<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banana - energija za cijelo tijelo

ISHRANA I ZDRAVLJE

Istraživanja su pokazala da konzumacija dvije banane daje dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Stoga nije čudo da je banana voće broj jedan kod vodećih svjetskih sportista. Međutim, banana ima i druge hranljive sastojke i vrijednosti koje mogu da pomognu i kod raznih stanja ili bolesti.

05. august 2013, 12:00

Banane sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu u kombinaciji s vlaknima i daju telu energiju.

Istraživanja su pokazala da konzumacija dvije banane daje dovoljno energije za naporan 90-minutni trening. Stoga nije čudo da je banana voće broj jedan kod vodećih svjetskih sportista, piše The Quoted Posts.

Međutim, banana ima i druge hranljive sastojke i vrijednosti koje mogu da pomognu i kod raznih stanja ili bolesti.

Depresija


Depresija je bolest modernog doba i puno ljudi svakodnevno se bori s njom. Možete se puno bolje osjećati ako pojedete bananu u kojoj se nalazi triptofan, vrsta bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, a on poboljšava raspoloženje i generalno se osjećamo srećniji.

PMS

Ako imate problema s PMS-om, pojedite bananu zbog vitamina B6 koji sadrži. On reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na raspoloženje čoveka.

Anemija

Banane takođe imaju i visok nivo gvožđa koji podstiče proizvodnju hemoglobina. Ako ste anemični, neka vam banane redovno budu na meniju.

Krvni pritisak

Ovo jedinstveno tropsko voće izrazito je bogato kalijumom, a sadrži malo soli, što ga čini savršenim u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Američka agencija za hranu i lijekove čak je i službeno objavila da je banana dobar saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska i moždanog udara.

Zatvor


Zbog bogatstva vlaknima, banana pomaže i kod problema sa varenjem.

Mamurluk

Nakon noći partijanja i mamurluka uzmite bananu s mlijekom i medom. Banana će umiriti želudac, a med kontrolilsati nivo šećera u krvi.