<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kriza morala: Urednici EPH uvlačili se Sanaderu

<p>U Hrvatskoj vlada sveopća kriza morala! DORH, stup borbe protiv korupcije, superuspješni Mladen Bajić i njegov zamjenik Lazo Pajić, početkom 2004. godine, nakon dolaska Sanadera na vlast, spašavali su njegove kadrove kaznenog progona, a urednici EPH, koji bivšeg šefa HDZ-a danas najviše peru, besprizorno su mu se uvlačili.</p>

10. novembar 2010, 12:00


Pajić 2004. nije njušio krv kao danas

Pajić, o kojem u EPH izdanjima pišu u superlativima, tipa njuši krv i ostalo, autor je dopisa Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, kojim nalaže obustavu kaznenog progona protiv Siniše Poljaka, bivšeg organizacijskog tajnika HDZ-a.

Istraga protiv Poljaka i ostalih osumnjičenika u predmetu Koteks zatražena je uoči parlamentarnih izbora koncem 2003. godine. Nakon Sanaderovog osvajanja vlasti, Bajić se naglo predomislio i odlučio (sam od sebe) prekinuti kazneni progon.

Zamorna dokumentacija

Šefica splitskog tužilaštva Inka Jurišić nije htjela raditi bez pismenog naloga iz Zagreba pa se time pozabavio zamjenik Pajić. Napisao je doslovno da istragu protiv Poljaka treba prekinuti jer je ovaj predao dokumentaciju iz koje je razvidno da nema sumnje u kazneno djelo.

Pokojni šef splitske istrage Marko Brdar nije tako ni stigao odlučiti o istražnom zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva. Bio je to slučaj kakav nije susreo u svojoj dugogodišnjoj sudačkoj i tužiteljskoj karijeri.

Poljak i dalje tvrdi da je sud odustao od progona, no učinjeno je to tek nakon što je od slučaja na opisani način odustalo Državno odvjetništvo. Uredujuća zamjenica htjela je provjeriti vjerodostojnost Poljakove dokumentacije, no to je Pajić odbio uz obrazloženje kako bi onda trebalo provjeriti i svu dotada prikupljenu dokumentaciju.

Svaki dan u HEP-u HDZ-ovac jedan

Nisu se stvari previše izmijenile ni koju godinu kasnije kad se pojavila afera Wessels. Nekim slučajem u Nadzornom odboru sjedio je Siniša Poljak. Opet on? Čini se kao da je riječ o kadru bez kojeg se ne može. Poljak je zbog Wesselsa dobio nogu iz Odbora, ali je brzinski zbrinut kao savjetnik direktora HEP-a u Split. Datum stupanja u radni odnos 1. studeni 2006. godine. Samo dan kasnije, dakle, 2. studenog 2006. u HEP-u je zaposlen i Željko Čulina, još jedan od prominentnih splitskih HDZ-ovaca, inače, šurjak Dujomira Marasovića. Svaki dan u HEP-u HDZ-ovac jedan.

Bajić je iz predmeta Wessels izvukao kompletni Nadzorni odbor na čelu s ministrom Brankom Vukelićem, istraga čak nije išla ni protiv njemačkog brodovlasnika, naručitelja gradnje četiri tankera u Brodosplitu. Zašto? Nikad nismo dobili odgovor. Tajna se vjerojatno krije u tome da je Sanader te 2007. godine bio na vrhuncu svoje moći.

Milijuni državnog novca slijevali su se u stranačku kasu HDZ-a, a benefite i masne "honorare" uživali su svi visoki dužnosnici HDZ-a. U to vrijeme vladala je i velika ljubav urednika EPH izdanja i Ive Sanadera. Odnos je na trenutke prelazio granicu dobrog ukusa. Ivo na jahti, Ivo u Slobodnoj...

Nekad voljeni vođa, danas državni neprijatelj br. 1

Premijer Sanader bio je najdraži gost, voljeni vođa. Afirmativan odnos zadržao se čak i nakon Ivine abdikacije. Kad je završio u bolnici, pojedina EPH izdanja s radošću su objavljivala napise o poboljšanom zdravstvenom stanju, skorom izlasku...

Danas, neka potpuno druga priča. Oni koji su ga najviše štitili i promovirali sada ga najviše gaze. Kao što su gazili Glavaša kad im je Sanader naredio.

Vrlo je interesantno kako EPH izdanja danas komentiraju ulogu Mladena Bajića u aferi Wessels. Za nepoduzimanje kaznenog progona i opstrukciju optužuju policiju i istražnog suca Nevena Cambija. Nitko ne spominje Bajića, a upravo je on bio glavni i odgovorni. Nitko drugi!

Index.hr