Ovi jugoslovenski spomenici izgledaju kao da su sa druge planete (FOTO)
Sutjeska

FOTOGRAFIJE

Ovi jugoslovenski spomenici izgledaju kao da su sa druge planete (FOTO)

Piše: BUKA/Foto galerija

Danas uspomene na Jugoslaviju blijede, pa tako blijede i uspomene na velike gigantske spomenike u gradovima i selima bivše Jugoslavije. Oni su su manje-više napušteni i sve više zaboravljeni. Svaki spomenik podsjeća na kompleksnu ostavštinu harmonije, napretka, represije i na kraju, kataklizmične propasti Socialističke Federativne Republike Jugoslavije. Pogledajte impresivne spomenike futurističkog izgleda, koji nijemo stoje kao uspomena na vrijeme stare Jugoslavije, države koju neki još nisu prežalili, a opet, drugi bi je najradije zaboravili zauvijek.

 

Grmeč

 

 

Ilirska Bistrica

 

 

Jasenovac

 

 

Kadinjača

 

 

Knin

 

 

Kolašin

 

 

Korenica

 

 

Kosmaj

 

Košute

 

 

Kozara

 

 

Kruševo

 

 

Mitrovica

 

 

Petrova Gora

 

 

Sanski Most

 

 

Banjaluka

 

 

Sinj

 

 

Podgarić

 

 

Zenica

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (17)
Objavljeno:
Komentari tipa 'vanzemaljski' ukazuju na visoki umjetnički doseg spomenika i mislim da je to razlog zašto ih treba sačuvati. Osim toga, umjetnost svjedoči o vremenu u kojem je nastala, samo budala briše svoju povijest.
Objavljeno:
Auuuu jbte kako dobra gudra se tada duvala... :)
Objavljeno:
Protiv sam bilo kakvog velicanja bilo koje diktature tako da i svi ovi spomenici koji je velicaju, trebaju biti uklonjeni radi postivanja zrtava iste
Objavljeno:
Mogli ste i na jug malo da krenete. Ili na vas niške pesnice na Bubnju ne ostavljaju jednako utisak kao ovi drugi spomenici!
Objavljeno:
Vrijeme Bratstva i Jedinstva .Samo sto sada nema ni bratstva a pogotovu jedinstva.
Objavljeno:
premocno
Objavljeno:
Pa "buko" bilo bi fino da ste napisali da su sve ovo remek-djela naseg velikana, "graditelja", bivseg cuvenog gradonacelnika Beograda, umjetnika, profesora, prognanog za Miloseviceva rezima, velikog Bogdana Bogdanovica, koji je zivot zavrsio 2010 (mislim da je ta godina) u Becu, veoma cijenjen i priznat tamo. Mozda smatrate da se i podrazumijeva da se to zna, mozda mnogi i znaju, ali svejedno nekako uz djelo ide i ime autora, pozdrav inace zanimljivoj "buci"
Objavljeno:
http://www.prozor-x.com/wp-content/uploads/2013/07/efod_makljen01.jpg Makjlen
Objavljeno:
Hm, bas bi bilo cool posjetiti licno ta mjesta
Objavljeno:
Smrt fazimu - sloboda narodu!
...
Objavljeno:
Nema makljena
Objavljeno:
Samo da se ne stavi krst ili, ne daj Bože, ne napravi spomen crkva žrtvama. Civili koji su tu stradali nisu bili komunisti, a nisu ni partizani bili ateisti. Ipak, treba ih čuvati kao što se čuva i dan- danas spomenik na Mrakovici. Obilježili su jedno vrijeme i oni su spomenik tom vremenu a ne žrtvama.
Objavljeno:
Evo još jedan Vogošća - Sarajevo http://www.flickr.com/photos/52151860@N04/5175030709/
Objavljeno:
I Spomen-park Bubanj u Nišu fali. http://www.gradnis.net/slike/albums/spomenici-i-kultura-nisa/spomen-park-bubanj/dscn3837.jpg
Objavljeno:
fali niksic :-)
Objavljeno:
Аууу, само још да сте поставили и слику музеја на Тјентишту
:)
Objavljeno:
Predivno!!! :)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.