<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Momak koji govori 23 jezika

Daily Mail

Njujork je poznat kao grad multikulturalnosti, a jedan njegov stanovnik potpuno opravdava tu reputaciju. Timoti Doner naučio je 23 različita jezika, a tek mu je 17 godina. Osim francuskog, španskog, italijanskog i njemačkog, naučio je da komunicira na egzotičnim jezicima poput volofa (govori se u Gambiji), svahilija i jezika drevnih američkih indijanaca ojibve.

11. april 2013, 12:00

Doner je privukao pažnju mnogih zaljubljenika u lingvistiku, pošto je na YouTube počeo da objavljuje svoj govor na različitim jezicima.

U jednom snimku na kom govori na 20 jezika pominje kako mu je u učenju arapskog pomogao drugar iz Iraka i da je gledao filmove o Drugom svjetskom ratu, kako bi naučio Njemački.

Doner je bio jedan od sagovornika New York Timesa 2012. na temu o “hiperpoliglotama” koji imaju sposobnost da u veoma kratkom roku nauče bilo koji jezik.

“Učenje velikog broja jezika dovodi do toga da postanete pravo njuškalo. Uhvatim sebe kako posmatram i osluškujem ljude mnogo duže nego što bi trebalo”, rekao je on.

Timoti sada želi da nauči i sudanski, a volio bi da progovori i na malajskom.

"Neki od jezika koje govorim ili učim su latinski, starogrčki, mandarinski, kineski, japanski, hebrejski, arapski, farsi, swahili, indonezijski, paštu, italijanski, holandski", kazao je on.

Hebrejski jezik počeo je da uči za svoju bar micvu. Nakon toga usljedio je arapski koji je naučio da čita za nedjelju dana.

Svoje znanje jezika Timothy usavršava pričajući sa ljudima u restoranu ili putem e-maila ili Skypea sa mnogim prijateljima koje je stekao širom svijeta, prenose agencije.