<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sjeverna Koreja može gađati i Evropu

David Cameron

Britanski premijer David Cameron rekao je danas da je činjenica da Sjeverna Koreja posjeduje tehnologiju da Veliku Britaniju pogodi nuklearnim projektilom.

06. april 2013, 12:00

Cameron je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prijetnje iz Sjeverne Koreje i upozorio je da Pjongjang sada ima mogućnost da gađa SAD i Britaniju.

On je u razgovoru sa radnicima u Škotskoj rekao da je prijetnja iz Sjeverne Koreje pokazala da Britanija treba da zadrži nuklearne projektile "Trident".

"Činjenica je, kao što sam u jutrošnjem članku i napisao, Sjeverna Koreja sada ima raketnu tehnologiju koja ima domet na cijeloj teritoriji SAD i ukoliko mogu da pogode cilj u bilo kom dijelu Amerike, onda mogu da gađaju i Evropu. Mogu i Britaniju, tako da je to realna zabrinutost", rekao je britanski premijer.

Britanski dnevnik "Daily Telegraph" navodi da se ranije smatralo da Sjeverna Koreja posjeduje projektile sa nuklearnim bojevim glavama koje mogu da pogode SAD ili Britaniju, tako da će posljednji Kameronovi komentari, najvjerovatnije, izazvati uznemirenost.