edgar Rajs Barouz rođen je 1875. godine u Čikagu. Najprije je želio da stupi u vojsku, ali od te namjere je odustao nakon što nije prošao prijemni ispit za “Vest point”.

Nakon toga je radio niz poslova na kojima je stekao sklonost ka avanturi. Između ostalog, bio je i kondukter u vozu i kopač zlata.



Počeo je da piše i 1912. u časopisu “Ol stori” objavio je svoj prvi roman “Pod Marsovim mesecima”. U oktobru iste godine objavljen je i “Tarzan među majmunima”, prvi od 26 romana o čuvenom čovjeku-majmunu.