<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vladi Republike Srpske : Zašto plaćate lobiste?

<p>Ni jedan značajan međunarodni faktor ne predlaže ukidanje RS. Međutim, vlada RS je sama posljednjih godina značajno ugrozila legitimitet RS</p>

10. novembar 2010, 12:00



Prije par dana sam primio email od predstavnika “Hill and Knowlton”, jedne od najvećih međunarodnih lobi i PR kompanija na temu “kako ključni ljudi u Velikoj Britaniji vide Bosnu i Republiku Srpsku”. Čitajući između redova, brzo sam shvatio koga to zanima moje mišljenje, dakako - Vladu RS. Hvala, Hills and Knowlton, na ponuđenoj anonimnoj razmjeni mišljenja (originalni email je dolje naveden, samo sam izbrisao ime i kontakt informacije osobe koja mi je pisala). Umjesto toga, svoje mišljenje o vladi Republike Srpske radije bih iznio javno:

Prvo, mislim da je neozbiljno trošiti novac poreskih obveznika RS na velike međunarodne lobi firme. Među klijentima briselske kancelarije H&K nema ni jedne vlade države ili regije. Kompanija zastupa samo velike kompanije kao što su Unilever, Yahoo i HP. Interesantno je da H&K takođe zastupa Delta Holding. U Velikoj Britaniji, u registru udruženja profesionalnih političkih konsultanata, navodi se Hill and Knowlton i samo se spominje da je RS bila komercijalni klijent toj kompaniji u periodu od 1. septembra do 1. novembra 2009. godine. Od 1. marta 2009. godine pa do posljednjih izvještaja zaključno sa avgustom ove godine, Singapur i RS su jedine dvije vlade koje ova kompanija zastupa.

Drugo, ako vlada želi da popravi imidž RS, treba u potpunosti i nedvosmisleno da prihvati izvještaj o Srebrenici koji je 2004. godine izdala tadašnja vlada RS. Ako novoizabrani predsjednik RS nastavi da umanjuje broj žrtava, on umanjuje kredibilitet RS više od bilo koga ko osporava RS unutar Bosne ili iz vana.

Treće, sugerisanje da je RS trajna kategorija, dok Bosna i Hercegovina to možda nije, podriva legitimitet vlade RS. Dejtonski mirovni sporazum, koji je jedina osnova za postojanje RS kao dijela Bosne i Hercegovine, jasno povezuje to dvoje. Dok Bosna i Hercegovina jedino može postojati sa RS, RS jedino može postojati unutar Bosne i Hercegovine. Ne postoji pravo na osnovu kojeg RS može izaći iz Bosne, nema međunarodne podrške za takvu avanturu i RS nije Crna Gora (da bi  mogla kopirati mehanizam koji je Crna Gora izabrala da napusti državnu zajednicu sa Srbijom).

Četvrto, ako vlada stalno napada i marginalizuje kritične NVO i medije, ne mogu dobiti moje poštovanje.

Peto, stalno čujem zvaničnike iz RS kako u javnosti izjavljuju  da je postojanje RS ugroženo i da oni moraju da brane RS. To je naravno apsurdno: Ni jedan značajan međunarodni faktor ne predlaže ukidanje RS. Međutim, vlada RS je sama posljednjih godina značajno ugrozila legitimitet RS. Predlažući referendum o nezavisnosti i podrivajući državu prokockala je mnogo međunarodnog kredibiliteta.

Ako je vlada zabrinuta za svoj imidž, predlažem da ne angažuju Hill and Knowlton niti bilo koju drugu PR kompaniju već da promijene svoju politiku. Ni jedna marketinška kampanja ne može postići ono što bi mogla drugačija politika.


Florian Bieber je politikolog koji se bavi međuetničkim odnosima, etničkim konfliktom i nacionalizmom, sa fokusom na Balkan. Trenutno  profesor za jugoistocne evropske studije na Univerzitetu u Grazu. Urednik je Nationalities Papers .

Tekst prevela i prilagodila Milica Plavšić