SDS - opozicija za poželjeti

BUKA karikature

SDS - opozicija za poželjeti

Piše: BUKA

Dragi drugari, Buka vam predstavlja još jednu biografiju likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Ovaj put donosimo kratku biografiju i crtež Mladena Bosića.

Mladen Bosić je rođen u Brčkom. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Govori engleski jezik. Bosić je član Srpske demokratske stranke (SDS) od 1992. godine i njen predsjednik od decembra 2006. godine.  Zamjenik predsjednika SDS-a bio je od 2005. do 2006. godine, član Predsjedništva SDS-a od 1996. do 2005. godine, a član Glavnog odbora te stranke od 1995. do danas. 

Gotovo neprimjetan u partiji sve do trenutka kada se okreće protiv Dragana Čavića nakon izbornog poraza 2006. godine, pokazao je sposobnost da u vrlo kratkom roku  iz stranačkog života SDS-a odstrani sve disonantne tonove onih koji su bili naklonjeni Draganima, Čaviću i Kaliniću. Kalinićev pokušaj da se vrati u partiju nakon skidanja zabrane bavljenja politikom Bosić je riješio po kratkom postupku i potvrdio da čvrsto drži sve konce.

Nakon ubistva Branislava Garića, potpredsjenika SDS-a iz Doboja, optužio je aktuelnu vlast SNSD-a za terorisanje opozicije, a pred vrata Okružnog suda u Doboju, zbog oslobađajuće presude za Garićevog ubicu, članovi SDS-a su položili vijenac “ Smrt pravne države”. Centar za humanu politiku je optužio Bosića za političku zloupotrebu ovog ubistva.

Bosić je optužio Dodika da je prethodne izbore dobio SDS-ovom retorikom.

Pokazuje veliku nervozu u prvim javnim nastupima i često kritikuje jednostranu uređivačku politiku Radio Televizije Republike Srpske. Kao vođa SDS-a upućivao je kritike medijima koji nisu pokazivali naklonost njegovoj politici. Zabilježen je i verbalni napad na novinarku Nezavisnih novina.

Slično je postupao i u predizbornoj kampanji za izbore ovog septembra kada je svima koji kritikuju mlake aktivnosti opozicije poručivao da osnuju svoju političku partiju.

Kampanju koju je vodio opozicioni Bosićev SDS pohvalio je čak i vladajući SNSD, što se rijetko dešava, pa budi sumnje da je predizborno ponašanje bilo samo dio ranije dogovorenog scenarija koji je krunisan protokolom o saradnji ovih partija na državnom nivou. Ova saradnja ne predstavlja veliko iznenađenje, jer veliki broj članova i simpatizera SDS-a uveliko se nalazi u SNSD-u. A SDS-u je dosadilo opoziciono tavorenje u situaciji kada jedino vladajuće partije proizvode novu vrijednost i bogatstvo za svoje članove.

Zanimljivo je da je Ognjen Tadić u noći oktobarskih izbora poručio građanima da je od tog trenutka u Republici Srpskoj nastupio mrak. Neko je Ognjenu Tadiću i SDS-u očigledno vrlo brzo upalio svjetlo, jer to je bila i poslednja izjava ove vrste iz tabora partije koja se više ni po čemu ne može zvati opozicionom.


 

Paradoks je da, iako izabrane od naroda, ove dvije partije su ovakvom koalicijom izdale osnovne predizborne pravce djelovanja svojih partija i izdale taj isti narod u koji se zaklinju, ako ništa drugo onda zbog lažnih predizbornih obećanja u kojim su obe ove partije prepadale svoje birače da će ako ne budu glasali za njih doći ponovo strašni SDS, odnosno strašni Dodik, sa SNSD-om.

Opozicija je ovim činom potpuno atomizirana i u naredne četiri godine imaćemo politokratsku vlast kojoj gotovo 2/3 većina u Parlamentu RS garantuje mirnu vladavinu i odriješene ruke da što god požele to i urade.


Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.
Autorica crteža : Nina Hadžić


Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
ZAGRLJENI kako je to Romanticno jos kad propadnu zajedno od zalosti ce mi suze ici po ledjima.
Objavljeno:
Mladen Bosic kao rodjeni Brcak zna dobro (ali nece javno da prizna)da bi njegova danasnja destinacija opsina/opcina Doboj bila korisnija za sve u BiH da bude Distrikt umjesto Brckog.
Objavljeno:
Najveći pobjednik u cijeloj ovoj priči je SDS(SnSd to ne vidi-očito je svima).Partija koja je blizu pozicije i opozicije."Tvrde pazar",i polako idu ka opštinskim izborima,a da ih niko ne smije dirati,provocirati,i stanuti im na put-niti njima,niti njihovim glasačima,niti njihovim simpatizerima.P.S.Po meni najveći gubitnik je SnSd,jer se nihovi glasovi i glasači polako,ali sigurno pretaču i preljevaju u SDS.
Objavljeno:
Laku noc rece Ognjen Tadic jedne jesenje veceri kad je SNSD pobijedio na izborima, nakon toga desilo se da nije bas tako rekao. Ovo je jedan dokaz kako se sve moze okrenuti, mislim definicija politike da je ona k..va sa i bez para opstaje u svakom smislu rijeci i djela. G. Bosic je poznat po veoma opasnim izjavama, cak je javno optuzivao za razna ubistva(Garic Doboj), pronevjere para i mnoge druge stvari. I sad sa istom strankom ulazi u koaliciju. Na zalost dok je ovaca bice i sisanja. Zivjela R.S. sledece 4. godine, pa cemo sumirati rezultate.............Ko prezivi pricace, a narodu poruka da razmislja sledece 4 godine kome ce dati glas, ni PDP, SNSD,SDS, SRS nisu rjesenje neka traze alternativu.......
Objavljeno:
dobra politika kada je u pitanju BH nivo
Objavljeno:
Ko više zna zbog čega je ovo dobro ili možda nije.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.