<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Akcije NIS rastu od marta

<p>Naftna industrija Srbije na kraju septembra prvi put je od privatizacije poslovala pozitivno. Za devet meseci ove godine ubeležila je neto dobit od 2,67 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2009. bila u minusu 6,8 milijardi. Ipak, građani pre marta naredne godine ne treba da očekuju da će se cena akcija značajno povećati.<br />

18. novembar 2010, 12:00

Za deoničare NIS-a, kako kažu stručnjaci, dobro je što je ova kompanija počela da posluje s dobitkom, ali drastične skokove na Beogradskoj berzi ne treba očekivati. Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Sinteza invest grupa“, kaže da što su bolji poslovni rezultati, to je bolje za deonice. Ali, dodaje on, do februara ili marta naredne godine ništa se bitnije neće promeniti kada je reč o ceni akcija.

- Zasad je glavna odrednica za trgovinu obavezna ponuda za preuzimanje deonica koju će NIS dati u februaru po 4,8 evra za akciju. Ovo što su poslovali pozitivno, dobro je, ali nije dovoljno - ističe Gujaničić.

Od januara do septembra NIS je prihodovao 119,5 milijardi u poređenju sa 82,34 milijarde u isto vreme 2009. Prihodi su najviše povećani od prodaje na domaćem tržištu.

- Radimo na poboljšanju tekućih rezultata, i to se vidi u ostvarenim finansijskim pokazateljima za prvih devet meseci. U trećem kvartalu ostvareni su dobri rezultati - kažu u NIS. 

Blic Online