<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Argeta “Odobrile mame”: Kako se kupuje lažna mama?

Na blogu VitkiGurman, autorka Maja Petrović je sasvim slučajno naišla na zanimljivu priču pokušavajući ući u Argetin projekat "Odobrile mame", a riječ je o kampanji u kojoj bi prave majke trebale učestvovati, uvjeriti se u kvalitetu proizvodnje pašteta Argeta i predstaviti ih kao odličan prehrambeni proizvod za njihovu djecu. Autorka je svojom potragom naišla na mame koje postoje - pa samo u svijetu marketinga....

28. mart 2013, 12:00

Naravno, osim što kupovne paštete nikako ne mogu biti "kamen temeljac" zdravog dječjeg obroka, autorka teksta na stranici je naišla i na sumnjive majke koje dolaze iz svih dijelova bivše Jugoslavije.




Tu je Martina Arsovksa iz Skopja, Selma Muratović iz Sarajeva i Maša Murko iz Ljubljane. Sve tri žene poručuju da je Argeta odlična pašteta i da je njihovi klinci obožavaju, ali nažalost, ove su majke - lažnjaci. To jest, njihove su fotografije kupljenje na jednom od sajtova koji se bave prodajom takvih i sličnih fotografija.




Naprimjer, Martina je "žena koja se smije na bijeloj pozadini", a Selma koja poručuje da cijela njena obitelj živi na paštetama u stvari dolazi sa Shutterstocka i model je koji možete pronaći ako upišete "Happy housewife smiling over white background". Zanimljivo je i da Maša iz Ljubljane brine i za hormonalni balans u Texasu.



I sve je to nešto što je uobičajeno u svijetu reklama i možda se svi napokon moramo pomiriti s činjenicom da nas reklame "muljaju", ali morate se zapitati je li uistinu bilo toliko teško snimiti fotografiju proizvoda u čiju se kvalitetu kunete. Naime, kruh namazan Argetinom paštetom također dolazi s jednog ovakvog sajta.



Bilo kako bilo, proizvođači bi ubuduće trebali pripaziti na ovakve stvari jer radi se o poprilično velikom "failu". Naravno, fotografije sumnjivih mama brzo su uklonjene, ali priča o njihovom propustu ostaje.

Nakon što je članak na blogu objavljen, iz Argete su reagovali i objasnili o čemu je riječ: "Počeli smo kampanju s dvije mame, Tatjanom Mičovič i Natašom Gaon Grujić, koje su zaposlene u Argeti 12 odnosno 7 godina. Tatjana i Nataša pozivaju sve mame iz regije da se pridruže i same provjere kvalitetu Argete.

"Odlučili smo ne koristiti prijavljene mame prije kraja procesa prijave, jer nismo htjeli da se određene mame favoriziraju u selekcijskom procesu, koji će uslijediti u travnju" pojasnili su u Argeti a prenosi Index.hr

"U početnoj fazi kampanje koristili smo stvarne izjave mama okupljenih u razdoblju pred-kampanje, međutim, odlučili smo koristiti simboličke slike i imena koja prate te stvarne izjave, što je možda dovelo do zabune, za što se ispričavamo."

Izvorni tekst pročitajte ovdje

ARGETA: Kampanja nije planirana ako obnama

"U Argeti, kao najvećem regionalnom proizvođaču pašteta, odlučili smo kvalitetu proizvoda Argeta pašteta dokazati na drugačiji način, omogućavajući potrošačima da postanu žiri. Naše smo procese i izbor namirnica izložili najstrožim sucima u kontroli kvalitete kad je riječ o prehrani porodice – mamama iz cijele regije, koje smo pozvali da posjete naše tvornice", saopšteno je iz Argete.

Dodaju da su kampanj počeli s dvije mame, Tatjanom Mičović i Natašom Gaon-Grujić, koje su u Argeti zaposlene 12, odnosno sedam godina.

"Upravo one pozivaju sve mame iz regije da se pridruže, prijave do 2. aprila i lično provjere kvalitetu Argete tamo gdje nastaje. Njihov poziv dočekan je vrlo pozitivno sa, dosad, više od 1.000 prijavljenih mama. Impresije i mišljenja mama koje su posjetile tvornicu Argete (u Hadžićima ili Izoli) planiramo prezentirati nakon što proces završi, pa je odlučeno da se u međuvremenu na službenim stranicama koriste izjave anketiranih mama prikupljene u razdoblju pred-kampanje, ali uz simbolične fotografije i imena kako bi se izbjegla svaka mogućnost favoriziranja prijavljenih sudionica do kraja selekcijskog procesa u aprilu. Najiskrenije žalimo zbog zabune koju smo na ovaj način mogli uzrokovati", istakli su iz Argete.

Ističu da nijedan segment cjelokupne kampanje nije planiran s ciljem obmane potrošača

"Svjesni smo da smo nesmotrenom greškom u komunikaciji mogli ostaviti suprotan dojam i zbog toga se iskreno izvinjavamo svim našim potrošačima, a posebno mamama kojima se u kampanji ciljano i obraćamo. Pozivamo sve mame i ostale zainteresirane, koji su zbog ove nesmotrenosti posumnjali u kvalitetu naših proizvoda, da nam se direktno obrate i prijave za posjet našim tvornicama gdje ćemo im pokazati proizvodni proces i kontrolu proizvoda iza kojeg stojimo", ističu iz ove kompanije.