U diplomatiji u debeloj hladovini: Posao ambasadora lak, a parali

U diplomatiji u debeloj hladovini: Posao ambasadora lak, a parali

Piše: Almir Terzić

Godišnje se za rad i djelovanje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i diplomatsko – konzularne mreže BiH u svijetu troši na desetine miliona maraka.

Dugi niz godina javnost je naime, uvjerena kako diplomatska mreža služi isključivo za zbrinjavanje stranačkih kadrova, nakon njihovih uglavnom neuspješnih aktivnosti u samoj državi BiH ili uhljebljavanju bliskih rodbinskih i familijarnih članova visokih zvaničnika BiH sklonjenih od očiju bh. javnosti. Struktura i sastav aktuelne bh. diplomatske mreže ide u prilog toj konstataciji.

Godišnje se za rad i djelovanje Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i diplomatsko – konzularne mreže BiH u svijetu troši na desetine miliona maraka. A, upravo MVP BiH je dugi niz godina mjesto u kojem Ured za reviziju institucija BiH otkriva brojne nepravilnosti u godišnjim finansijskim izvještajima. Jedna od njih koja će dugo ostati upamćena jeste da je savjetniku bivšeg ministra Svena Alkalaja plaćen mjesečni račun za mobilni telefon u nevjerovatnom iznosu od čak 7.000 KM. Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma, ali i sama Parlamentarna skupština BiH u prošlom, ali i sadašnjem sastavu odbila je do sada svaki godišnji izvještaj o radu MVP-a BiH, uključujući i posljednji koji je razmatrala – za 2011. godinu.

U više navrata je predloženo da se MVP BiH kazni sa umanjenjem budžetske stavke posebno za reprezentaciju i troškove goriva za čak 20 posto, uključujući i trenutni budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2013. godinu, ali to nikada nije realizovano pozivajući se na podatak da su nepravilnosti rađene u mandatu prethodnog ministra, ali i samog nedostatka volje Parlamentarne skupštine BiH da se obračuna sa malverzacijama.

Istovremeno rezultati aktivnosti posebno diplomatsko – konzularne mreže BiH u svijetu ravni su gotovo – nuli. Dugi niz godina javnost je naime, uvjerena kako diplomatska mreža služi isključivo za zbrinjavanje stranačkih kadrova, nakon njihovih uglavnom neuspješnih aktivnosti u samoj državi BiH ili uhljebljavanju bliskih rodbinskih i familijarnih članova visokih zvaničnika BiH sklonjenih od očiju bh. javnosti. Struktura i sastav aktuelne bh. diplomatske mreže ide u prilog toj konstataciji.

No, debela hladovina i nerad u bh. diplomatiji bez obzira na kojem dijelu svijeta je sjajno plaćena. Najviše su dakako, plaćeni ambasadori – veleposlanici kao šefovi misija, ali znatne i dobre sume su rezervirane i za masu onih sa statusima ministara – savjetnika, savjetnika, sekretara, konzula, vicekonzula i atašea koji dominiraju diplomatsko – konzularnom mrežom i ima ih 105 sa takvim statusom.


BUKA donosi pregled primanja čelnika bh. ambasada u svijetu.Najveća je osnovna neto plaća (bez minulog rada) ambasadora Emira Polje u Norveškoj – 7.089,60 KM, kao i topli obrok – 668,50 KM.

Njegov kolega u Danskoj Kemal Muftić ima plaću od 6.388,20 KM i topli obrok od 602,30 KM, dok ambasador Boro Bronza u Švicarskoj prima 6.333,60 KM plaće i 597,20 KM toplog obroka. Ambasadorica u Austriji Tanja Milašinović Martinović ima osnovnu plaću od 6.169,80 KM i topli obrok od 581,70 KM, a kolegica joj u Francuskoj Nina Sajić – 6.006 KM plaće i 566,30 KM toplog obroka.

Veoma dobro su plaćeni i ambasadori u Belgiji Bisera Turković, Velikoj Britaniji gdje je bivši federalni premijer Mustafa Mujezinović, Vatikanu Slavica Karačić i Italiji Nerkez Arifhodžić, koji se inače, nalazi i na spisku za plaćanje kao diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željka Komšića. Njihova osnovna plaća je 5.995,60 KM, te topli obrok od po 561,50 KM.

Ambasador Edin Dilberović u Njemačkoj prima platu od 5.901 KM i topli obrok od 556,40 KM, Pero Matić u Japanu ima platu od 5.842,20 KM i topli obrok u iznosu od 550,80 KM. Njihove kolege u Rusiji Ivan Barbalić i Švedskoj Jadranka Kalmeta su sa plaćama od po 5.791,80 KM i toplim obrokom u iznosu od po 546,10 KM.

Prvi čovjek Ambasade u Holandiji Ahmet Halilović ima plaću od 5.779,20 KM i topli obrok od 544,90 KM, a ambasador u Australiji Damir Arnaut i ambasadorica u Španjolskoj Jasna Krivošić Prpić primaju po 5.737,20 KM plaće i 540,90 KM toplog obroka.

Željko Janjetović ambasador u Mađarskoj ima plaću 5.682,60 Km i topli obrok 535,80 KM, ambasadorica u Kanadi Biljana Gutić Bjelica je sa plaćom od 5.518,80 KM i toplim obrokom od 520,30 KM, a ambasadorica Jadranka Negodić u SAD-u prima 5.413,80 KM osnovne plaće i 510,40 KM toplog obroka.

Osnovna plaća ambasadora BiH u Češkoj Nediljka Bilića, Hrvatskoj Azre Kalajdžisalihović i Borislava Marića u Kini je po 5.359,20 KM te još po 505,30 KM toplog obroka. Nešto manje, tačnije 5.304,60 KM osnovne plaće su ambasadora u Sloveniji Slavka Puljića i Grčkoj (trenutno nema navedenog imena ambasadora) te topli obrok u visini od po 500,10 KM.

Ambasadorica Kovilja Špirić u Poljskoj je sa plaćom od 5.250 KM i toplim obrokom od 495 KM, ambasador u Izraelu Branko Kesić ima plaću 5.199,60 KM i topli obrok od 490,20 KM, a prvi čovjek bh. ambasade u Tuskoj Damir Džanko i Kataru Nudžeim Rečica mjesečno su sa primanjima od po 5.140,80 KM plaće i po 484,70 KM toplog obroka.

U Bugarskoj je ambasador Jusuf Pušina koji ima plaću od 5.086,20 KM i topli obrok od 479,20 KM, isto koliko i njegov kolega u Indoneziji Fuad Šabeta.

Osnovne plaće u visini od po 4.926,60 KM pripadaju ambasadorima u Egiptu Borivoju Marojeviću, Rumuniji Dušku Kovačeviću te Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aleksandru Dragićeviću. Svi imaju i topli obrok od po 464,50 KM.

Nešto manje, tačnije po 4.872 KM osnovne su plaće ambasadora BiH u Iranu Emira Hadžikadunića, Crnoj Gori Izmira Talića i Srbiji Boriše Arnauta, a uz nju im pripada i po 459,40 KM toplog obroka.

Ambasador u Makedoniji Zdravko Begović je sa osnovnom plaćom od 4.817,40 KM, te toplim obrokom od 454,20 KM, dok ambasadori u Jordanu Darko Zelenika i Indiji Sead Avdić primaju po 4.762,80 KM plaće i 449,10 KM toplog obroka.

Tarik Bukvić ambasador BiH u Maleziji i Armin Limo ambasador u Pakistanu imaju osnovnu plaću od po 4.653,60 KM i topli obrok od 438,80 KM. Plaća ambasador au Saudijskoj Arabiji (trenutno nema navedeno ime) iznosi 4.599 KM, a topli obrok mu je 433,60 KM. Najmanje su plaćeni ambasadori u Libiji Ibrahim Efendić čija osnovna plaća iznosi 4.489,80 KM i topli obrok 423,30 KM, te ambasador u Kuvajtu Senahid Bristrić koji prima 4.439,40 KM plaće i 418,60 KM toplog obroka.

No, plaća i topli obrok nisu jedina primanja koja ostvaruju ambasadori i ona su u konačnici znatno veća. S obzirom da imaju visoku osnovnu plaću, te s obzirom da se radi o osobama sa dužim radnim stažom većina ih samo na osnovu minulog rada ostvaruje dodatne naknade u prosjeku između najmanje 600 i 1.000 KM u zavisnosti od države u kojoj se nalaze.

Pripada im i naknada za prevoz u visini mjesečne karte u zemlji u kojoj su na službi, što je propis koji se koristi za svo osoblje uposleno u DKP mreži. Pod izdacima, kako je navedeno u pravilniku, podrazumijevaju se i oni za lokalni odnosno gradski prevoz na osnovu priloženih računa, odnosno za taksi usluge ukoliko su putnim nalogom odobrene.

Dakako, ambasadori su dodatno privilegovani jer imaju pravo i na 20 posto od osnovice za obračun plaće na ime supružnika u zemlji prijema.

U skladu sa pravilnikom pripada im i visina do najviše 80 posto plaće na ime prava za najam stambenog i garažnog prostora i plaćanje tekućih troškova.

Na sve se mislilo pa ambasadori imaju pravo da ukoliko u zemlji prijema nema besplatnog školovanja za djecu koja pohađaju osnovnu i srednju školu na jednom od diplomatskih jezika, po tom osnovu mogu ostvariti naknadu u visini od 50 posto stvarnih troškova školarine, s tim da naknada za jedno dijete ne može iznositi više od 5.000 američkih dolara (oko 7.500 KM) za jednu školsku godinu.

Ovdje svakako nije kraj beneficijama jer su tu i garantirane naknade za službena putovanja (dnevnice), reprezentacije, regres za godišnji odmor, troškove preseljenja, kao i otpremnine prilikom odlaska u penziju. Sve u skladu sa pravilnikom.

Nije stoga čudno što se kaže: u diplomatiji u debeloj hladovini. Dobro, a parali.

 

Budžet BiH pred kolapsom: Većinu sredstava za plate i privilegije razgrabe funkcioneri


Bahatost šefova kabineta, savjetnika i sekretara: Manipulacijama prebivališta do većih zarada

 

 

 

Komentari na tekst (12)
Objavljeno:
:)
Objavljeno:
Plata amabasadora u Australiji je $854.88 nedeljno sto je placa daktilografa u sakoj normalnoj australskoj firmi
Objavljeno:
Ne kontam zasto ce koloniji diplomatija? Nek mi neko objasni....
Objavljeno:
čudi me da su to prihvatili da rade. sigurno iz ljubavi prema bosni. pa sve im je tamo plačeno a ovo je čista zarada. ko ih brani isti je kao i oni. treba ih plačati prema učinku a onda ne bi imali ni za hljeba.
Objavljeno:
S obzirom na standard zemalja u kojima rade, te plate su smiješne i mizerne. Tako da kao što reče Tutor, ovaj članak nema baš svrhe.
Objavljeno:
Kritika je uvijek dobrodosla, medjutim nekada treba malo procitati neku literaturu, ali i Wikipedia moze dobro doci s vremena na vrijeme. Potrebno je poznavati materiju da bi se o njoj pisalo, te navesti da postoji velika razlika izmedju ambasadora i "ostalih" diplomata, jer ambasadori su imenovana lica, a dok su karijerne diplomate drzavni sluzbenici koji govore ili trebaju govore minimalno jedan diplomatski jezik, te jezik zemlje primateljica. Plate su mizerne, a koliko para toliko muzike. Znate li uopste sta je diplomatija? Jeste li svjesni da se informacije da morate dobiti informacije od drugih diplomata tokom rucka, vecere ili prijema? Znate li da se to placa putem reprezentacije koju samo prima ambasador, a i ona je mizerna. Znate li da diplomate zemalja regiona imaju 2 do 3 puta veca primanja do bh. diplomata? Znate li da supruznici diplomata ne mogu ili tesko mogu raditi tokom mandata i da su njihove karijere apsolutno zapostalvjene sto znaci da prosjecna porodica ima samo jedno primanje? Znate li da je prosjecna plata diplomate u sjedistu oko 1.400 KM? Diplomatija je skup sport, a to je lice drzave. Karijerne diplomate su najvise volonteri i entuzijaste koji primaju 6 KM toplog obroka. Zbog toga, g. Terzicu, prvo upotrijebite svoje novinarsko znanje, te malo istrazite, prije nego pocnete pisati o necemu.
Objavljeno:
Ambasador u Britaniji cak i sa placenom kirijom ne zaradjuje vise ni od vozaca gradskih autobusa sa nocnim dodatkom On za svoju placu moze recimo primjera radi kupiti 120 paklica marlbora na trafici pa vi sad usporesite sa bosnom Nije ni cudo kad nema rezultata Sto englezi kazu: "You pay peanuts, you get monkeys" Hvala
Objavljeno:
treba uzeti u obzir da pored placa toplih obroka imaju nadoknadu za telefonske troskova stanove placa drzava gradski prevoz taksi sluzbe i slicno a na to sve ponasaju se kao da je njihova ocevina i da imaju sva prava
Objavljeno:
Nije mi jasno, na osnovu čega su odredili toliko visok lični dohodak, dali su uzimali u obzir koeficijente, po kojima se obračunava plate u državama u kojima se nalaze na dužnosti?
Objavljeno:
Sa 7.000 KM ambasador u Norveškoj ne može mnogo, tako da ovaj članak baš i nema neke svrhe.
Objavljeno:
Ma ko li im to sve placca? Mora da to neki glupani sve to finansiraju!
Objavljeno:
Toliko novca za ambasadore a rezultata nigdje..Plus, predstavništva entiteta(RS), njihovi zaposleni i raznorazne "aktivnosti" su priča za sebe....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.