<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Facebook predstavio e-mail

<p>Ne tako davno na internetu je glavna pomama bila za Google Wave pozivnicama. No, ubrzo su oduševljenja korisnika splasnula pa je Google u godinu dana i sasvim odustao od favoriziranog projekta. Nova Facebook platforma korisnicima na jednom mjestu nudi sve oblike komunikacije: mail, postojeće FB poruke, SMS, kao i različite Instant Messenger servise.</p>

16. novembar 2010, 12:00



Ali ipak ne radi se o nekoj revolucionarno novom programu, nego više o spajanju dosadašnjih redovnih načina digitalne komunikacije u jednu 'kućicu'.

U ponudi velikog broja IM servisa (chatovi u realnom vremenu) poput Gtalka, Skypea, ICQ-a mnogima je dosadašnji Facebook chat bio među lošijim rješenjima. Jednostavno bio je nezgrapan, često se rušio chat prozor, gubile bi se poruke ili ukratko nije baš (bio) user friendly.

Danas se Facebook želi istovremeno i iskupiti za to i postati glavni igrač i na tom području.

Iz prezentacije šefa Facebooka Marka Zuckerberga novi proizvod može se razdvojiti na tri osnova dijela: 1) Poruke i chat (Seamless Messaging), 2) Arhiva konverzacije (Conversation History) i 3) Društveni Inbox (Social Inbox).

1) Prvi je ujedno i najzanimljiviji i najvažniji: sklop e-maila, SMS-a i chata u jednom. Sami birate hoćete li sa prijateljima komunicirati SMS-om, chatom ili mailom, oni će primiti vaše poruke na način koji pak njima odgovora i ovisno koju platformu ili uređaj trenutko koriste (slične varijante već postoje u smartphoneovima). Vi samo izaberete određeno ime i pošaljete poruku. Da biste koristili ovaj novi tool morate registrovati vašu Facebook e-mail adresu. Ako ste već odredili svoj face URL adresu (facebook.com/zeljeno_ime) - tada ćete taj svoj nick koristiti i za novu face adresu ([email protected])

2) Arhiva poruka je jasna po sebi, konačno ćete i na Facebooku moći pratiti šta ste chatali ranije

3) Računajući da imate sve više prijatelja Facebook će vam omogućiti da bolje sortirate svoje poruke i da su vam vidljivije poruke od osoba s kojima češće komunicirate vi ili vaši prijatelji od nekih slučajnih (rijetkih) 'upada'. Kao što možete podesiti kome ćete od prijatelja dopustiti da vidi određeni sadržaj na vašem profilu tako ćete moći i u svom inboxu bolje zaštiti svoju privatnost.

Protivno najavama Zuckerberg je prilikom prezentacije izjavio da "ovo nije ubica e-maila". Više je usmjerio proizvod u smislu pojednostavljene komunikacije između različitih servisa i uređaja obzirom da korisnici danas sve više Facebooku (a i drugim net aplikacijama) pristupaju sa mobilnih uređaja.

Nova platforma predstavljena je u ponedjeljak u San Francisku, a Endru Bozvort, direktor razvoja Facebooka kaže da je na projektu 15 najboljih inženjera ove kompanije radilo 15 mjeseci.