<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šteta najmanje 100 miliona evra!

<p>Predsednik opštine Kraljevo Ljubiša Simović i dalje smatra da je šteta koju je pretrpeo njegov grad u nedavnom razornom zemljotresu najmanje 100 miliona evra! On od Vlade Srbije očekuje veliku pomoć kako bi se Kraljevo oporavilo što pre. "Naš glavni oslonac je Vlada Srbije koja treba sistemski da rešava problem Kraljeva. Čuli smo od ministra Milana Markovića da će Vlada do kraja godine izdvojiti najmanje milijardu dinara", kaže Simović.<br />

12. novembar 2010, 12:00

- Da li se naziru razmere materijalne štete koju je pretrpelo Kraljevo u zemljotresu?

Još uvek ne. Pre neki dan sam rekao da je to najmanje 100 miliona evra. Do te cifre sam došao prostom matematikom, gledajući broj oštećenih objekata, a njih je oko 15.000. Što znači da je šteta možda i veća od tih 100 miliona. Tačnije ćemo znati kad drugostepena komisija među nebezbednim objektima izdvoji one koji su za rušenje, a koji za sanaciju. Ali to nije jedina materijalna šteta. Stradao je i veliki broj privrednih objekata. Zato ćemo apelovati na Vladu Srbije da rastereti kraljevačke privrednike.

- Koliki god da bude krajnji iznos, jasno je da Kraljevo iz ovoga ne može da se izvuče samo. Ko će pomoći?

Naš glavni oslonac je Vlada Srbije koja treba sistemski da rešava problem Kraljeva. Čuli smo od ministra Milana Markovića da će Vlada do kraja godine izdvojiti najmanje milijardu dinara, pretpostavljam da će to biti iz rebalansa budžeta, a verujem da će u budžetu za 2011. Kraljevo dobiti posebnu poziciju.

- Može li se očekivati pomoć kraljevačkoj privredi?

Verujem da će Vlada uzeti u obzir ruiniranost kraljevačke privrede. Očekujemo da će pomoći da se podignu proizvodni kapaciteti. Moja poruka Vladi Srbije je da omogući podsticajne mere i olakšice investitorima na području pogođenom zemljotresom da bi narod imao posao i da bi zarađivao, jer sve ovo će se prelomiti preko leđa najugroženijih građana. Dosadašnji kontakti i koordinacija poslova sa Vladom daju mi za pravo da budem optimista.

- Mnogi građani moraće da napuste svoje razrušene kuće. Gde ćemo sa beskućnicima?

Akutni privremeni smeštaj, u kome je sada nešto više od stotinu ljudi, obezbeđen je na nekoliko lokacija u gradu, na Goču i u Mataruškoj i Vrnjačkoj Banji. Za slučaj višemesečnog smeštaja većeg broja ljudi rešenje bi bili stambeni kontejneri. Juče sam bio u kontaktu sa ljudima iz firme koja montira kontejnere i oni kažu da dnevno mogu da postave 15 kontejnera sa kotlovima za grejanje. To je neka zadovoljavajuća brzina. Pored toga, grad Beograd je ponudio da nam ustupi kontejnere za stanovanje koje ima na zalihama.

- Šta je najslabija karika u upravljanju ovom situacijom?

Nema jedne posebno slabe karike, ali generalno je najveći problem nedostatak iskustva. Kolege iz Valjeva i Mionice, nažalost, imaju iskustva, tako da su njihovi saveti zaista dragoceni.


- Do kada će trajati vanredno stanje u Kraljevu?

Želimo da to bude što kraće da bi se grad vratio normalnom životu. Poseban sektor gradske uprave i preduzeća nastaviće da vodi saniranje posledica zemljotresa. Mislim da ćemo do kraja nedelje ukinuti vanredno stanje. Prvi korak u normalizaciji biće u delovima koji nisu bili na udaru zemljotresa, kao što je ušćanski kraj, u kome će prvo početi da rade škole.

- Pored operativnih stvari o kojima kao komandant štaba odlučujete i susreta sa donatorima, ima vas i na terenu. Kakva je atmosfera među Kraljevčanima?

Iskazujem veliku zahvalnost najvećem broju sugrađana koji nisu pali u paniku, niti su stvarali probleme, a istovremeno su iskazali i veliku međusobnu solidarnost. Činjenica je da ima sve više nestrpljenja, pa i nervoznih reakcija pojedinaca, posebno kad se radi o raspodeli građevinskog materijala. Koliko god da je brza, građanima nije dovoljno jer dolazi zima.

B92