Tomislav Nikolić na RTS: Greška je što se Srbi odriču Bosne i Hercegovine

Intervju

Tomislav Nikolić na RTS: Greška je što se Srbi odriču Bosne i Hercegovine

Piše: BUKA / RTS

Tomislav Nikloić je gostujući u emisiji Svedok na programu RTS rekao da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji. "Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje", rekao je predsednik Srbije.

 Govoreći o borbi protiv kriminala, Nikolić kaže da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune. "Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i vlada", navodi Nikolić.

"Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas", opisuje predsednik Srbije.

Ipak, napominje da je vlast pokazala da ima dovoljno snage i veliku želju da uspe.

"Građani su izdržali sve čekajući da im bude bolje i dužni smo da im to omogućimo", napominje Nikolić i podseća da je poverenje građana u vlast sada i veće nego posle pobede na izborima.

Vreme nam curi kroz prste

Komentarišući primedbe onih koji se ne slažu sa državnom politikom, da je pregovore o Kosovu trebalo odložiti, Nikolić kaže da je baš sada bilo pravo vreme da se o tome razgovara.

"Srbija ili SRJ je bila obmanuta (1999. godine) jer je verovala da se konflikt zamrzava i da će situacija ostati takva kakva jeste. U takvim odnosima, važenja Rezolucije 1244 i ja bih bio spreman da čekam da mi UN i EU garantuju da je konflikt zamrznut. Međutim, od dolaska prvog visokog predstavnika sve se radi na tome ne samo da se proglasi nezavisno Kosovo, nego da postanu članovi svih međunarodnih organizacija", kaže Nikolić.

Predsednik ističe da nam "vreme nam curi kao pesak kroz prste" i da nismo mogli da čekamo da se promene okolnosti, jer bi u međuvremenu Albanci pokušali da se prošire i na sever Kosova i u tome niko ne bi mogao da ih spreči.

"Tim koji je pregovarao u Briselu bio je izložen mukama na koje je bio spreman. Bili su izloženi ucenama, ali su izdržali sve, ostali čvrsti, ali onda se u Srbiji pojavi neko ko kaže da su radili za Albance", kaže predsednik Srbije.

Nikolić kaže da je inicirao da se pregovori pomere sa tehničkog dijaloga na najviši nivo jer je smatrao da niko koga je narod odabrao nema pravo da se krije iza činovnika i mora da preuzme odgovornost.

"Dok je jedan činovnik vodio pregovore gubili smo sve, a niko nije bio odgovoran", naglasio je Nikolić i ukazao da je EU bila iznenađena predlogom da se pregovara na najvišem nivou, jer oni imaju običaj da sve prepuštaju činovnicima.

"Ne bežim od referenduma"

Predsednik Srbije je rekao da ne beži od referenduma, ali da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti - prvo koje će pitanje da bude postavljeno, zatim da li će članovi Vlade da učestvuju u kampanji za referendum. "Bilo bi neprijatno da sukobljavamo Srbe sa severa Kosova sa ostalim Srbima, a verovatno bi došlo do takvog shvatanja stvari, da Srbija ne može da krene napred ako oni ne prihvate ono što država predlaže", navodi Nikolić.

Sve što je dogovoreno je, kako naglašava, u skladu sa Ustavom i sve može da se podvede pod suštinsku autonomiju. Rekao je da je posle parafiranja briselskog sporazuma pisao svim predsednicima država koje nisu priznale Kosovo, kako bi im objasnio šta smo potpisali.

Predsednik Srbije kaže da dogovor sa Srbima sa Kosova mora da bude postignut.

"Mi Srbi moramo da se dogovorimo, ne mogu da zamislim da se dogovorimo sa Albancima, a da se ne dogovorimo sa Srbima na severu Kosova, koje nismo ostavili na cedilu", ističe Nikolić.

Sporazum, kako kaže donosi mnogo dobra i Srbima sa juga Kosova. "Dve trećine Srba živi južno od Ibra, do sada o njima niko nije razmišljao, taj narod za njih nije postojao, danas oni procenjuju šta sporazum donosi i vide u njemu veliki napredak za srpsku zajednicu", kaže predsednik Srbije.

Ističe da Srbije ne može da ostane nema i gluva ako neko napadne Srbe sa Kosova. "Srbija je vojnički jača i od onoga što poseduju Albanci na Kosovu i onoga što poseduje Nato na Kosovu, ne postavljam pitanje da li možemo Srbe da odbranimo od nekog budućeg pogroma, ali Srbija bi tada ušla u rat sa NATO-om. I zato sada toliko diplomatije, svi moramo da zaboravimo šta bismo mi lično uradili", navodi Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da su razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu danas prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji odnosa.

"Danas nismo dogovorili implementaciju, jer Albanci tvrde da nije dobar sporazum. Danas su razgovori prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi taj sporazum", rekao je Nikolić.

 

Srbija učinila sve da dobije datum

Tomislav Nikolić je rekao da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način videti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma.

Nikolić je istakao da je vreme i da se ljudi koji vode EU "uozbilje" i da kažu otvoreno šta žele.

"Ako je Srbija istakla svoje političare najvišeg ranga, vreme je da se i EU ne krije iza svojih činovnika. Neka i ona kaže šta želi. Srbija je učinila sve, sa punom verom i željom", naveo je Nikolić.

Nikolić ukazuje da je veći broj zaintersovanih za ulaganje i i priznaje da je EU doprinela tome pozitivnim mišljenjem koje provejava u poslednje vreme i investitori to uzimaju u obzir.

"Mi smo otvorili Srbiju, ovde će biti mnogo investicija, mnogo posla", očekuje Nikolić.

 

Vezano za njegove izjave o Bosni i Hercegovini i komentare što je Srbe iz Bosne nazvao Bosancima rekao je da se izvinjava ako je nekog s tim uvrijedio, da on i dalje svoje prijatelje iz Bosne naziva Bosancima i da to ne znači da oni zbog toga nisu Srbi. Dodao je da je to izjavio pošto on smatra da je greška što su se Srbi odrekli Bosne i Hercegovine, jer Bosna i Hercegovina je kroz istoriju bila i srpska. 

 

 

 

 

Komentari na tekst (28)
Objavljeno:
Ovaj Srbin - Krajišnik je porijeklom Vlah...čitaj Istoriju...
Objavljeno:
SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno.
Objavljeno:
KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno. KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno. KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno. KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno. KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE DODATAK Moj ydna profil je R1b1a2,(muška linija), a mtdna J (ženska linija) pa kad bih se izdvojio iz svog naroda (Slavoilira ili iliroslava ili Dinaroslava ili Slavodinaraca ili Južnoslavena ili Južnoslovena) po muškoj liniji -prema IGENEI (Institut koji je izvrišio analizu i ustanovio moju Y dna i mtdna haplogrupe) bio bih Kelt ili German. Prema tabelama EUPEDIE, ove ydna haplogrupa među Bošnjacima ima 3%, među Hrvatima u Bosni 2%, među Hrvatima u Hrvatskoj 8,5%, Srbima u Bosni 6%, među Srbina u Srbiji 8% i Crnogorcima 9,5 %. Po ženskoj liniji bih bio (prema IGENEI) Ilir ili Grk ili Sloven Prema tabelama eupedie, učestalost ove haplogrupe (mttdna J) je kod Bosanaca 8,3% -zbirno (nema posebnih podataka za Bošnjake, B.Hrvate i B. Srbe), Hrvata 9,7%, Srba 6,8%, Crnogoraca oko 6%. Međutim pošto sam pripadnik mješavine istih dna haplogrupa, bilo da pripadam Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima ili Srbima (koje se međusobno podudaraju u vrlo velikom %) GENETSKI pripadam ISTOM narodu - zvali se oni Bošnjaci, Crnogorci , Hrvati ili Srbi. ili Slavoliliri ili Iliroslavi ili Dinaroiliri ili Ilirodinarci ili Južnoslaveni ili Južnosloveni (ne daj bože Jugoslaveni- optužili bi me za jugonostalgiju ). pa prema tome -prema GENETICI JA SE MOGU IZJASNITI BOSANAC, BOŠNJAK, CRNOGORAC, HRVAT ILI SRBIN MADA SAM UVIJEK OSTAO ISTA OSOBA.(redoslijed po abecedi) - ako je grah pasulj, onda je i pasulj grah. Da ovo nije samo izmišljena mogućnost pogledajte službenu listu etničkog sastava Crne Gore prema popisu iz 2011.god -(srbi, crnogorci, srbi-crnogorci, crnogorci-srbi, bošnjaci, muslimani, bošnjaci-muslimani, muslimani-bošnjaci, muslimani-crnogorci, crnogorci -muslimani, bosanci, goranci, hrvati, jugosloveni) što je živi primjer subjektivnosti koja se može mijenjati kako ko hoće. Mala je mogućnost da bi se moglo raditi o GENETIČKI tako mnogo naroda, na tako malom prostoru, već je vjerovatnije da se radi o jednom narodu koji se naziva onako kako ko hoće. mada se može manipulirati, ali se to odmah vidi.. To je objektivna činjenica, koju se može provjeriti, jer sigurno u tako malom narodu nema takve GENETSKE razlike u ljudskim skupinama. Genetika se NE MOŽE proizvoljno mijenjati-ni podešavati kako to nekom odgovara (politika,istorija, kultura, jezik) pa ako, kultura, politika, jezik, narodnost, NISU u skladu sa GENETIKOM, ne može se GENETIKA prilagođavati politici, jeziku, kulturi, religiji, naciji, itd. već ako je potrebno bilo bilo kakvo prilagođavanje ili usklađivanje to će se raditi prema GENETICI. a ne obratno.
Objavljeno:
KAKO JE JEDAN AMATER KOJEMU JE HOBI GENETIKA NARODA UPOTREBIO VAŠE (EUPEDIA) TABELE. SAŽETAK SAŽETAKA MEĐUSOBNE PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) naroda EVROPE PREMA TABELAMA EUPEDIE IZRAŽENO %. % PODUDARNOSTI (SRODNOSTI) JE ODREĐEN SABIRABJEM MANJIH % ZA SVAKU POJEDINIAČNU HAPLOGRUPU IZMEĐU 2 NARODA ILI *Regije ili *NARODNE SKUPINE SAŽETAK % zbirne podudarnosti Ydna -muška linja- BiH, Crna Gora,Hrvatska,Srbija, *Bošnjaci, *BHrvati,*BSrbi X Bih CG Hrv Srb *Boš *B Hrv *B Srb Bih x 65 76,5 77 93,5 84,5 76 CG 65 x 72,5 83 61,5 51 82,5 Hrv 76,5 72.5 x 83,5 65,5 63 73 Srb 77 83 83,5 x 73,5 58,5 85 *Boš 93,5 61,5 65,5 73,5 x 80,5 66 *B Hrv 84 51 63 58,5 80,5 x 58 *B Srb 76 82,5 73 85 66 58 x Pošto je kod svih naroda ( Bosanaca i Hercegovaca kao cjeline), *Bošnjaka,*B Srba,* BHrvata, Hrvata i Srba najbrojnija haplogrupa I2a1b (ranije 12a2) uslovno nazvana ILIRSKA (jer je najveći % na prostoru antičkog ILIRIKUMA), a pošto se sada najveći broj nosilaca te haplogrupe nalazi u SLOVENSKIM NARODIMA, pa je nazivaju i SLOVENSKOM haplogrupom, te pošto njihov jezik ( bilo da se radi o /LINGVISTIČKI/ jednom ili 4 jezika/ spadaju u slovenske jezike, te da se radi o jednoj grupi srodnih naroda- SLAVOILIRIMA ili ILIROSLAVIMA, ili DINAROSLAVIMA ili SLAVODINARCIMA Praktički se (prema podudranosti Ydna-muška linija) radi o GENETIČKI vrlo srodnim narodIma, a SRBI, *B.SRBI i Crnogorci su GENETIČKI jedan narod (međusobna podudarnost (srodnost) između Srba u Srbiji, Srba u BiH i Crnogoraca (iznad 80%) što je dovoljno za zaključak da se radi o GENETSKI istom narodu (u poređenju sa podudarnošću (%)sa narodima BiH i Hrvatske. . P.s. Velika podudranost *Bošnjaka sa Bih (93%) je normalno, jer je to prakički podudranost unutar istog naroda (sam sa sobom). Zbirna međusobna podudarnost % mtDNK (ženska linija) x Bih Hrv Srb CG Bih x 85,5 82 83 Hrv 85,5 x 83 82 Srb 82 83 x 84 CG 83 82 84 x praktički, prema podudarnosti mtdna (ženska linija) radi se o GENETIČKI jednom narodu-podudaraost preko 80%,a najveća razlika 3,5%- između podudarnosti Crnogoraca i Hrvata (82%) u odnosu na podudarnost Hrvata i Bosanaca i Hercegovaca (85,5%) skupno NAPOMENA: podudarnost mtdna - ženska linija među svim narodima Evrope je vrlo velika-između 70 i 90%. P.S.Urađeno prema tabelama Eupedie SAŽETAK % zbirne podudarnosti (mješavine) YDNA - muška linija, Makedonija, Grčka, *S Grčka, C Grčka, Bugarska, Albanjja, Kosovo, Srbija x Mak Grč S Grč C Grč Bug Alb Kos Mak x 80,5 88 77 93 67 58 Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 Kos 58 79 65 68 59,5 69 x Prema % podudranosti y dna između - sadašnje Makedonije,*S Grčke (antička Makedonija + Trakija) i Bugarske (preko 88%) koja je znatno veća od % podudarnosti između * S. Grčke (antičke Makedonije+ Trakija), sadašnje Makedonije i Bugarske sa *C Grčkom (manje od 82%) što ukazuje da su narodi koji se sada nalaze u Makedoniji, Sjevernoj Grčkoj- (antička Makedonija+ Trakija) i Bugarskoj genetički srodniji -skoro isti narod, odnosno da se radi o Makedoncima a ne o Grcima, a na to ukaziuje i % podduranosti Albanije sa sjevernom Grčkom manji (%) i centralnom Grčkom (veći %) SAŽETAK YDNA GRČKA x Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb *Kos Srb Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77 Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72 S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5 C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5 Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80 Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60 *Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60,5 Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x SLOVENI- ZBIRNA PODUDARNOST Y DNA (%)-muška linija SAŽETAK X BR BH BG CG CZ HR MK PL RS SK SLO SR UKR BR X 50 54,5 47 59,5 62,5 30,5 78,5 83 61 75,5 54 82 BH 50 X 60,5 63,5 39 76,5 72 39 43 50,5 52 74,5 50 BG 54,5 60,5 X 79 56 51,5 90 54,5 46,5 64,5 64 77,5 59,5 CG 47 63,5 79 X 44 72,5 79 42,5 38,5 54,5 54 82,5 50 CZ 59,5 39 56 44 X 58,5 51 69 51 73 76,5 51,5 66,5 HR 62,5 76,5 51,5 72,5 58,5 X 70 56,5 54 68,5 69 83,5 65,5 MK 30,5 72 90 79 51 70 X 48 42 61,5 58 77,5 55 PL 78,5 39 54,5 42,5 69 56,5 48 X 70,5 79 75,5 49,5 75 RS 83 43 46,5 38,5 51 54 42 70,5 X 72,5 66,5 48 80,5 SK 61 50,5 64,5 54,5 73 68,5 61,5 79 72,5 X 85,5 59,5 81 SLO 75,5 52 64 54 76,5 69 58 75,5 66.5 85,5 X 62,5 62,5 SRB 54 54,5 77,5 82,5 51,5 83,5 77,5 49,5 48 59,5 62,5 X 57,5 UKR 82 50 59,5 50 66,5 65,5 55 75 80,5 81 72,5 57,5 x Prema % međusobnih podudarnosti, mišljenja sam da su : Belorusi, Ukrajinci i Rusi GENETIČKI jedan narod-istočni Sloveni (y dna podudarnost-srodnost između 3 naroda veća od 80%) Poljaci, Česi, Slovaci i Slovenci GENETIČKI spadaju u zapadnu grupu slovenskih naroda. Slovenci i Slovaci su GENETIČKI jedan narod- dio zapadnih slovena (y dna podudranost - srodnost između 2 naroda veća od 85%)Hrvati, Bosanci i Hercegovci (*Bošnjaci *B Hrvati, *B SRBi), Srbi i Crnogorci GENETIČKI spadaju u grupu zapadnobalkanskih vrlo srodnih naroda (Slavenoiliri ili Iliroslavi ili Dinaroslavi, ili Slavodinarci) Dosta su im slični i Makedonci i Bugari, ali koji su ipak Genetički -zajedno sa stanovništvom *Sjeverne Grčke jedan narod- MAKEDONCI. SAŽETAK MTDNA- SLOVENI- ženska linija x Brus Bih Bug Hrv Čeh Mak Polj Rus Srb Slvk Slvn Ukr BRus x 85,5 82,5 85 82 81 79.5 83 71,5 79,5 84 84 Bih 85,5 x 84,5 81 81 86 89 84 84,5 87,5 90 86,5 Bug 82,5 84,5 x 82,5 81,5 87,5 81 85,5 81,5 82 82,5 83,5 Hrv 85 81 82,5 x 83 81 87,5 83,5 80.5 86 82 82,5 Čeh 82 81 81,5 83 x 79,5 83,5 83 77,5 86 87,6 81 Mak 81 86 87,5 81 79,5 x 88,5 79,5 81 78,5 86 82 Polj 79,5 89 81 87,5 83,5 88,5 x 88 85 89 89 88,5 Rus 83 84 85,5 83,5 83 79,5 88 x 81 86 85,5 86,5 Srb 71,5 84,5 81,5 80,5 77,5 81 85 81 x 80.5 83 83 Slvk 79,5 87,5 82 86 86 78,5 89 86 80,5 x 86 90 Slvn 84 90 82,5 82 87,6 86 89 85,5 83 86 x 84 Ukr 84 86,5 83,5 82,5 81 82 88,5 86,5 83 90 84 x Što se tiče % podudarnosti mtdna -ženska linija, praktički svi su GENETSKI Sloveni ili Slovenoiliri ili liroslavi ili Dinaroslavi ili Slavodinarci))- jedan narod ili vrlo, vrlo srodni narodi -većinom je podudarnost veća od 80% ili blizu tome. Napomena: praktički svi Evropljani (istočni, zapadni, južni i sjeverni ) su po mtdna -ženska linja, vrlo srodni narodi. SAŽETAK ROMANI YDNA-MUŠKA LINIJA x Blg Fr It Mlt Mld Prt Rum Šp Belg x 92 73 56,5 43 79 41 82, Fran 92 x 79,5 62,5 45 85,5 46 84 Ital 73 79,5 x 79,5 44 86,5 52,5 77,5 Malt 56,5 62,5 79,5 x 50,5 68,5 57,5 73 Mold 43 45 44 50,5 x 46 78 39,5 Port 79 85,5 86,5 68,5 46 x 50,5 83,5 Rum 41 46 52,5 57,5 78 50,5 x 41,5 Špan 62 84 77,5 73 39,5 83,5 41,5 x SAŽETAK mtdna Romani Fran Ital Port Špan Mold Rum Fran x 86% 88% 90,5% 84% 82,5% Ital 86% x 82,5% 82% 79% 82% Port 88% 82,5% X 88% 87% 78% Špan 90,5% 82% 88% X 82% 78% Mold 84% 79% 87% 82% X 83% Rum 82,5% 825 78% 78% 83% X Moldavci i Rumuni GENETSKI (ydna -muška linija) ne pripadaju romanskim narodima - stepen podudarnosti (%) između Rumunijei Moldavije78%) a sa ostalim narodima manji od 50,5% (bez obzira što njihovi jezici (rumunski i moldavski - ustvari jedan jezik) pripadaju romanskoj grupi jezika). Ostale zemlje su međusobno podudarne od 62% ( Belgija- Španija (Belgija polugermanska, poluromanska) do 84% ( Francuska -Španija) SAŽETAK-FRANCUSKA- MEĐUSOBNA PODUDARNOST IZMEĐU REGIJA ydna (%) muška linija- *Als *Auv *Bret *Cors *Fl-Art Il de Fr *Norm *Poi-Snt *Prov *Rh-Alp *Als x 86,5 96 61,5 86 70,5 81 72,5 80,5 87 *Auv 86,5 x 63 77 82 80,5 89,5 70 86 74,5 *Bret 96 69 x 56 76 59 87,5 82 68 83 *Cors 61,5 77 56 x 70 66,5 60 67 76,5 64 *Fl-Art 86 82 76 70 x 73,5 73 77 87,5 85 *Il d FR 70,5 80,5 59,5 59 73,5 X 80 55 76 68 *Nor 81 89,5 87,5 62 60 80 x 77 74 85 *Poi-Snt 72,2 72,5 82 67 77 55 84 x 76,5 81.5 Prov 80,5 86 68 76,5 87,5 76 74 76,5 x 89,5 *Rh-Alp 87 74,5 83 64 85 68 85 81,5 89,5 x Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% - Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Il de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi. Odnos Francuska-Korzika-Italija Fr an. 8,5% 3% 3,5% 3% 58,5 5,5% 6% 1,5% 7,5% 1% 0,5% 0% 73,5 *Cors 0% 19,5% 0% 0% 49% 7,5% 14% 0% 8% 0,5 0% 0 81,5 Ial. 2,5% 3% 1% 2,5% 49% 7% 18% 2% 11% 4% 0% 0% Korzikanci su GENETSKI više slični Italijanskom nego Francuskom narodu. SAŽETAK ITALIJA REGIJE- međusbna podudranost (%) YDNA-MUŠKA LINIJA x *S.It *Tosc *C.It *J.IT *Sic * Sard *S IT x 91,5 79,5 65 68 52 *Tosk 91,5 x 78,5 68,5 69 53 *C It 79,5 78,5 x 74 84 58 *J.It 74 68,5 74 x 80 58 *Sic 68 69 84 80 x 55 *Sard 52 53 58 58 55 x * Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija iznosi 39,5% - (*Toskana - *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju - *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani. Napomena, Sardinjani, prema Y Dna- muška linija, bi mogli biti posebni narod (najveća podudarnost sa regijama - *Centralnom Italijom i Južnom Iitalijom 58% a najniža sa * Sjevernom Italijom 52%- a pada u oči da je relativno mala podudarnost sa svim regijama i približno ista-od 52-58, najveća razlika 6% . Što se tiče Sardinije -praktički, isto vrijedi i za mtdna -ženska linija kao za mušku liniju- ydna SAŽETAK ŠPANIJA REGIJE ydna x And Arag Ast Basq Cant Kast-L Kast-M Katl Gal Ecstr Val And x 89,5 91 66 82 85,5 83,5 71 78,5 87 87,5 Arag 89,5 x 81,5 67,5 73 80,5 83,5 72,,5 76 74,5 84,5 Ast 91 81,5 x 67 86,5 91 88 72,5 84,5 81 88,5 Basq 66 67,5 67 x 66 73,5 74,5 94 70 62 75,5 Cant 82 73 86,5 66 x 83 80 70 78,5 79 81,5 Cast-L 85,5 80,5 91 73,5 83 x 89 76 78,5 81 93 Cast M 83,5 83,5 88 74,5 80 89 x 80 79,5 73,5 86 Catl 71 72,5 72,5 94 76 76 80 x 74,5 66 76 Gal 78,5 76 84,5 73 78,5 78,5 79,5 74,5 x 94,5 89 Extr 87 74,5 81 62 79 81 73,5 66 94.5 x 79,5 Val 87,5 84,5 88,5 75,5 81,5 93 86 76 89 79,5 xl -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odmah pada u oči da postoji vrlo velika podudarnost između regija, pretežno između 75 %, i 85%, a jestimično i preko 90%, osim za Kataloninu i Baskiju. Pada u oči da podudarnosti Baskije sa ostalim regijama, se uglavnom kreće između 65 i 75, osim sa Katalonijojom 94%, a približno isto vrijedi i za Kataloniju, međutim kod svih regija dominannta haplogrupa je R1b u veikom procentu, a najveći procenat je kod Baskije i Katalonije. Germani Ydna- muška linija x AU BL DN EN NjM ISL IR NZ NO ŠK ŠV ŠVC WLS AUS X 69 72,5 61,5 81 66,5 48 64,5 69 49,5 60 71,5 42,5 BEL 69 X 64 92 81 62,5 79 95,5 55,5 84 49,5 84 71,5 DAN 72,5 64 X 65,5 79,5 83 51 68 87,5 56 83,5 69 43 ENG 61,5 92 65,5 X 77 65 85 80 58 90,5 51 78,5 77 NJEM 81 81 79,5 77 X 79,5 62,5 82,5 72,5 72 66,5 82,5 54,5 ISLD 66.5 62,5 83 65 79,5 X 44,5 64,5 90 64 72 65,5 46 IRS 48 79 51 85 62,5 44,5 X 67 89 89 38,5 69 89 NIZ 64,5 95,5 68 80 82,5 64,5 67 X 59,5 71,5 37 86 59,5 NOR 69 55,5 87,5 58 72,5 90 89 59,5 X 56,5 78 60 38,5 ŠKO 49,5 84 56 90,5 72 64 89 71,5 56,5 X 78 60 81 ŠVED 60 49,5 83,5 51 66,5 72 38,5 37 78 78 X 53 30 ŠVIC 71,5 84 69 78,5 82,5 65,5 69 86 60 72.5 53 X 60.5 VELS 42,5 71,5 43 77 54,5 46 89 59,5 38,5 81 30 60.5 x Irci i Velšani GENETSKI ne pripadaju germanskim narodima. a Škotlanđani i Englezi su srodniji Ircima i Velšanima nego ostalim germanskim narodima.( Kelti) Danci, Norvežani i Islanđani GENETSKI su jedan narod, a Šveđani su im jako srodni.- najbliže srodstvo sa Dancima Sažetak-Njemačka regije x *S Njem *INje *Z Nem *JNjem *S Njem x 93,5 76,5 72 *INjem 93,5 x 77,5 74,5 *Z Nem 76,5 77,5 x 92,5 *J Njem 72 74,5 92,5 x Njemci trebaju biti uzor zapdnobalkancima-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačka -*JNjemačka 72%) pa su ipak svi Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd. SAŽETAK- GERMANI MTDNA x Aus Blg Dan Eng Nje Isl Irs Hol Nor Ško Švd Švc Vls Aus x 85,5 86 86 91 82 86 89 85,5 87 87 78,8 74 Blg 85,5 x 79,5 78 88 83 83,5 91 79 78.5 84,5 80 66,5 Dan 86 79,5 x 91 85 79,5 86 88,5 82 87,5 85 87 81 Eng 86 78 91 x 89 84 89 87 88 93 87,5 89, 71 Nje 91 88 85 89 x 78 86,5 92 89 88 86,5 87,5 7 6 Isl 82 83 79,5 84 78 x 79 85 85,5 84,5 74,5 80 80 Irs 86 83,5 86 89 86,5 79 x 92,5 85,5 84,5 88,5 86.5 70 Holl 89 91 88,5 87 92 85 92,5 x 88 91,5 87 91 72,5 Nor 85,5 79 82 88 89 77 85,5 88 x 88,5 85 88 73,5 Šk0 87 78,5 87,5 93 88 85 84,5 91,5 88,5 x 84 87,5 77 Švd 87 84,5 85 87,5 86,5 74,5 88,5 87 85 84 x 85 73 Švc 78,5 80 87 89,5 87,5 80 86,5 91 88 87,5 85 x 75 Vls 74 66,5 81 71 76 72 70 72,5 73,5 77 73 75 x Po mtdna- ženska linija, svi zapadnoevropljani (Romani- Kelti) i Germani bi bili jedan narod, jedino Velšani malo odskaču- sa svim narodima osim sa Danskom- % -podudarnosti manji od 80%. (možda sam i pogriješio pri sabiranju) SAŽETAK YDNA GRČKA Mak Grč S Grč C grč Bug. Alb Kos Srb Mak x 80,5 88 77 93 67 58 77 Grč 80,5 x 85,5 88 79 82,5 79 72 S Grč 88 85,5 x 80,5 89 77 65 59,5 C grč 77 88 80,5 x 82 83,5 68 58.5 Bug 93 79 89 82 x 74 59,5 80 Alb 67 82,5 77 83,5 74 x 69 60,5 Kos 58 79 65 68 59,5 69 x 60 Srb 77 72 59,5 58,5 80 60 60,5 x SAŽETAK-Grčka regije mtdna x *SGrč * CGrč *JGrč *Krit *Eg ost *SGrč x 80,5 79 71 76,5 *CGrč 80,5 x 86,5 76 86 *JGrč 79 86,5 x 74,5 85,5 *Krit 71 76 74,5 x 79 *Eg ost. 76,5 86 85,5 79 x Centralna Grčka ima samo sa jednom regijom manju podudarnost od 80% ( Krit) Sjeverna Grčka (antička Makedonija) ima samo sa Centralnom grčkom -susjedna regija % podudarnosti više od 80%, a svim ostalim regijama manje od 80%. Krit ima % podudarnoti sa svim regijama manje od 80% (najmanje sa Sjevernom Grčkom (antička Makedonija) Egejska ostrva imaju sa 2 regije višu a sa 2 regije manju podudaranost od 80%, a najmanju podudarnost sa Sjevernom Grčkom-(antička Makedonija Sažetak -turska -balkanske i kavkaske zemlje. % podudarnosti-srodnosti ydna-muška linija Alb BiH *Boš *B Hrv *B Srb Bug CG Grč Hrv Mađ Mak Mold Rum Srb Arm Azrb Grz Tur 73 38 33 25 46 56,5 48,5 74,5 37 51,5 59 51,5 59,5 46 77 78 70 Turska 65% Italija Turska, Armenija, Azerbajdžan i Gruzija pripadaju kavkaskim (prednjeazijskim narodima). a njima su vrlo srodni Albanci i Grc i (jugoistočni balkan) i Italijani (srednjejužnimediteran) Kod svih ovih naroda je relativno mali % I ydna haplogrupa, a relativno veliki % E i J ydna haplogrupa, dok je kod sjeverno i zapadno balkanskih naroda obratno. Turci (Genetički) ne pripada mongolskim narodima bez obzira što njihov jezik pripada grupi mongolskih jezika. Pada u oči da je srodnost *Bošnjaka sa Turcima (33%) manja od srodnosti Turaka sa Hrvatima (37%),*Bosanskim Srbima (46%),Srbima iz Srbije (46%) i Crnogorcima (48%), Makedoncima (59%, Bugarima 56%). što se i očekivalo jer su duže bili pod Turcima. a pogotovu u odnosu na srodnost Grka, Rumuna, Moldavaca, a jedino je veća od srodnost *Bošnjaka u odnosu na *Bosanske Hrvate (25%). Objašnjenje je jednostavno. Ovakav odnos poduarnosti nema nikakve veze za Turcima i turskom vladavinom, jer da je ova analiza izvršena i prije oko 1500 god odnos bi bio približno isti -jer od dolaska Slovena (a zajedno sa njima i povratka potomaka Ilira u dosta velikom broju -oko 10%) koji su otišli sa ovih prostora prije oko 10.000. godina, GENETSKI sastav se nije bitinije promijenio. Odgovor je- uporediti % y haplogrupa "Turaka" sa kavkaskim narodima- Jermenima, Azerbejdžancima, Gruzijcima, zatim Grcima, Albancima i Italijanima, i donekle sa Rumunima, Makedncima i Bugarima i Mađarima. Inače Turci su mješavina 20 ydna haplogrupa ( DONEKLE SLIČNO AMERIKANCIMA), dok su Evropljani oko 95-98% uglavnom mješavina oko 10-12 y haplogrupa., a ostalih 2 do 5% pripadaju ostalim haplogrupama zastupljenim manje od po 1%. Francuzi, Italijani, Španci i Njemci trebaju biti uzor zapadnobalkancima -SLAVOILIRIMA ILI ILIROSLAVIMA (Hrvatima, Bošnjacima Crnogorcima i Srbima)-mada je razlika između najveće i najmanje podudarnosti među pojedinim regijama Francuske,Italije , Španije i Njemačlke znatno veća nego razlika između naroda zapadnog Balkana (SLAVOILIRIMA) Najveća razlika između najveće i najmanje podudranosti između pojedinih regija ( ne uzimajući u obzir Korzikance-jer se oni -kako ja pretpostavljam- ne osjećaju Francuzima) iznosi 41% - Bretagne-Alsas 96% u odnosu Poi-SNT- Ille de France 55%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Francuzi. Najveća razlika kod Italijana izmosi 39,5 (*Toscana - *Sjeverna Italija 91,5% u odnosu na *S jevernu Italiju- *Sardiniju 52%), pa se ipak svi osjećaju kao jedan narod -Italijani. Največa razlika kod Španaca (ne uzimajući u obzir Baskiju i Kataloniju) iznosi 21,5%- (odnos podudarnosti između *Kastilije M i podudarnosti 73,5% i Galicija- Ekstramadura 94,5%, pa se svi bez obzira na regije, smatraju Špancima. Največa razlika kod Njemaca iznosi 21,5% (*Sj Njemačka- *INemačka 93% u odnosu na*SNjemačke -*JNjemačka 72%) pa se svi osjećaju kao Njemci, mada su neki Bavarci, Švabe, Saksonci itd. Za usporedbu kod nas ( četiri države-Bosna i Hecegovina, Crna GOra, Hrvatska i Srbija) (uzgred ukupni broj stanovnika manji od jedne regije u njemačkoj) razlika je znatno manja ( Crna Gora-Bosna i Hercegovina -kao cjelina 65%) u odnosu na podudranost Crna Gora- Hrvatska 72%-Razlika 7% (jer su Crnogorci (mada sa Srbima u Srbiji i Srbima u Bosni i Hercegovini čine jedan narod) dosta srodni i sa Albancima 70%). Napomena : Nisu uzete razlike prema konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine)* Bošnjaci, *BSrb i B*Hrvati već Bosne i Hercegovina kao cjeline. Ukoliko Vas više intresuje, javite se na e-mail ili na telefon +38761155164 (ima o ovom još 400 stranica) P.S sve je ovo urađeno prema tabelama eupedie. Ne uobražavam da je ovo neki naučni rad, već samo viđenje jednog amatera. SVI SMO MI AFRIKANCI, ZATIM AZIJATI, ZATIM EVROPLJANI, AMERIKANCI I AUSTRALIJANCI. GENS UNA SUMUS. JEDAN SMO NAROD. VI ESTAS GEFRATINOJ DE TUTA LA MOND. SV I SMO BRAĆA I SESTRE CIJELOG SVIJETA ukoliko nekoga nešto više interesuje o ovom neka se javi na e-mail rakocevic.miroslav@bih.net. ba ( IMA O OVOM JOŠ OKO 400 STRANICA). Moj y dna R1b1a2, (muška linija- kelt ili german, a mtdna J- ženska linija- ilir, grk ili sloven)
Objavljeno:
srbi nemaju niakave veze sa BIHom i to je jedina istina oni su samo okupatori koji će jednog lijepog dana otići
Objavljeno:
Prvo je to rekao Holbruk Karadzicu na pregovorima a ni Karadzic nije znao odgovor jer i sam zna da jesu srbi u Bosni bosanci ali nece da se odreknu toga da budu i srbijanci a srbijanciih nece i ne zele sa njima. Sad svako imaneku svoju istinu ili verziju u glavi ali nikad nam nece biti bolje dok se ne okrenemo sami sebi i zajedno uredima ovu zemlju. Ne moze se ona urediti sa lopovima u vlasti koji 20 godina koriste istu taktiku zaglupljivanja naroda. Narod u BiH je nepismen a svi smo isti narod ali proci ce jos 20 godina dok neki to shvate.
Objavljeno:
Kakve gluposti. Ako ćemo po geografskim odrednicama onda sam ja, koji živim u Banja Luci, Srbin Krajišnik. Nisam bosanac jer je regijski bosna oko rijeke bosne, a znamo gdje je hercegovina, tako da bi se ova država u kojoj ja živim trebala zvati BHKSP. Druga stvar ako govorimo o tvorevini koja se naziva država čije je ime BiH. Tu se slažem sa Lorkom. Srbima u tvorevini koja se naziva državom a odaziva se na BiH, najviše paše decentralizovana država sa maksimalnom autonimijom, a tako i za našu hrišćansku braću Hrvate, i vjerovatno nikada više ne bi zagovarali secesiju. Naravno očekivalo bi se da takvu državu prihvate i balijaći, i da iz nje odu ovi strani protektori i tek tad bi mogli očekivati boljitak. Do tada bježi ko dalje može.
Objavljeno:
Mi Srbi iz bIh smo bosanci tj. hercegovci onoliko koliko su Srbi iz Srbije srbijanci.
Objavljeno:
Mog sina koji se rodio u Beogradu od oca srbina i mene kao srbijanke porijeklom iz Valjeva zovu bosancem u Srbiji jer zivi u Banja Luci i to cak i rodbina od kako se rodio.Ne zovu ga imenom.BOSANCEM GA ZOVE I SRBIN KOJI RADI U BEOGRADU 10 GODINA,ALI JE PORJRKLOM IZ REPUBLIKE SRPSKE KAO I NJEGOVI RODITELJI.Predsjednik Nikolic je rekao samo ono sto je u svakodnevnom zivotu u Srbiji istina.
Objavljeno:
Ovi u vlasti su 100% pukli.Naravno da smo mi Srbi Bosanci.Mozda i vise od drugih.Ja sam najveci Bosanac,tako se osjecm i tako sam se uvijek osjecao.Gospodine Nikolicu niste napravili gresu kad ste nas nazvali Bosancima.Ovi sto se ljute na vas,vjerovatno su prespavali cas istorije.
Objavljeno:
srbija nista nije kriva.tako ispada.i sam Hag je poceo da im prolazne ocjene iz "komšijskih odnosa"(a hrvatska agresor),a medunarodna zajednica traži pokornost.jedno za drugo!ne bi ovo nikolic nikad uradio da nema interesa i njega i srbije.americi je važno kosovo,pa sve ovamo ide lakše kad je briselski sporazum sklopljen.samo valja ove srbe bosance natjerati da vole svoju državu,a to tesko ide.20 godina srbe iz bosne-hrvatske magarče njihovi iz beograda.a sarajevo je postalo grad opasnih,novobogataša,kriminalaca koji ne cine nista za svoj narod,politicara koji misle samo na sebe...BiH može uspjeti da srbi ne koče razvoj,a sarajevo da ne sere!međunarodna zajednica je i zlo i dobro!
Objavljeno:
Iza sve priče stvari su skroz jednostavne. Imamo dvije države, Hrvatsku I Srbiju koje kroz svoju nacionalističku I hegemonističku politiku žele da podijele Bosnu I Hercegovinu. Za to su im poslužile njihove expoziture u BiH. Priča da je islamski fundametalizam zavladao 92 u BiH je budalaština. Isto kao što u muslimanskom narodu vlada percepcija da su popovi I pravoslavlje krivi za rat u Jugi I da su oni krivi za užasne zločine nad muslimanima. Dajte da malo ogolimo stvari. Čitam komentare kako pojedinci nemaju ništa protiv BiH ali imaju kao protiv vehabija u BiH. Imamo I mi možda strah od komšija, recimo ravnogorskih ili crkava po tuđim dvorištima, ili krstova od 100 metara po brdima,..) Da malo pokušamo da relaksiramo situaciju da je pogledamo ogoljeno bez naciona. Šta se krije iza toga, samo goli interes pojedinaca: novac moć vlast. TO JE SUŠTINA!!!!!
Objavljeno:
Bravo majstore, mi trebali jednog predsjednika kao sto ste Vi u Republici Srpskoj a ne ovog kojeg imamo danas, gdje mladi ljudi gledaju samo da pobjegnu glavom bez obzira jer ne mogu da gledaju korupciju i kriminal kod politicara, a nas dragi predsjednik se samo smjesi i bogati iz dana u dan a borcima je smanjio boracki dodatak a vecini je i ukinuo, sta ce covjek zna on kako je na ratistu bilo, sve je vidio na televiziji iz Beograda, sramota brate, sramota. A sada kaze da ce da pobjedi na izborima, pa ko bude za njega glasao taj treba dobro sa sabom da poprica, ali nasamo.
Objavljeno:
Srbi se ne odricu BiH, nego Islambosne. Jedno je zemlja nasih predaka, nase kulture i bastine, drugo je Salafijska Kolonija nastala Osmanlijskom okupacijom u 15tom vijeku. Ogromne razlike, vjerujte mi. :-)
Objavljeno:
E kad Boki boki počne objašnjavati neke stvari, koji je sam izmanipulisan, pa onda kad on počne neistinitim činjenicama manipulisati, onda je jasno kakve ćete komentare imati. Njemu bi najbolje bilo da ostane na Dežulovićevim tekstovima.
Objavljeno:
Boki-Boki, drago mi je da se razumijemo, a pogotovo što si dodatno objasnio ovu situaciju oko Nikolića. Ja sam Srbin koji će se na popisu stanovništva izjasniti kao Srbin, ali mi ne smeta odrednica Bosanac. Štaviše, odgovara mi, jer živim u Bosni. Ne živim u Hercegovini, pa nisam Hercegovac, ne živim u Srbiji, pa nisam Srbijanac. Ali isto tako pojam "Bosanac i Hercegovac" može da posluži onima iz miješanih brakova ili onima koji ne žele da se etnički izjasne, kao i pojam "ostali". I u te svrhe ga treba podržati, ali ne da se taj pojam svima nama nameće. To bi onda bilo nasljeđe ideja Benjamina Kalaja. Ali ima u tome što si napisao nešto što je zaista zanimljivo u svemu ovome. Pomenuo si da bi eventualno predsjednik Turske kao jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma mogao da učestvuje u komunkaciji i da se odnosi Srbije i Turske poboljšavaju. To mogu da vide oni koji zaista žele da vide. Nažalost, Banjaluka to neće da vidi. U Banjaluci vlada raspoloženje da je nama Austrougarska bila bolja od Turaka, a nije. Oni jesu bili civilizovaniji, ali su bili perfidniji i totalitarniji u svom "civilizatorskom" pohodu. Bojim se da će tradicija "Banovine" zamagliti nešto što možda predstavlja most za komuniciranje sa Bošnjacima, a tu su razumni i pametni ljudi kao što je Muhamed Filipović. Zaokruživanjem bošnjačkog nacionalnog identiteta mi bismo znali šta je "čije" u nekom dubljem kulturnom smislu i Bosna bi možda ponovo bila nešto što je bila nekada, onakva kakvom ju je zamišljao Dimitrije Mitrinović kada je kralju Aleksandru govorio o tome da ne smije da izgubi odnose sa bosanskim muslimanima i uopšte sa muslimanima u Kraljevini. Naša percepcija je da Beč ima sve opise i tapije Bosne, ali to je posljedica toga što su naši "istoriografi" znali samo njemački i to prilično loše, a niko nije učio otomanski turski da bi vidio šta piše o nama u turskim defterima u Carigradu. A stari je narod znao da su Turci pored evidencije harača još štošta zanimljivo zapisivali u svojim pohodima...
Objavljeno:
Citajuci ovaj clanak sve vise mi odgovara jedan stari komentar koji sam vec negdje napisao a to je da nastupa vrijeme kad ce i Srbijab mijenjati stav prema RS-u kao sto je i Hrvatska mijenjala svoj stav prema HercegBosni. Sto znaci Srbija polako pokusava da ukaze BH-srbima da je njihva buducnost prije svega u Sarajevu a ne u Beogradu. Odpocinjanjem pristupnih dogovora o pristupanju Srbije u EU, Srbija je toliko zrtvovala ( pa i Kosovo) tako da nema drugog izbora (i puta) nego mijenjati retoriku i politiku a tu je Nikolic odlican primjer covjeka (politicara) koji ne samo da mijenja retoriku nego citav svoj politicki stav prilagodjava vremenu i okrece za 180 stepeni. Uzmite njegove izjave krajem 90-tih i sad, gotovo za neprepoznati. Po meni pozitivna promjena iz vise aspekata, prvo mislim da je to pravi put ka nekoj normalizaciji (sto ne znaci da u ovom trenutku i Tadic i Kostunica nebi isto ucinili ) a drugo sto je jos pozitivnije ovim svojim potezima ponajvise suzava odnosno blokira manevarski prostor odredjenih politicara iz BiH prvenstveno Dodika i njegove ekipe te samim tim polako postaju svjesni da od skrivanja iza "naroda" i nacije od NEDODIRLJIVIH prelaze u OBICNE RANJIVE politicare. Mislim da i ove sada reakcije iz RS-a upucene prema Srbiji mozemo poistovijetiti s zestokim protestima koji su se desavali u Mostaru kad je Hrvatska bila tamo gdje je sad Srbija. Znaci ovo sad nema vise veze s pravima ili ugrozenostima odredjenog naroda nego naprotiv pocinje da "gori"pod nogama onima koji su doveli do ovakvog stanja kakvo je danas. Nezaboravimo da je od rata proslo 18 godina, nezaboravimao da je Jugoslavija za 5 godina vec sanirala ratna razaranja iz II sv. rata a da je jedna Njemacka za 10 godina poslije II sv. rata postala jedna od vodecih ekonomija u Europi. Sto znaci da ovi danasnji politicari nisu bili posteni prvo prema svom narodu i da su samo radili za svoj "dzep". I na kraju kad dodje do "cistke" u Srbiji kao sto je bio Sanader u Hrvatskoj, onda ce polako da dodju na red i ovi nasi "kapitalci" i u Banjaluci i u Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Tuzli, Bihacu, Doboju....itd itd I smatram da trebaju dobiti maximalne kazne i nedozvoliti im da pobjegnu od zakona.
Objavljeno:
Nakon dugo, predugo vremena prilicno interesantan i jasan stav. A i komentari su mahom, ne svi doduse, bez vrijedjanja i retorike. Valjda vrijeme cini svoje (makar za one za koje nije prekasno, za mnoge od nas malo suvise kasno). Nadati se, konacno, boljem i normalnijem rjesavanju problema koji se vuku sa generacije na generaciju.
Objavljeno:
ASKLEPIJE... prilično iskren, a istovremeno argumentovan stav, i to je ono šta cijenim kod pojedinih komentatora (čak i kada se ne slažem sa nečijim mišljenjem), no, ovaj tvoj je meni prilično "blizak". Ono na čemu je Nikolić u predmetnoj emisiji poentirao, bar po meni, jeste stav da su se Srbi pogrešno i krajnje nepotrebno odrekli BiH kao prostora na kom vijekovima bitišu. Kako Nikolić reče, a to sam više puta i sam isticao u svojim komentarima, najbolje polazište u rješavanju "srpskog pitanja" u BiH bio je prvobitni naziv Srpska Republika Bosne i Hercegovine. Kasnije formirana Federacija BiH je okvirno išla za istim principom formiranja jedinstvene teritorije bošnjačkog i hrvatskog naroda unutar države BiH. Znači primarni osnov stvaranja BiH (kao države) jeste "udruživanje" više teritorijalnih jedinica sa etnički dominantnom populacijom u jedinstvenu državu, kakva "balans" između etničkog i državotvornog nalazi u podjeli na dva entiteta i konstitutivnosti (ravnopravnosti) naroda. Podjela na dva entiteta je bila neminovna iz jednostavnog razloga što su Srbi tražili formu kakva im garantuje ono šta su ratom ostvarili, dok je konstitutivnost naroda mehanizam sprečavanja diskriminacije u toj novoj organizaciji države. Dakle, u pitanju je kompromis kakav je u datom trenutku činio jedino moguće rješenje za sve. No, to što je među srpskom populacijom tokom rata i posljeratnim godina širena nekakva budaleština prema kojoj se trebamo odreći svojih bosansko-hercegovačkih korijena - danas se pokazuje kao problem i pogreška. Do toga je primarno došlo usljed politikanstva srpskih "političkih elita" kakve su se najviše bavile "prodavanjem magle" sopstvenom narodu. Pretpostavljajući ovakvo politikanstvo, pok. dr. Jovan Rašković je u biti osnovao "svesrpski nacionalni pokret" i bio je protivnik registrovanja tog pokreta kao političke stranke (znajući da se stranke jedino vode interesom da dođu na vlast). U tom "duhu" je započeto stvaranje RS-e kakva je prihvatala svoje "bosanske ili hercegovačke regionalne korijene", no kasnije manipulacije okvorno su išle po onom poznatom grafitu: "Ovo je Srbija - To je pošta, budalo." Nikolić, kao krajnje iskusan političar, okvirno prepoznaje okvire u kakvima cjelokupna srpska populacija treba da bitiše u budućnosti na prostoru exYu. Druga izuzetna stvar koju je Nikolić iznio u istoj emisiji jeste prijedlog da se predsjednici Srbije i Hrvatske, te Predsjedništvo BiH, zajednički poklone SVIM žrtvama nastradalim u ovim našim nesrećnim ratovima. Nakon što su dva predsjednika Srbije i jedan predsjednik Hrvatske (Josipović, a mogli bi reći kako je i Mesić to indirektno činio), zatim i pojedini predsjednici RS-e (primarno Čavić), ovim je Nikolić "bacio rukavicu u lice" bošnjačkim predstavnicima da je krajnje vrijeme za njihovo izvinjenje i poklanjanje žrtvama nastradalim "u ime njihovog naroda" (odnosno uopšte priznanje da je i ta strana u sukobu činila zločine). Da na kraju budem i malčice ciničan - ukoliko Bakir Izetbegović (te etnohrvatski "građanin po potrebi" Komšić) izbjegne izvinjenje, nadati se da će to u ime bošnjačkog naroda učiniti predsjednik Turske (kao garant Dejtonskog sporazuma, a primarno zbog sve boljih odnosa sa Srbijom). Doduše, obzirom da je u odnosu na sve one koji su se do sada izvinjavali Bakir bio najviše involviran u ratna dejstva, normalno je da njemu treba i najviše vremena za stvaranje takve odluke. Jbg, osim "u ime naroda", Bakir se mora izviniti i u svoje lično ime (kao šef AID-a, pa i pojedinih "Ševa" i šta znam kakvih sve kriminalno-terorističko-plaćeničkih paravojnih formacija). Moje lično mišljenje jeste da se Bakir prije svega treba izviniti svom narodu za nebrojene zločine kakvi su počinjeni nad Bošnjacima kao "ratna lukavstva", a meni kao Srbinu od takvih ne treba ništa...
Objavljeno:
Boris Tadić je više bio pod uticajem SPC-a, jer sjetite se šta je njegov Grigorije rekao, da je nešto tako rekao ili uradio Tadic kao ova aktuelna vlast Srbije da bi u tom slučaju visio na Terazijama. Sdašnja vlast kako god dolazila iz radikalske opcije, čini se da će nešto radikalno pozitivno učiniti a to je da će se razračunati sa retrogradnom ulogom SPC-a u srpskom društvu.
Objavljeno:
Niko se ne odrice Bosne i Hercegovine, vec se odrice vladajuce sarajevske politike kojoj je "probosanska prica" dimna zavjesa za vlastoljublje i pohlepu. Nesto poput politike"zastite srpskih interesa" vecine banjaluckih politicara. Nemoguce da Nikolicu to nije jasno. Vec je ofucano, koliko je staro.
Objavljeno:
Srbi su se odrekli BiH onda kada su preglasani od strane 2 naroda, i kada su dva naroda - Hrvati i Muslimani/Bosnjaci- vezali zastave i odlucili da se Srbi nista ne pitaju i da je dovoljno da samo dva naroda izglasaju tako krupnu stvar kao sto je otcjepljenje i nezavisnost. E, to je BiH od '92. na ovamo koju Srbi nikada nece prihvatiti. @Asklepije, nisam fan Borisa Tadica, ali ova recenica - Hrvati ga ismijavaju . mislim, koga boli djon koga u Hrvatskoj ismijavaju, mene sigurno ne. Tebi ako je stalo do njihovog misljenja, ti se sekiraj, ali ja znam da oni ismijavaju sve sto je srpsko - od tradicije, politcara, najboljih sportista, umjetnika, tzv. " srpske mitologije i istorije" za koju bi oni dali pola jadranske obale da je imaju itd...iskomplekirani paćenici, puni zavisti i ljubomore, koga oni u životu zanimaju...
Objavljeno:
Vladika Hrizostom je ovo govorio davno, davno, samo ga niko nije slusao. Pablo je tada bio valjda popularniji. On je rekao: „Republika Srpska lijepo zvuči, ali čim se srpski narod odrekao Bosne i Hercegovine, odrekao se i svog naslijeđa u njoj“
Objavljeno:
Razlog zbog kojeg je skorašnja izjava Tomislava Nikolića o bosanskim Srbima kao Bosancima naišla na tolike osude u RS je u tome što koliko Zlatko Lagumdžija I “građanska BiH” manipulišu pojmom "Bosanac i Hercegovac", toliko Dodik i njegov "biskup" Grigorije manipulišu prekodrinskim srpstvom kao nekim regionalnim srpstvom. Nikolićeva poruka je vrlo jednostavna i zasnovana je na onome što se percipira kao realnost u Srbiji: u BiH žive Srbi, Hrvati i Bošnjaci koji su, u zavisnosti od toga da li žive u Bosni ili u Hercegovini - Bosanci ili Hercegovci, ali ne i Bosanci i Hercegovci u isto vrijeme, jer odrednica Bosanac je u ovom slučaju geografska, kao i Hercegovac, i ni na koji način ne negira etničku dimenziju. I to je poruka koja je stigla iz Srbije! A nije se mogla čuti od Borisa Tadića koji je koristio Dodikov vokabular o nekim "regionalnim" Srbima, niti od Čede Jovanovića koji je koristio pojam "Bosanac i Hercegovac" koji dolazi od “građanske BiH” i Zlatka Lagumdžije. Srbija je imala pravo da izabere vlast koju želi i predsjednika koji je Srbijanac ili Vojvođanin, a ne Bosanac, Hercegovac ili Crnogorac. Dovoljno je bilo takvih. I Boris Tadić je rođen u Sarajevu, a tata mu Ljubomir je bio građanin neke šire strukture koju ni sam nije znao definisati u svojim spisima - neke korčulanske ljetnoškolske strukture koja je postojala samo u marksističkim fantazmagorijama. Dovoljno je da Tomislav Nikolić kaže da je ovo što mi radimo stvar nas ovdje u BiH, a ne da paradira sa Dodikom kao Boris Tadić i da otvaraju autoput koji prelazi preko Save u Hrvatsku, a da govore o tome kao o spajanju Republike Srpske i Srbije, zajedno sa Đokovićem i Kusturicom. Koja je to farsa bila…pogotovo što na otvaranju nije bilo nikoga sa hrvatske strane. Šta više treba reći o Borisu Tadiću i njegovom regionalnom konceptu? U Hrvatskoj su ga ismijavali slično kao što su oni sa RTL-a prije par dana namjestili onaj lažni razgovor sa Milanovićem Dodiku. Tadić je mislio da stvara “regiju” pa je izgleda i Dodika ponijelo. Zašto je EU prihvatila SNS i Dačića kao sagovornike u pregovorima o Kosovu? Pa zato što se pokazalo da iza njih stoji uža Srbija koja je sposobna da se nosi sa reakcijom na sporazum koja se upravo ovih dana javila od strane Koštuničinih struktura na Kosovu - tj. onih koji su već godina na dvostrukim primanjima iz budžeta Srbije i koji se pored toga bave švercom i kriminalom. Dačić i Nikolić imaju “srbijanski” legitimitet da se nose sa tom reakcijom kao kombinacija SPS/SNS, a Boris Tadić ga nije imao, jer je on bio najobičnija beogradska lutka koja sa Srbijom kao teritorijom van Beograda nije imala nikakave veze. Ovo pitanje legitimiteta za odluku o prihvatanju Briselskog sporazuma čak nije toliko ni stvar Vojvodine (što čak i Nenad Čanak priznaje), a kamoli Republike Srpske, gdje sad Dodik i njegov biskup Grigorije glume neku uvrijeđenost zbog toga što se oni ne pitaju. Zašto bi se pitali kada je Srbija dovoljno doprinijela da se riješi srpsko pitanje u BiH u vidu Republike Srpske? Ostatak je stvar nas ovdje, a ne Srbijanaca, isto kao što je Kosovo stvar Srbije, a ne Republike Srpske.
Objavljeno:
Odlican je Nikolic. Lorka ako se niko ne odrice BiH zasto se onda izbacuju nazivi "bosanski" u RS.
Objavljeno:
Nikolica Ranije nisam gotivio,sada prica jezikom koji razumjem.Sto se tice Magaradi ,Kacavendi i ostalih niemara,blizi im se kraj.Branjenje vere i srpstva Kriminalom,patriotizmom i bludom jednom mora stati ,jer vodi u propast i mitologiju.
Objavljeno:
Nije skola magare....u pravu je Grigorije.
Objavljeno:
Trla baba lan da joj prodje dan... Prvo, javnost se obmanjuje time kako su se Srbi odrekli BiH. Srbi se nikad nisu odrekli BiH kao svoje zemlje. Srbi se samo odricu one vrste BiH koja prema njima gaji neprijateljski odnos. Srbi zele BiH u kojoj su ravnopravan i dostojanstven narod, i BiH koja je prijatelj Srbije. Ne znam zasto to konacno ne shvate politicki akteri u BiH, a pogotovu ne znam zasto to Nikolic sada zaboravlja.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.