<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Peter Sorensen : Odumiranje nesreće iznutra i rata spolja

KOLUMNA

BUKA ekskluzivno objavljuje kolumnu Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH povodom obilježavanja 9. maja - Dana Evrope

09. maj 2013, 12:00

„Doći će dan kad ćeš ti, Francuska, ti, Rusijo, ti, Italijo, ti, Engleska, ti, Njemačka, svi vi, narodi  kontinenta, biti blisko spojeni u superiornoj zajednici i činićete evropsko bratstvo, a da pri tom nećete izgubiti ono po čemu se razlikujete i  crte svoje slavne osobnosti.“

Ko je ovo rekao? Pošto 9. maja obilježavamo Dan Evrope, čovjek bi pomislio da su to riječi Roberta Šumana, bivšeg francuskog ministra inostranih poslova, koji je najpoznatiji po tome što je sastavio Deklaraciju od 9. maja 1950. godine, koja se smatra prvim korakom ka uspostavljanju današnje Evropske unije.

Ove riječi su, ustvari, izrečene stotinu godina ranije – izgovorio ih je Viktor Igo na Pariskom mirovnom kongresu 1849. godine.

Ideja mirne, prosperitetne, raznolike i bezbjedne Evrope ima, dakle, dug istorijat i zaokupljala je neke od najvećih umova kontinenta. Igoa, Čerčila, Šumana... Svi oni uvidjeli su hitnost potrebe za mehanizmima snažne saradnje između zemalja na kontinentu, koji bi im istovremeno omogućili očuvanje sopstvene tradicije.

Ako pogledamo unazad, vidjećemo da je Evropska unija postigla značajan napredak na promovisanju mira, demokratije i prosperiteta. Danas, 500 miliona građana EU živi na području u kome mogu slobodno da putuju i trguju, bezbjedno žive i biraju kako će živjeti.

Države članice EU njeguju demokratiju, ali istovremeno znaju da se ona mora štititi i u Evropi i u svijetu. Očuvanje demokratije znači promovisanje neophodnosti ljudskih prava – zato su ljudska prava nit koja je protkana kroz našu zajedničku, savremenu, spoljnu politiku EU. Naravno, iz tog razloga, veoma ozbiljno shvatamo pitanje ukidanja diskriminacije u procesu izbora za Predsjedništvo BiH i Dom naroda (takozvano pitanje „Sejdić i Finci“). Trebalo bi da svaki građanin ima pravo da bude biran. Ali nije samo ovo pitanje aktuelno – nastavićemo da radimo na ljudskim pravima svih građana u Bosni i Hercegovini.

To nije stvar političke korektnosti. U pitanju je bolji život građana. Građani EU su umnogome u boljem položaju nego Evropljani iz 1950. godine. Standardi EU, koje je vremenom usvojilo 27 država članica, imaju i praktičnu svrhu – bolje zdravstvo, bolje školstvo, zdravstveno ispravna hrana i piće. Želimo da građani Bosne i Hercegovine s nama dijele ove prednosti, a vjerujemo da će provodjenje reformi donijeti više investicija i radnih mjesta za sve u ovoj zemlji.

Evropska unija ostaje snažno posvećena građanima zemalja koje imaju jasnu perspektivu u pogledu članstva. Samo u periodu 2007-2013. godine, za Bosnu i Hercegovinu je odredjeno 660 miliona evra u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Nastavljamo da tražimo načine da pomognemo ovoj zemlji da zauzme mjesto u EU, za koje vjerujemo da joj pripada.

Viktor Igo je predvidio da „će doći dan kad će metke i bombe zamijeniti glasovi, univerzalno glasačko pravo ...“.  Njegova vizija danas postaje stvarnost. No, budućnost postavlja i izazove. Zato se EU hvata ukoštac sa pitanjima poput visokotehnološke bezbjednosti, obezbjeđivanja energenata i vode. EU razvija jače veze sa partnerima u međunarodnim organizacijama, Ujedinjenim nacijama i raznim regionalnim organizacijama kako bismo bili punopravan igrač u rješavanju ovih pitanja na globalnom nivou.

Bosna i Hercegovina i EU budućnost grade zajednički. U tom duhu, pozivam vas da nam se pridružite na našim manifestacijama u cijeloj zemlji tokom ovogodišnje Evropske sedmice: na umjetničkoj izložbi u Zenici (9. maja), rok-koncertu u Banjaluci (10. maja), dječijoj priredbi u Brčkom (11. maja) ili na trci na četiri hiljade metara u Sarajevu (12. maja).

Proslavljajući Dan Evrope, slavimo i zajednički cilj koji je Igo izrazio riječima: „...odumiranje nesreće iznutra i rata spolja...“.

Srećan vam Dan Evrope!