<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dvadeset pet najljepših filmskih romansi

Sa njima smo se smijali, plakali, uzdisali i uživali. Oni su nas naveli da maštamo o tome kako bi bilo da se i nama desi prava, filmska ljubav. Oni su na veliko platno donijeli ljubav za sva vremena.

28. decembar 2013, 12:00

U eri crno-bijelih ostvarenja, razigranih nogu i nespretno razmijenjenih pogleda, Džindžer Rodžers blistala je u filmu “Doba svinga” (1936), dok joj je Fred Aster uz pratnju klavira pjevušio “The Way You Look Tonight”. Ljubavni trougao nikada nije bio magičniji nego kada su ga činili Keri Grant, Ketrin Hepbern i Džejms Stjuart u “Pričama iz Filadelfije” (1940).

Jedno od najvećih filmskih ostvarenja “Kazablanka” (1942) poput je kvalitetnog vina, sa godinama samo dobija na kvalitetu. Ne mali doprinos tome dali su i neodoljivi Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.

Prema nekim anketama najljepša ljubavna priča svih vremena je “Kratak susret” (1945), a tome su svakako doprinijeli Trevor Hauard i Selija Džonson koji su pokazali da ne mora svaka ljubavna priča da završi poput “Ane Karenjine”. Ketrin Hepbern još jednom je pokazala svoju romantičnu stranu uz Spensera Trejsija u filmu “Adamovo rebro” (1949).

Sasvim novu dimenziju poznatoj ljubavnoj priči “skitnica i dama iz visokog društva” dala su dva slatka animirana kučeta u Diznijevom klasiku “Maza i Lunja” (1955). Sredinom prošlog vijeka srca su slamali i Džek Lemon i Širli Meklejn u kultnom ostvarenju “Apartman”.



Prije tačno pedeset godina u tada nikada dužem i nikada skupljem spektaklu “Kleopatra” (1963) nježnosti su razmjenjivali i snage odmjeravali Elizabet Tejlor i Ričard Barton. Nešto kasnije, sasvim drugačiju ljubav, sa opakim mirisom kriminala, prikazali su Voren Biti i Fej Danavej u filmu “Boni i Klajd”.

Ljubavna priča “Harold i Mod” (1971) u svoje vrijeme je izazivala kontroverze zbog razlike u godinama Bada Korta i Rut Gordon, ali je dokaz njihove filmske hemije to što su odoljeli zubu vremena.

Iako se posljednjih godina “vrzma” po Evropi, Vudi Alen je svoju najveću romansu smjestio u voljeni Njujork, gdje je briljirao uz Dajan Kiton u filmu “Eni Hol” (1977). Da žene padaju na uniforme svima je bilo jasno kada je Ričard Gir osvojio srce Debre Vinger u filmu “Oficir i džentlmen” (1982).



Još jedan ljubavni trougao, i to u filmu “Lijepi u ružičastom” (1986) osvojio je srca gledalaca, a činili su ga Moli Ringvald, Endrju Mekarti i Džon Krajer. Da su u ljubavi reči ipak važne, s vremena na vrijeme, pokazali su nam Džon Kjuzak i Ajuoni Skaj u filmu “Reci bilo šta” (1989).

Kako izgleda prava romansa uvjerili smo se dok smo sa uzdasima gledali Patrisiju Arket i Kristijana Slejtera u filmu “Prava romansa” (1993). Jedna od kraljica romantičnih priča tokom devedesetih svakako je Meg Rajan koja je svoj maksimum dala sa Tomom Henkson dok su bili “Besani u Sijetlu” (1993).

Šekspirove ljubavne priče mogu podjednako dobro da izgledaju i na filmskom platnu, u šta smo se uvjerili kada su Kenet Brana i Ema Tompson razmjenjivali nježnosti u “Mnogo buke ni oko čega” (1993). Još jednu ljubavnu priču na sa filmskog platna u legendu su poslali Rejf Fajns i Kristin Skot Tomas igrajući u “Engleskom pacijentu” (1996).

Džordž Kluni i Dženifer Lopez nikada nisu bili zavodljviji, opasniji ali ni romantičniji nego u ostvarenju “Opasna romansa” (1998)



Ljubav na azijski način donio je film “Raspoložen za ljubav” (2000) sa Megi Čeung i Tonijem Leungom, dok su britansku luckastu verziju ljubavi pružili Džim Keri i Kejt Vinslet u “Vječiti sjaj besprijekornog uma” (2004).

Jedna od prvih gej romansi koja je osvojila svijet svakako je ona koju su na velikom platnu dočarali Džejk Gilenhol i Hit Ledžer u filmu “Planina Broukbek” (2005).

Bilo je dovoljno svega nekoliko minuta i nijedna razmijenjena riječ između Eli i Karla, da nam u filmu “Do neba” (2009) pokažu iskrenu ljubavnu priču kakvu ne viđamo posljednjih godina.

Na listi se konačno našla i trodijelna filmska priča između Džuli Delpi i Itana Houka, koja je počela 1995. filmom “Prije svitanja”, a ove godina dobija svoj konačni epilog.



KOJA JE VAŠA OMILJENA FIMLSKA ROMANSA?