<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poslanici iz RS se ne osjećaju bezbjedno, prekid sjednice parlamenta BiH

Sjednica Parlamenta neće biti nastavljena jer su to tražili poslanici iz RS koji brinu za svoju bezbjednost. Navodno, postoji plan evakuacije poslanika iz zgrade Parlamenta.

06. juni 2013, 12:00

Trenutno je ispred zgrade Parlamenta BiH više stotina građana koji mirnim protestom žele iskazati negodovanje zbog toga što Savjet ministara nije donio konačan Prijedlog zakona o JMB, već privremeno rješenje o izdavanju jedinstvenih matičnih brojeva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić uputio je pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog dešavanja oko zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu i eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz Republike Srpske u parlementu BiH i Savjetu ministara BiH.

Ministar Jovičić je ovu odluku donio po naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović.

Jovičić je izjavio Srni da su u stanju pripravnosti i pripadnici jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

“Situaciju ćemo pratiti i dalje”, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema posljednjim informacijama službenici pokušavaju kroz tunele izaći iz zgrade Parlamenta.

Poslanik Šemsudin Mehmedović informisao je medije danas je da nije bilo moguće održati sjednicu proširenog Kolegija zbog nedostatka kvoruma. Naime, na sjednicu nisu došli predstavnici nijedne od stranaka iz Republike Srpske


Očigledno je da danas neće biti nastavka 49. sjednice Predstavničkog doma PSBiH - kazao je u izjavi za medije poslanik Šemsudin Mehmedović.

"Situacija se usložnjava, a ono što se dešava ispred parlamenta BiH, trebalo bi da se desi ispred nekih drugih institucija. Očigledno ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović zloupotrebljava implementaciju presude Ustavnog suda BiH u smislu da pokušava da "poturi" još neke stvari za koje nema suglasnosti u parlamentu", rekao je Mehmedović.

Na taj način, dodao je, trpe djeca koja nemaju JMB.

"Došli smo u situaciju da ni sjednica proširenog Kolegija nema kvoruma, a sve zbog političkog nesuglasja", zaključio je on.

Na pitanje novinara kako će sada napustiti zgradu institucija, a imajući u vidu da demonstranti nikoga ne puštaju van zgrade, kazao je da se on ne osjeća ugroženo te da misli da će bez problema izaći.

"Mi iz Kluba SDA se ne osjećamo ugroženo i smatrali smo da trebamo danas nastaviti rad. Nažalost, dio poslanika to ne misli tako i zadužili su adekvatne službe da im pomognu da napuste zgradu. Ne bojim se i nema razloga za to", rekao je Mehmedović.

Vezan tekst

Blokirana zgrada institucija BiH u Sarajevu!