<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

7 super namirnica za brzu detoksikaciju organizma

ZDRAVLJE

Svi znamo koliko je važno redovno čistiti ogranizam od toksina koje svakodnevno unosimo preko hrane i vode. Ovom spisku slobodno dodajte stres i prebrzi ritam života, koji svakako utiču na pad imuniteta i pojavu bolest i upravo zbog toga potrebno je da svake godine barem jednom očistite organizam od toksina. 7 super namirnica za brzu detoksikaciju pomoći će vam u tome...

01. maj 2015, 12:00

Postoji više načina čišćenja organizma, a skoro svaki velnes centar vam nudi tretmane detoksikacije, ali evo prirodnih i mnogo jeftinijih rešenja, piše portal Alternativa za vas.

1. Aloe vera



Aloe vera je biljka koja snažno čisti tijelo od toksina, a uz to uspostavlja pravilan rad želuca i crijeva. Pijte dnevno čašu prirodnog, nezaslađenog soka od aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i podstiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, glavne borce protiv toksičnih materija. Kako biste ostvarili najbolje rezultate, osim aloe vere, pijte puno vode i cijeđene sokove.

2. Maslačak



Maslačak je odličan za čišćenje i jačanje jetre. Njegovi se ekstrakti upotrebljavaju u dodacima ishrani namijenjenim za poboljšanje rada jetre. Svježe listove maslačka možete dodati u salatu ili prirodno cijeđeni sok.

3. Kelj



Kelj, alkalno zeleno povrće. Neki ga smatraju previše gorkim da bi ga jeli kao salatu, ali ajurvedska medicina zagovara upravo suprotno, odnosno koristi od dodavanja gorkih namirnica jer imaju izražena ljekovita svojstva. Kako biste neutralisali gorak ukus, promješajte kelj s drugim povrćem i jedite ga kao salatu.

4. Artičoka



Artičoka je nezaobilazna na listi namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina, štiti i čisti jetru, a usput čisti i pospješuje rad sistema za varenje. Ovo povrće takođe pomaže u regulisanju holesterola. Artičoka se ne jede sirova, ali kuhane artičoke su odličan dodatak skoro svim salatama.

5. Korijander



Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka veže za sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma, a zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže u izlučivanju enzima i stimuliše probavu.

6. Đumbir



Đumbir sadrži gingerol, sastojak koji podstiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih materija iz organizma, a pritom i ubrzava rad metabolizma. Ukoliko želite da uz pomoć đumbira očistite organizam, svakodnevno ga koristite kao dodatak u jelima, potrebno je samo 30 grama, a možete ga grickati ili konzumirati kao čaj.

7. Brokule



Svaki dan pojedite jednu porciju brokula. Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže organizmu u proizvodnji enzima II faze, koje čiste tijelo od kancerogenih toksina. Preporučuje se i konzumiranja klica brokula, koje su odlične u prevenciji protiv raka.

Vezan tekst:

5 razloga zašto piti toplu vodu sa limunom