<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aktivisti pozivaju: Svi u 10h pred Vijeće Ministara

Ispred zgrade Parlamenta BiH počelo je okupljanje građana koji mirnim protestom žele iskazati protest i negodovanje zbog toga što Savjet ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMB, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

06. juni 2013, 12:00

Demonstranti ne žele prihvatiti privremeno rješenje o jedinstvenom matičnom broju, pa su jutros predali svoje zatjeve Parlamentarnoj Skupštini BiH i Savjetu ministara BiH:

1. Da Parlament BiH i Vijeće ministara BiH donesu Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Rok je odmah!

2. Da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu imati medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regiona. Fond će se finansirati iz budžeta BiH!

3. Da se ministri Vijeća ministara BiH i oba Doma Parlamenta BiH do kraja mandata odreknu 30 posto od svojih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško bolesnih građana/ki (iz tačke 2).

4. Da prosvjednici/e okupljeni/e ispred Parlamenta BiH budu zaštićeni od svakog prekršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i prakiranju motornih vozila, jer su im motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava ‘nevidljive djece’ stavljeni iznad domaćih propisa.

Građani koji su se juče oko podne okupili ispred zgrade Vijeća ministara BiH u Sarajevu nisu se pomijerali cijelu noć. Spavali su na ulici i dežurali su kod automobila koji su blokirali ulicu i ulaz u zgradu. Pozivaju građane, majke, roditelje, bake, studente, penzionere, aktiviste i sve ostale da im se svi pridruže u 10 časova ispred zgrade Vijeća ministara BiH i da svi zajedno istraju u odluci da Zakon o  jedinstvenom matičnom broju bude donesen.

Njihov zahtev je za Zakon o jedinstvenom matičnom broju bude usvojen kao konačno, a ne privremeno rješenje.


Putem Facebooka i drugih društvenih mreža nezadovoljni građani juče su se okupili ispred zgrade Savjeta ministara BiH i protestvovali su zbog neusvajanja Zakona o jedinstenom matičnom broju. Povod je bio revolt zbog vijesti da bolesna tromjesečna beba, zbog toga što nema JMB, ne može dobiti pasoš i otputovati na liječenje u inostranstvu.



Revoltirani sinoćnjom viješću o bolesnoj tromjesečnoj bebi koja, zbog toga što nema JMBG ne može dobiti pasoš i otputovati na liječenje u inostranstvu građani ovim putem izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Građani su tražili da se tačka o JMB vrati na dnevni red te su istakli da će protestovati dok zakon ne bude usvojen.



Podsjetimo da je Savjet ministara BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donio Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata. Međutim, građani su već juče odlučili da se ne razilaze, traže donošenje zakona.

Fatima Ibrišević, majka Belmine Ibrišević, teško oboljele djevojčice juče je poručila da je potrebno donijeti trajno rješenje o JMB kako nijedno dijete ne bi došlo u poziciju u koju je dovedena njena kćerka

Kada joj je muž javio da njihova beba kojoj su ljekari preporučili liječenje u inostranstvu ne može dobiti matični broj, a samim tim ni putnu ispravu BiH, Fatima kaže da je bila šokirana.

„Moja beba, samo sam gledala u nju i mislima šta će biti s njom. Ova vijest sada me je stvarno obradovala“, kazala je Fatima Ibrišević.

Majka Ibrišević je kazala kako se radi o imunološkoj bolesti, ali precizna dijagnoza još uvijek nije postavljena.

„Nadam se da će donijeti konačnu odluku, a ne privremenu. Za sada, hvala im. Ovo je privremeno, ali šta se može desiti kada ovo istekne? Može biti neki ozbiljniji slučaj od mog“, poručila je Ibrišević.

Vezan tekst

Počelo je: Zbog JMBG blokirana zgrada Savjeta ministara BiH