<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tomislav Nikolić na RTS: Greška je što se Srbi odriču Bosne i Hercegovine

Intervju

Tomislav Nikloić je gostujući u emisiji Svedok na programu RTS rekao da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji. "Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje", rekao je predsednik Srbije.

08. maj 2013, 12:00

Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. "Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i vlada", navodi Nikolić.

"Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas", opisuje predsednik Srbije.

Ipak, napominje da je vlast pokazala da ima dovoljno snage i veliku želju da uspe.

"Građani su izdržali sve čekajući da im bude bolje i dužni smo da im to omogućimo", napominje Nikolić i podseća da je poverenje građana u vlast sada i veće nego posle pobede na izborima.

Vreme nam curi kroz prste

Komentarišući primedbe onih koji se ne slažu sa državnom politikom, da je pregovore o Kosovu trebalo odložiti, Nikolić kaže da je baš sada bilo pravo vreme da se o tome razgovara.

"Srbija ili SRJ je bila obmanuta (1999. godine) jer je verovala da se konflikt zamrzava i da će situacija ostati takva kakva jeste. U takvim odnosima, važenja Rezolucije 1244 i ja bih bio spreman da čekam da mi UN i EU garantuju da je konflikt zamrznut. Međutim, od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi na tome ne samo da se proglasi nezavisno Kosovo, nego da postanu članovi svih međunarodnih organizacija", kaže Nikolić.

Predsednik ističe da nam "vreme nam curi kao pesak kroz prste" i da nismo mogli da čekamo da se promene okolnosti, jer bi u međuvremenu Albanci pokušali da se prošire i na sever Kosova i u tome niko ne bi mogao da ih spreči.

"Tim koji je pregovarao u Briselu bio je izložen mukama na koje je bio spreman. Bili su izloženi ucenama, ali su izdržali sve, ostali čvrsti, ali onda se u Srbiji pojavi neko ko kaže da su radili za Albance", kaže predsednik Srbije.

Nikolić kaže da je inicirao da se pregovori pomere sa tehničkog dijaloga na najviši nivo jer je smatrao da niko koga je narod odabrao nema pravo da se krije iza činovnika i mora da preuzme odgovornost.

"Dok je jedan činovnik vodio pregovore gubili smo sve, a niko nije bio odgovoran", naglasio je Nikolić i ukazao da je EU bila iznenađena predlogom da se pregovara na najvišem nivou, jer oni imaju običaj da sve prepuštaju činovnicima.

"Ne bežim od referenduma"

Predsednik Srbije je rekao da ne beži od referenduma, ali da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti - prvo koje će pitanje da bude postavljeno, zatim da li će članovi Vlade da učestvuju u kampanji za referendum. "Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa severa Kosova sa ostalim Srbima, a verovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene napred ako oni ne prihvate ono što država predlaže", navodi Nikolić.

Sve što je dogovoreno je, kako naglašava, u skladu sa Ustavom i sve može da se podvede pod suštinsku autonomiju. Rekao je da je posle parafiranja briselskog sporazuma pisao svim predsednicima država koje nisu priznale Kosovo, kako bi im objasnio šta smo potpisali.

Predsednik Srbije kaže da dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut.

"Mi Srbi moramo da se dogovorimo, ne mogu da zamislim da se dogovorimo sa Albancima, a da se ne dogovorimo sa Srbima na severu Kosova, koje nismo ostavili na cedilu", ističe Nikolić.

Sporazum, kako kaže donosi mnogo dobra i Srbima sa juga Kosova. "Dve trećine Srba živi južno od Ibra, do sada o njima niko nije razmišljao, taj narod za njih nije postojao, danas oni procenjuju šta sporazum donosi i vide u njemu veliki napredak za srpsku zajednicu", kaže predsednik Srbije.

Ističe da Srbije ne može da ostane nema i gluva ako neko napadne Srbe sa Kosova. "Srbija je vojnički jača i od onoga što poseduju Albanci na Kosovu i onoga što poseduje Nato na Kosovu, ne postavljam pitanje da li možemo Srbe da odbranimo od nekog budućeg pogroma, ali Srbija bi tada ušla u rat sa NATO-om. I zato sada toliko diplomatije, svi moramo da zaboravimo šta bismo mi lično uradili", navodi Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da su razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu danas prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji odnosa.

"Danas nismo dogovorili implementaciju, jer Albanci tvrde da nije dobar sporazum. Danas su razgovori prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi taj sporazum", rekao je Nikolić.

Srbija učinila sve da dobije datum

Tomislav Nikolić je rekao da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način videti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma.

Nikolić je istakao da je vreme i da se ljudi koji vode EU "uozbilje" i da kažu otvoreno šta žele.

"Ako je Srbija istakla svoje političare najvišeg ranga, vreme je da se i EU ne krije iza svojih činovnika. Neka i ona kaže šta želi. Srbija je učinila sve, sa punom verom i željom", naveo je Nikolić.

Nikolić ukazuje da je veći broj zaintersovanih za ulaganje i i priznaje da je EU doprinela tome pozitivnim mišljenjem koje provejava u poslednje vreme i investitori to uzimaju u obzir.

"Mi smo otvorili Srbiju, ovde će biti mnogo investicija, mnogo posla", očekuje Nikolić.

Vezano za njegove izjave o Bosni i Hercegovini i komentare što je Srbe iz Bosne nazvao Bosancima rekao je da se izvinjava ako je nekog s tim uvrijedio, da on i dalje svoje prijatelje iz Bosne naziva Bosancima i da to ne znači da oni zbog toga nisu Srbi. Dodao je da je to izjavio pošto on smatra da je greška što su se Srbi odrekli Bosne i Hercegovine, jer Bosna i Hercegovina je kroz istoriju bila i srpska.