<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradovi duhovi širom svijeta (FOTO)

NAPUŠTENA MJESTA

Čitave civilizacije izbrisane nakon prirodnih katastrofa ili su neki dijelovi bili toliko napučeni da se stanovništvo počelo iseljavati. Malo toga može slikovitije da opiše kako su civilizacije nekada živjele nego pogled na ruine koje su za sobom ostavile. Gradovi duhovi postoje po cijelom svijetu, a civilizacije su nestajale usljed prirodnih nepogoda ili su se toliko raširile da su prerasle svoje nekadašnje domove, prenose agencije.

16. septembar 2013, 12:00

GRUTVIKEN, Južna Džordžija

Napušteni tankeri i ogromni skeleti kitova u Grutvikenu u Južnoj Džordžiji i Južnim Sendvičkim Ostrvima pričaju priču o civilizaciji kitolovaca. Oni su živjeli u bijelim kućama od štuko maltera, u zelenoj dolini pod snijegom prekrivenim planina na izolovanom ostrvu smještenom oko 1.600 km istočno od Južne Amerike.

Istorija kaže da su tu živjeli do šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je stanica za kitove zatvorena zbog niske cijene proizvoda od kitova. Sada je tu ostao samo grad duhova, koji priča priču o svojoj prošlosti.

ČAITEN, Čile      

Južnoamerički grad Čaiten u Čileu skoro je zbrisan sa lica zemlje vulkanskom erupcijom 2008. (prvom za 9.000 godina), a onda ga je poplava rijeke Blanko dokrajčila. Srušeni domovi i telefonske žice koje vise svjedoci su da je ovdje nekada bilo života. Čileanska vlada je pokušala da ponovo izgradi grad, ali njegova sudbina je i dalje pod znakom pitanja.



ROMANJANO AL MONTE , Italija         

Romanjano al Monte u Italiji doživio je strašnu tragediju 1980. kada je jak zemljotres odnio skoro 3.000 života.



KAJAKOJ, Grčka        

Priroda je razorila i Kajakoj (grčki Levisi), selo osam kilometara južno od grada Fetije u Turskoj. Selo je uništeno zemljotresom 1856. i velikim požarom 1885. godine.

Nakon Grčko-turskog rata (1919-1922) Kajakoj je napušten nakon razmjene stanovništva između Grče i Turske. Danas je muzej i spomenik kulture, a oko 500 urušenih kuća je pod zaštitom turske vlade, uključujući i dvije pravoslavne grčke crkve.

ORADURO-SUR-GLAN, Francuska  



Neke nesreće je izazvao čovjek, kao što je bila tragedija u Oraduru-sur-Glanu. Francusko selo uništeno je 1944. godine kada su pripadnici njemačkih Vafen SS jedinica masakrirali više od 600 stanovnika.

BERLIN, Nevada    



Mnogi gradovi na zapadu SAD su nastali i nestali za vrijeme zlatne groznice, poput Berlina u Nevadi. U ovom napuštenom pustinjskom gradu i dalje se nalaze skelet automobila s početka 20. vijeka i drvena koliba.

BODI, Kalifornija   


Bodi u Kaliforniji bio je prosperitetni rudarski grad koji je sedamdesetih godina 19. vijeka stekao rđav glas zbog unosne trgovine rudama zlata. On je bio savršeni primjer grada sa Divljeg zapada, sa nasumičnim pucnjavama i tučama u barovima.

Ali, kada je zlato "potrošeno", rudari su se odselili u imućnije države poput Jute i Arizone. Bodi i danas izgleda kao dio scenografije iz filma Klinta Istvuda, sa barovima sa bilijarskim stolovima koji daju fascinatan uvid u nekadašnji život tamošnjih stanovnika.

KALIKO, Kalifornija        

Kaliko je napušten rudarski grad smješten u sušnoj, stjenovitoj oblasti kalifornijske pustinje Mohave.

Više od 500 rudnika proizvodilo je srebro i omogućavalo solidan život stanovnicima sve do sredine devedesetih godina 19. vijeka kada je Zakon o kupovini srebra snizio cijenu ovog metala i uništio lokalnu privredu.

Vezan tekst 

Napušteno ostrvo Hashima u Japanu (FOTO)