<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Reportaža: Čardaklije (FOTO)

ETNO TURIZAM

Ukoliko vas put navede prema Bihaću ili Petrovcu ne zaboravite skrenuti u selo Vrtoče gdje se nalazi bajkovito seosko domaćinstvo Čardaklije, koje svojim ambijentom i atmosferom vraća u davna, danas zaboravljena vremena.

15. juli 2013, 12:00

Ukoliko vas put navede prema Bihaću ili Petrovcu ne zaboravite skrenuti u selo Vrtoče gdje se nalazi bajkovito seosko domaćinstvo Čardaklije, koje svojim ambijentom i atmosferom vraća u davna, danas zaboravljena vremena.

Čardaklije su staro seosko domaćinstvo gdje se živi i radi onako kako se nekada živjelo i radilo na seoskom domaćinstvu, gdje se može uživati u jelima i pićima koja su spremljena na tradicionalan način, u etno ambijentu. Ni jedan detalj nije zaboravljen, pa tako tamo sjedite na klupama koje su ručno izrađene, jedete iz tanjira koji su napravljeni od gline, stoljnjaci su ručno izvezeni sa narodnim motivima, osoblje je obučeno u narodne nošnje, djeca se igraju na vrtuljku koji kao da je stigao iz vremena predindustrijalizacije.

Pored ugostiteljskog sadržaja Čardaklije pružaju mogućnost aktivnog odmora poput jahanja konja, vožnje fijakerom, sulukama, konjskim kolima, šetnjom i vožnjom bicikla po šumskim stazama. Na ovom mjestu možete se upoznati sa tradicionalnim zanatima kao što su tkanje, kovanje, vunovlačanje koje ima za cilj da oživi tradiciju i promoviše bogatstvo različitosti ovog područja.

Domaćinstvom dominira njegov zaštitni znak “Čardak”, koja je vitka građevina, smještena u hladovini jasena i hrasta, motri na seosko domaćinstvo, te nam sama priča da se tu na tradicionalan način prerađuje mlijeko i meso, a nakon sušenja i dimljenja, spremno je da krasi trpeze gostiju.

Zašto Čardaklije?

Radoševići, čije prezime potiče iz davnog 14. vijeka, su starinom iz Like, ispod Velebita. Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starješina na slijepu konju, na mjesto gdje potočič skakavac pada niz liticu i gdje im zapovjedi “Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti”. Na ovom lokalitetu su proveli gotovo jedan vijek, a onda se otuda raseliše po čitavom podnožju planine, a neki i preko planine.

1858. godine jedan od trojice braće, Ilija, odsellio se od braće, napravio neobičnu kuću, visoku i vitku kojuj je nazvao "čardakom", a njene ukućane "čardaklijama". Ilijin je sin Nikola, kada su davane tapije na posjed, za svoj čardak dobio broj 10. Jedan od dvojice Nikolinih sinova, Vid, ostao je na posjedu, bavio se zemljoradnjom i sve do smrti održavao domaćinstvo živim. Kuće je odavno nestalo, nestalo je i Ilije, Nikole... nestalo je i pradjeda Vida, a "čardaklije" su do danas ostale da održavaju tradiciju i način života svojih predaka tamo gdje ih je život davno doveo da se "Ustave i zakuće".

Kad ste već u Čardaklijema ne zaboravite probati neki specijalitet od heljde, poput uštipaka ili palačinki i prirodni sok od zove, a za kraj naravno ostavite  čašicu rakije.

Pogledajte fotografije:

Dvorište Čardaklija

Vrtuljak za djecu kad nekad..

Aktivnosti - jahanje

Unutrašnjost glavne kuće

Potočić

Restoran

Kućica sa suvenirima

Starinski detalji

Puteljci kroz domaćinstvo

Patkice koje šetaju

Glavni objekat imanja- Čardak

Detalj na stolu