Dodik: Gradonačelnik Vučurević mi je nejasan, Vučurević: Dodik je kukavica!

Dodik: Gradonačelnik Vučurević mi je nejasan, Vučurević: Dodik je kukavica!

Piše: BUKA

Jučerašnjim helikopterskim dolaskom u Trebinje, ignorišući pritom aktuelnog Gradonačelnika - PDP-ovca Slavka Vučurevića, Predsjednik RS jasno je stavio do znanja kako će se ophoditi prema lokalnim zajednicama u kojima SNSD nije na vlasti. On je poručio kako je ponašanje aktuelnog Gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića nejasno, dok je prvi čovjek Trebinja kazao kako je Dodik politička i ljudska kukavica!

Predsjednik Republike Srpske posjetio je, u društvu načelnika SIPE Gorana Zubca , čelnika SNSD-a te rukovodstva HET-a,  sunčano Trebinje te u hladu manastira Tvrdoš sa Vladikom Grigorijem razgovarao na temu nezaposlenosti, problema u HET-u te drugih kapitalnih projekata koji se tiču ove regije.Prema Dodikovim riječima u Trebinje je Vlada RS uložila više od 60 miliona KM.  Predsjednik je također kazao kako se nije odustalo od zgradnje aerodroma i drugih bitnih projekata, za čiju realizaciju se stvaraju uslovi, napominjući kako je kriza u cijelom svijetu i da, zbog toga, veliki projekti ne mogu biti realizovani predviđenom dinamikom.   

Predsjednik Republike Srpske je istakao da se nije odustalo ni od ranije najavljivanog projekta izgradnje pruge iz Čapljine preko Bileće i Nikšića, dodajući da je to internacionalni projekat koji ne zavisi samo od Republike Srpske, već prvenstveno od Crne Gore koja je najviše zainteresovana za njegovu realizaciju.
Predsjednik Dodik je podsjetio da Vlada Republike Srpske i republičke institucije već nekoliko mjeseci rade na osmišljavanju projekta razvoja tekstilne industrije u Hercegovini, u kojoj bi trebalo da bude zaposleno oko 2.500 radnika.

"U Bileći je obuku prošlo oko 150 budućih radnica i u ovoj opštini bi krajem maja trebalo da počne da radi 400 radnica, a nakon toga slijedi zapošljavanje u Trebinju, Berkovićima, Ljubinju i Nevesinju", rekao je Dodik.

Na novinarsko pitanje zašto se predsjednik Srpske nije sastao sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem, Dodik je rekao da je ponašanje prvog čovjeka Trebinja "najblaže rečeno - nejasno i da bi to mogao biti problem lokalne zajednice".

"Mnogo stvari će se morati rješavati u tom pogledu, koji može da bude veliki problem za lokalnu zajednicu, iako Vlada tome ne doprinosi ništa i njene osnovne funkcije u Trebinju se održavaju besprijekorno, poput školstva, policije i javnih preduzeća, dok je zastoj evidentan u nekim lokalnim funkcijama, što nije problem Vlade nego lokalne zajednice"

"Sve ono što je u Vladinoj direktnoj ingerenciji na području ovog grada besprekorno funkcioniše", istakao je Dodik nakon sastanka sa Vladikom Grigorijem.

Trebinjski SDS reagovao je saopštenjem za javnost zbog Predsjednikovog ignorisanja lokalnih vlasti u tom gradu navodeći da je višednevna “posjeta Milorada Dodika razlog da Hercegovci dobro otvore oči i shvate njene razloge, a oni su ponajmanje u ovome što predsjednik Republike Srpske navodi kao novu laž o ulaganjima u Hercegovinu”.

“Lica sa kojima se sastajao tom prilikom su već više puta viđena družina na djelu od kojih nikada Trebinje i Hercegovina nisu imali nikakve koristi i koji je drže kao taoca svojih ličnih interesa i kriminala” dodaje se u saopštenju SDS-a

“Poznato je da je Vlada Srpske u brojnim problemima, prije svega nestašice novca, a Hercegovina je uvijek bila dobra krava muzara za ovu vlast.Elektroprivreda je ključni i nažalost posljednji resurs Hercegovine i on mora da bude u funkciji njenog razvoja i zapošljavanja i nama nikakva promoć druge vrste ne treba, izuzev da raspolažemo onim što imamo i da se manje uzima.” dadaje se.

SDS napominje kako je neshvatljivo da u proteklih par dana predsjednik Republike nije o ovim i drugim važnim pitanjima lokalnog i regionalnog značaja našao za shodno da razgovara sa predstavncicima legitimno i od naroda izabrane lokalne vlasti, na koje sada pokušava da prebaci svu odgovornost kontinuiteta loše i promašene osmogodišnje politike SNSD-a i raskućivanja narodnog bogatstva.

“A ako je kako kaže bio u stranačkoj posjeti onda ga pitamo da li je helikopter kojim nas nadlijeće i posmatra odozgo vlasništvo SNSD-a ili Vlade Republike Srpske i da li je to na trošak stranke ili naroda.” zaključuje se u saopštenju SDS-a.

Partija demokratkog progresa iz koje dolazi gradonačelnik Slavko Vučurević ocijenila je da odnos vladajućeg SNSD-a, a posebno predsjednika RS Milorada Dodika, prema Trebinju, kao regionalnom centru i najvećem gradu u Hercegovini "pokazuje da SNSD pravi stranačku državu u kojoj samo članovi ove stranke imaju pravo na normalan život“.

"Predsjednik Dodik treba konačno prihvatiti činjenicu da je SNSD izgubio izbore u Trebinju, kao i u većini gradova u Republici Srpskoj, te da je nedopustivo da zbog toga uskraćuje pomoć i blokira razvoj tih gradova" - navodi PDP u svom saopštenju.

Žalosno je, dodaju, da predsjednik RS boravi u Trebinju dva dana, a da izbjegne da se sastane s legalno izabranim predstavnicima vlasti u ovom gradu, samo zato što ne pripadaju njegovoj političkoj opciji.

"Ovakav sraman odnos predsjednika Dodika nije odnos prema Slavku Vučureviću ili prema PDP-u, nego je loša poruka cijelom narodu Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske" - navodi PDP.


Još oštrije je reagovao prvi čovjek Trebinja, gradanačelnik Slavko Vučurević,  koji je kazao kako se u dva navrata pokušavao sastati sa Dodikom, ali da do sastanka nije došlo, jer ga je predsjednik RS ignorisao. On je Dodika nazvao "klasičnom političkom i ljudskom kukavicom".

"Dodik ne smije da se suoči s nama u Trebinju i Hercegovini i otvoreno razgovara o problemima koje je napravio on kao predsjednik Vlade RS i predsjednik RS, kao i njegove lokalne vlasti u proteklih osam godina", rekao je Vučurević.

”Svojim dolaskom Dodik je potvrdio da troši nemilice novac građana Republike Srpske na privatne odnosno stranačke prezentacije te da bi bilo bolje da je taj novac koji je potrošio šetkajući ovih dana i obilazeći svoje političke odbore, uložio u ovu sirotinju koju je napravio u Trebinju i Republici Srpskoj” rekao je Gradonačelnik Trebinja.

 

U toku dana stiglo je i Otvoreno pismo Predsjednika SDS-a Mladena Bosića o posjeti Predsjednika Dodika Trebinju. Pismo prenosimo u cjelosti :

Poštovani predsjedniče Republike Srpske,

Vaše poslednje posjete opštinama Trebinje i Pale su me podstakle da Vam uputim ovo otvoreno pismo i javno skrenem pažnju na neprimjerene podjele koje unosite među građane, lokalne zajednice i regije u RS. Podsjećam Vas da ste izabrani na funkciju Predsjednika Republike Srpske čija dužnost zahtjeva da obezbjedite jedinstvo kako teritorije RS, tako i svih građana, što Vi i institucije RS, nažalost, ne radite. Naprotiv, otvoreno unosite podjele i pokazujete da Vam je funkcija predsjednika SNSD-a ispred funkcije predsjednika RS.

Podjele na one koji pripadaju Vašoj stranci i ostale, kao i na opštine u kojima lokalnu vlast ima SNSD i ostale, prihvatile su i druge institucije RS.

Tako Vlada RS obilazi opštine, gdje vlast ima SNSD, dok u drugim lokalnim zajednicama ministri posjećuju uglavnom samo one institucije i preduzeća koje kontroliše republička vlast.

Takva politika je nedopustiva i zato Vas moram podsjetiti da je jedinstvo srpskog naroda stvorilo RS i da institucije RS moraju podjednako tretirati sve građane i njihove lokalne zajednice, bez obzira na politička uvjerenja i stranačku boju lokalne vlasti.

Upozoravam Vas da stavljanje stranačkih ispred državnih interesa neće donijeti ništa dobro Republici Srpskoj, a da korištenje državnih resursa i budžetskih sredstava u stranačke svrhe nije dozvoljeno u demokratskim društvima.

Stoga Vas pozivam da napustite praksu koja hrani podjele u RS i da podržite zakon o razdvajanju funkcije predsjednika RS od funkcije predsjednika stranke, te na taj način zajedno obezbjedimo da oni koji vrše najvišu funkciju u RS to rade u interesu svih njenih građana.

To su uradili i predsjednici Srbije i Hrvatske u interesu jedinstva nacije i ja Vas pozivam da to postane i praksa RS.

Iz tih razloga Srpska demokratska stranka je na poslednjoj stranačkoj Skupštini usvojila izmjene Statuta SDS koje predviđaju nespojivost funkcija predsjednika RS i predsjednika SDS.

Usvajanje tog principa u RS u budućnosti bi obezbjedilo da predsjednik Republike Srpske bude predsjednik svih njenih građana. To je bez ikakve sumnje u najvoljem interesu Republike Srpske i njene budućnosti.

S poštovanjem,
Predsjednik SDS
Mladen Bosić

 

Bokić: Istup nedostojan gradonačelnika


Reakcija gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića na posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Trebinju je u najmanju ruku neprimjeren, u određenim segmentima i primitivan istup, nedostojan jednog gradonačelnika, izjavila je savjetnik predsjednika Republike Biljana Bokić.

"Ličnim uvredama i diskvalifikacijama na račun predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika gradonačelnik se u stvari obračunavao sa vlastitom nemoći da realizuje ijedno od predizbornih obećanja, pravdajući svoju nemoć samo propustima prethodne vlasti", istakla je Bokićeva.

Izjava takve sadržine u ime trebinjske gradske administracije, istakla je Bokićeva, vjerovatno nikada ranije nije otišla u javnost.

Savjetnik predsjednika Republike je naglasila da gradonačelnik ima pravo na politički stav i argumentovanu, pa čak i neargumentovanu kritiku, ali gradonačelnik nije dobio mandat da tuče pripadnike nacionalnih manjina, da gađa novinare diktafonom ili da kočijaškim rječnikom vrijeđa predsjednika Republike.

"A samo to su građani Trebinja vidjeli od izbora gospodina Vučurevića za gradonačelnika. Ukoliko jezik i način na koji se gradonačelnik obračunava sa svojim neistomišljenicima bude uveden u javni život Trebinja, ne treba se čuditi ako u naš grad više ne bude svraćao ni poljski ili češki turista zalutao na putu do Dubrovnika", upozorila je savjetnik predsjednika Republike Srpske Biljana Bokić.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Sta je Vucurevicu fali ti Karadjic? Ti bi da ga puste? Sve u redu do ovog zadnjeg komentara koji poziva oslobadjanje ratnih zlocinaca, nista novo u genocidnoj.
Objavljeno:
Ima se može se, zašto Predsjednik ne bi radio što želi kad ga niko ne sprječava.
Objavljeno:
Šta traktorista radi u Trebinju. Valjda sa Gligorijem pjeva molitvu za kišnu i rodnu godinu u Hercegovini.
Objavljeno:
Slavko dobro zbori,dosta je bilo bajki,vise Imamo stete u miru nego StO je bilo u ratu.Da je pravna Drazava Helikopter bi samo spasavao od velikih nesreca a ne da se Kafenisse Po Trebinju,,dok drugi gladuju
Objavljeno:
Ova vam je najbolja g.predsednice:da obuce kotulu!kraj citata.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.